UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-12-21 13:44

Pályára irányított irányító

Edzője, Róth Kálmán szerint Tóth Gabriella - bizonyos értelemben - Görbicz Anitához hasonlóan gátlástalan játékos, aki képes volt a legjobbját nyújtani a női kézilabda Európa-bajnokságon. Az ifjú irányító úgy érzi, hogy áttörés hozott neki a kontinensviadal.

reb Noha a bronzmérkőzéssel és a fináléval vasárnap zárul a magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság, a Németh András irányította házigazda csapat már pénteken befejezte szereplését a franciák ellen elveszített helyosztóval; az együttes a hatodik helyen végzett. Bár a 18 éves Tóth Gabriellának utolsó fellépésén saját bevallása szerint sem jött ki a lépés, a középdöntőre – Klivinyi Kinga helyére – becserélve röpke négy mérkőzés alatt a kispadra szorította Szucsánszki Zitát, a garnitúra kezdőirányítóját.
toth_gabriella05_KA_MKSZ
toth_gabriella05_KA_MKSZ
– Őszintén szólva én már a csoportmeccsekről hiányoltam Gabit – mondja Róth Kálmán, a tehetség győri nevelő- és mosonmagyaróvári klubedzője. – Nem ijedős fajta, elemében volt, amikor pályára léphetett. Mindig színt vitt a játékba, vele felgyorsult a labdás és a labda nélküli mozgás is, komoly ritmusváltást hozott. Ha érzi a bizalmat, képes hasonlóan felszabadultam és gátlástalanul kézilabdázni, mint Görbicz Anita. Tóth nem lepődött meg, hogy az Eb kezdete előtt kimaradt a szövetségi kapitány tizenhatos keretéből. A csoportmérkőzéseken a statisztikát vezette, s közben egy pillanatra sem adta fel a reményt, hogy hamarosan már a pályán bíz rá feladatot Német András. A csoportkör után, a debreceni középdöntőtől pedig már valóban nem statisztikusként számítottak rá. Aki korábban egyetlen egyszer is látta szerepelni őt, tudhatta, mindenféle félelemérzet nélkül kapcsolódik a játékba. A megilletődöttség szót hírből sem ismeri. Kezdésnek szinte eldöntötte az utolsó negyedórában kiharcolt hetessel és két találattal a szoros román meccset, majd a dánok elleni kilátástalan taktikai csatában ötször volt eredményes, és persze a norvégok ellen is kitett magáért. – Tudom, a legtöbben nem vették rajtam észre, hogy izgulok, de feszült voltam – emlékszik vissza az első találkozóra Tóth. – A hozzám közel állók láthatták, kapkodóbb vagyok. Mégiscsak az első világversenyem, ráadásul rengeteg néző előtt, óriási hangulatban kellett felmenni a pályára. Igyekeztem azt játszani, amit tudok, és a franciák elleni teljesítményemet leszámítva elégedett vagyok, mert hozzá tudtam tenni a magamét az összteljesítményhez.
roth_kalman_szego_tibor_mtk
roth_kalman_szego_tibor_mtk
A magyar keret legfiatalabb játékosának képességeivel a szakemberek és a szurkolók szűk köre már korábban is tisztában volt, ám a széles közönség csak most ismerhette meg. Tóth egyetért azzal, hogy az Európa-bajnokság áttörést hozott neki. A hirtelen jött népszerűséget egyelőre jól kezeli. – Az első meccs után doppingvizsgálatra vittek, és csak utána kapcsoltam be a telefont. Addigra a közösségi oldalon ötvenen ismerősnek jelöltek, és több mint hatvan gratuláló üzenet érkezett. Boldoggá tesz, hogy sokan elismernek, egyáltalán nem teher. E sorok írója még emlékszik, amikor áprilisban először kereste az ifjú irányítót, aki hosszas egyeztetés után állt kötélnek, most viszont már flottul, a passzokhoz hasonló természetességgel osztja az interjúkat. „Tényleg, ebben is sokat fejlődtem” – nyugtázza nevetve. Elnézve az Eb-n mutatott játékot, és a Győri Audi ETO KC-t sújtó sérüléshullámot, nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan a mosonmagyaróvári fiókcsapattól "hazatér", és a Rába-parti városba teszi vissza székhelyét. „Szerintem maradok Óváron, mert nálunk is sok a sérült” – mondja erre Tóth. Róth Kálmán szerint ezt érdemesebb lenne a szakmai hierarchia élén álló győri trénertől, Ambros Martíntól megkérdezni, hiszen az ő szava dönt. Mindenesetre a mesteredző szerint munkáját dicsérné, ha játékosa minél hamarabb Győrbe kerülne. Ő pedig készen áll az újabb kihívásra – amikor két éve az akkor 16 éves Tóth irányított az NB I-ben, sokan furcsán néztek rá, pedig ha tanítványa távozna csapatától, hasonló tervet valósítana meg... Egyelőre azonban karácsonyi szünet vár mindenkire. Igaz, Tóth annyira hozzászokott a mozgáshoz, hogy biztos benne, két nap múlva nehezen bír magával. Hiába, a mézeskalácssütés nem elég intenzív program az Eb felfedezettjének.

Róth Kálmán meglátása szerint az Európa-bajnokságon az elmúlt években megszokott erőviszonyok érvényesültek. A döntőbe jutó spanyolok teljesítményét értékelte, ők erőkézilabda helyett valódban játszották a sportágat.