UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-12-05 09:51

U17: a továbbjutásban bízva

Csehország, Skócia és Bosznia-Hercegovina lesz az ellenfele az U17-es válogatottnak a márciusban Magyarországon rendezendő Eb-selejtező elitkörének. Belvon Attila szövetségi edző szerint a csoport kiegyenlített, de bízik a továbbjutásban.

Nagy-Pál Tamás Örülünk, Vincent? – hangzik Quentin Tarantino  klasszikus filmjének, a Ponyvaregénynek az egyik leghíresebb mondata. Örülünk, Attila?  - tettem fel a kérdést az U17-es válogatott szövetségi edzőjének, miután kiderült, hogy a korosztályos alakulat Csehországgal, Skóciával és Bosznia-Hercegovinával találkozik a tavaszi elitkörben, ahonnan a csoport első két helyezettje eljut az Európa-bajnokság tizenhatos döntőjébe.
Belvon Attila
Belvon Attila
„Itt már minden csapatban megvan az a képesség, amivel továbbjuthat, és mindegyik bízik is a sikerben – válaszolt Belvon Attila. - Ahogy mi is, főleg a sorsolás ismeretében. Megvan az esélyünk az Eb-szereplésre. Már csak babonából sem szoktam összeállítani álomkvartettet, de ez akár köztük lehetett volna. Most eldől: elég érettek vagyunk-e már ahhoz, hogy kontinenstornán szerepeljünk? Ebben a korban még rengeteg válogatott van hasonló szinten, ezutánkövetkezik a vízválasztó, szép lassan kiemelkednek a legjobbak.” Az ellenfelekről értelemszerűen még nincs túl sok információja a szakmai stábnak, a feltérképezés most kezdődik. „A cseheket játékstílusban őszi csoportellenfelünkhöz, a horvátokhoz tudnám hasonlítani, a skótokat pedig azok az írekhez, akiket egy nullára legyőztünk a Telki-kupán. A bosnyákokról nincs ennyi infónk se, de tudjuk, hogy felnőttfutballjuk mennyit fejlődött az utóbbi időben, vagyis az utánpótlásuk is egyre erősebb lehet. Komoly, kiegyenlített négyesünk van, de bízom benne, hogy a mérleg nyelve felénk billen.” Érdeklődtünk, az erősorrend alapján szerinte a csoport hányadik helyén helyezkedik el a magyar csapat? „Remélem, hogy az elsőn, szeretnék optimista lenni. Persze, ezt felelőtlenség lenne kijelenteni, amíg nem ismerjük jobban az ellenfeleket. Másrészt márciusig rengeteg minden történhet. Nem szeretnék rangsort felállítani, hiszen még a pillanatnyi forma, a szerencse és a mentalitás is sokat számíthat. Nem véletlenül láttunk nagy tornákon olyan csapatot, amely keretét tekintve kiemelkedett a mezőnyből, mégis váratlan pofonokba szaladt bele, míg esélytelennek tartott gárdák messzire meneteltek.” Belvon szerdán ott volt a Puskás Akadémia és az MTK korosztályos bajnoki meccsén, ahol több játékosával is találkozott.„Ők is nagyon pozitívak a sorsolás után is. Minden okuk meg van rá, hiszen a legutóbbi tizenegy meccsünkből nyolcat megnyertünk. Hosszú még a felkészülési időszak, melynek során mindent meg kell tennünk, hogy a legjobb állapotba kerüljenek a srácok. Erősíteni kell azt, ami nem volt jó ősszel. A támadásokkal kapcsolatban volt hiányérzetem, illetve a labdaszerzések után játszhatnánk magabiztosabban.” A keret tagjai január végén találkoznak újra, négynapos összetartással kezdik az évet.„Februárban vagy egyhetes edzőtáborunk lesz, melynek végén nemzetközi meccset játszunk, vagy, ha összejön, elmegyünk egy tornára. Március elején még két találkozó vár ránk, aztán következik az elitkör. Összesen három- négy mérkőzést szeretnénk a csoportellenfeleinkhez hasonló játékerőt képviselő vagy erősebb csapatok ellen játszani.”
Tajti Mátyás U17
Tajti Mátyás U17
A szövetségi edző közben folyamatosan meccsekre jár, ahol nemcsak a keret tagjait, hanem a többi játékost is figyeli. „Volt kétnapos edzőtáborunk is, ahol azokat a fiatalokat néztük meg, akik nem voltak kerettagok az őszi selejtezőkön. Mindenki előtt nyitva van a kapu. Ez nem azt jelenti, hogy lecserélem a csapat gerincét, de aki teljesítményével kiérdemli, az bekerülhet. Az UEFA svájci székhelyén, Nyonban az is kiderült, hogy a magyar válogatott lesz a házigazdája a tornának.„Sohasem éreztem, hogy a hazai pályán ezen a szinten előnyt vagy hátrányt jelentene. Előny inkább akkor lenne, ha sok szurkoló biztatna minket. Ennek ellenére jó, hogy itthon játszhatunk. Bízom benne, hogy a szurkolók mellettünk állnak majd a médiával együtt, ahogy eddig is.” Az elitkör küzdelmet március 20-25. között rendezik meg tehát Magyarországon, a  helyszínek még nem ismertek. Közben az is eldőlt, hogy a következő U17-es korosztály jövő ősszel Grúziával, Romániával és Szlovákiával találkozik hazánkban a selejtező első körében, míg a leendő U19-esek Horvátországba utaznak, ahol a házigazdák mellett Montenegróval és Kazahsztánnal kell megküzdeniük. U17-es Eb-selejtező, elitkör, csoportbeosztás 1. csoport: Spanyolország, Franciaország, Svédország, Izrael. 2. csoport: Portugália, Horvátország, Szerbia, Azerbajdzsán. 3. csoport: Hollandia, Belgium, Grúzia, Észak-Írország. 4. csoport: Lengyelország, Írország, Fehéroroszország, Grúzia. 5. csoport: Ausztria, Oroszország, Izland, Wales. 6. csoport: Anglia, Románia, Norvégia, Szlovénia. 7. csoport: Csehország, Skócia, Magyarország, Bosznia-Hercegovina. 8. csoport: Németország, Olaszország, Szlovákia, Ukrajna. Mindegyik csoportból  az első helyezett továbbjut, a hét legjobb második válogatott is ott lesz az Eb-n, a tizenhatodik résztvevő pedig a házigazda Görögország