UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-11-24 15:50

Szárnyaló tehetség

A 19 éves Paul Drux három fronton is megállja a helyét: a német kézilabda-válogatott mellett a Füchse Berlinnel hazai és nemzetközi porondon is szerepel. Szerinte nem megszokott az övéhez hasonló gyors felívelés, de nem is mindenkinek voltak olyan jó lehetőségei, mint neki.

UP-info A 19 éves Paul Drux tehetségét mi, magyarok is megtapasztalhattuk, amikor tavaly augusztusban a budaörsi és érdi rendezésű U19-es világbajnokságon a német válogatott a csoportmeccsen – túlzás nélkül – rommá verte a magyarokat. A Füchse Berlin balátlövője fiatal kora ellenére már nemzetközi kupában szerepelt, tagja a német válogatottnak, ráadásul korábban Európa-bajnoki aranyéremig vezette az ifjúsági és junioregyüttest. A tehetséggel Björn Pazen készített interjút, amelyet az európai szövetség honlapja közöl.

– Fiatal kora ellenére hatalmas nemzetközi rutinnal rendelkezik. Milyen érzés a harmadik szezonját kezdeni az európai porondon?
– Az első év főleg arról szólt, hogy megtapasztaljam, milyen a légkör, viszont az előző idényben már a csapat teljes jogú tagja voltam.

paul_drux_dpa
paul_drux_dpa

– Mennyit számítanak a nemzetközi találkozók a fejlődésében?
– Még mindig emlékszem az első Bajnokok Ligája-meccsemre. Minszkben játszottunk, és többen sérültek voltak, így én is bekerültem az együttesbe. Egészen különleges élmény volt ott lenni, olyan, ami meghatározta a karrieremet.

– Májusban otthon vívtak EHF-kupa finálét. Fáj még, hogy nem sikerült megnyerni a döntőt?
– Csekély vigasz, hogy a későbbi győztes Pick Szegedtől kaptunk ki az elődöntőben, de persze, még mindig rettentően csalódottak vagyunk, amiért nem tudunk élni a nagy lehetőséggel: nyerni a szurkolóink előtt.

– Idén ez a cél? Begyűjteni a trófeát?
– Ha már casino online megtapasztaltuk ezt a magasságot, szeretnénk ismét ott járni. Harcban akarunk lenni a kupagyőzelemért.

– A kvalifikáció utolsó körében a francia topcsapatot, a Nantes-ot kell felülmúlniuk…
– Nem könnyű feladat, az biztos, de sikert várunk magunktól. Szerintem mindkét együttesnek a csoportkörben lenne a helye, mindkettő messzire juthatna. Ugyanarra számítok, mint amikor az előző szezon ugyanezen szakaszában a Breszt Meskov ellen játszottunk: két nagyon nehéz meccset. (Azóta lejátszották az első felvonást, a Berlin odahaza 23-18-ra nyert – A szerk.)

paul_drux02_dpa
paul_drux02_dpa

– Fiatal kézilabdázóként mennyire nehéz, hogy dupla, sőt tripla nyomás alatt szerepel, hiszen versenyben vannak a hazai bajnokságban, valamint a hazai és nemzetközi kupában?
– Mivel még csak most kezdünk bele az európai kupaszereplésbe, jelenleg azt mondom, nincs gond. Mindig az edző feladata, hogy csökkentse a terhet az edzéseken. Nem is csak a fizikai állapot a gond, a versenyzés állandó utazással jár. Azért összességében nekem kezelhető az egész.

– Hogyan írná le a szerepét a berlini társulatban?
– Még mindig a fiatal játékos vagyok, akinek minden edzésen keményen meg kell harcolnia azért, hogy a meccseken játékperceket kapjon. Meg kell szilárdítanom a pozíciómat a csapatban.

– Szeptember óta a német válogatott tagja is. Előny az, hogy Dagur Sigurdsson egyszerre az edzője ott és a klubcsapatában is?
– Ez mindenképpen speciális helyzet, hiszen mindennap láthatja az elszántságomat és hogy mennyit fejlődtem. Emiatt, azt hiszem, előnyös.

– Németországban Ön a zászlóshajó, aki bizonyítja, van átmentet a junior-korosztályból a felnőttbe. Nehéz megfelelni a várakozásoknak?
– Ritkább, hogy ilyen gyorsan ível felfelé a karrier, ugyanakkor szerintem nem minden tehetséges játékosnak voltak olyan jó lehetőségei, mint nekem. Nem nyomasztanak az elvárások, örülök, hogy minden úgy alakult, ahogy.

– Nyáron tagja volt az Ausztriában Európa-bajnoki aranyérmes U20-as gárdának és a torna álomcsapatának is. Ez újabb mérföldkő az életében?
– Először is szórakoztató, hogy ugyanaz a két gárda került szembe egymással, amelyik már két éve is, az ifjúságiak között, és hogy másodszor is mi ünnepelhettünk. Egyszerűen félelmetes volt dobogóra állni. Ráadásul hazatérve sokat foglalkozott velünk a média, felhívtuk a figyelmet a csapatra.