UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-12-16 10:03

Őszerénysége Madridban

Három éve elveszítette édesanyját, azóta minden gólját neki ajánlja. Első felnőttedzőjét nem a szakmai, hanem az emberi tulajdonságai ragadták meg. Pedig előbbiből is van bőven. A spanyol futball legnagyobb ígéretének tartott Marco Asensio a Real Madridban kezdi a következő szezont.

Nagy-Pál Tamás Nemrég bejárta a világsajtót, hogy a Real Madrid nem kevesebb mint 3.9 millió eurót adott ki a másodosztályban szereplő Mallorca csatáráért, Marco Asensióért. A Királyi Gárda nem lottózott, amikor ekkora összeget invesztált a jövőbe: a szakemberek szerint a spanyol futball legnagyobb ígéretéről van szó.
Marco Asensio1
Marco Asensio1
Asensio 1996-ban látta meg a napvilágot a Baleár-szigeteken található Palma városában, szegény szülők gyermekeként. Szupermarketben dolgozó édesapja vitte el edzésre a Mallorca csapatába, ahol meglehetősen gyorsan kitűnt: hétvégéről hétvégére hármasával rúgta a gólokat, és az akkor sem változott, amikor „száműzték” az idősebbek közé. Aztán három évvel ezelőtt súlyos tragédia érte: elvesztette édesanyját, azóta minden egyes gólját neki ajánlja. A fejlődése azonban nem tört meg, amely saját bevallása szerint is betudható annak, hogy csak a pályán tudja elfelejteni a tragikus eseményt. Egy évvel később a másodosztályban szereplő Mallorca felnőttkeretének játékosa lett, José Luis Oltra szavazott neki bizalmat. „Nem én vagyok a felfedezője, csak abban a szerencsében volt részem, hogy ott lehettem, amikor felbukkant – emlékezett vissza a szakember, aki azóta már a Recreativót irányítja. - Az első dolgok, amik megfogtak benne, nem is a szakmai, hanem az emberi értékei voltak. Nagyon értelmes, jó mentalitású srác, aki már ennyire fiatalon is elképesztően profi. Hamar észrevettem, hogy igazi kincs, brillírozott az utánpótlásban. Úgy éreztem, minden egyes perc elvesztegetett idő, amit nem a felnőttfociban tölt. Eleinte próbáltak lebeszélni, de végül felhoztam. Aztán, amikor látták, mit művel, nagyokat néztek.” Hogy pontosan mit is művel? „Három támadópozícióban is remekül játszik. Legjobban a csatár mögött érzi magát, de mindkét szélen is ellátja a feladatát. Remek az ütemérzéke, könnyedén vált ritmust, és nagyon érzi a kaput, valamint a kulcspasszokat. De rengeteg különleges képessége van még. Kivételes játékos.” A pályán rendkívül bátran és könnyedén mozog, az öltöző viszont teljesen más tészta. Állítólag kínosan ügyel arra, hogy semmivel se hívja fel magára a figyelmet. Már másfél éve tagja a felnőttkeretnek, de még mindig az a jellemző rá, hogy szótlanul figyeli a többieket, és próbál tanulni tőlük. Sikerrel – tesszük hozzá. Nincsenek a testén tetoválások, nem hordja a legdivatosabb ruhákat, (még) nem gazdag és nem méregdrága sportautót, hanem Volkswagen Polót vezet. Csupán a pályán szeret kitűnni a többiek közül. És hogy mire vezet ez az életszemlélet? Első szezonjában húsz meccsen gólt és gólpasszt jegyzett, idén tizenöt találkozón három találata és hat asszisztja van. Nem csoda, hogy hamar kivívta rutinos csapattársai tiszteletét.
Marco Asensio2
Marco Asensio2
Közben a Real Madrid és a Barcelona is felfigyelt rá. Előbbi lett a befutó, többek között azért, mert a szezon végéig kölcsönben még a Mallorcában hagyja. A családi hátteréről sok mindent elárul, hogy amikor először hozták hírbe a madridiakkal, még soha nem járt a fővárosban. Nem sokkal később igen – az U19-es válogatott tagjaként. Végül hatéves szerződést kapott a Realtól, de Oltra óva int attól, hogy máris a következő Messit lássuk benne. „Vigyázni kell rá. Nem szeretném senkihez hasonlítani, de bőven láttunk már olyat, hogy egy-egy fiatal nem aknázta ki a benne rejlő lehetőségeket. Ezért csak szép fokozatosan haladhat. Nem arra kell gondolni, hogy ő most Cristiano Ronaldo, Isco vagy James Rodriguez helyett fog játszani. Végig kell járnia a lépcsőfokokat, hiszen még elképesztően fiatal.” Ezzel vitatkoznánk, hiszen „már” elmúlt tizennyolc. Ha valóban akkora tehetség és olyan alázatos, ahogy az őt ismerők mesélik, akkor már a következő szezonban nagyot fog robbantani. Ha Ronaldo nem is, de Isco és Rodriguez igenis is komoly vetélytársat kapott.