UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-12-26 19:52

Ifjak NB I-es válogatottja

Két tizenhét éves tini is befért az NB I U21-es válogatottjába, illetve olyan játékos is, akit Dárdai Pál is számításba vesz. Nézzük a szezon legjobb fiatal tizenegyét!

Nagy-Pál Tamás Nemrég összeszedtük honlapukon (ITT), kik voltak azok a huszonegy éven aluli játékosok, akik idén ősszel az NB I-ben szerepeltek. A listát böngészve most válogatottat állítottunk össze a fiatalokból. A legtöbb poszton a kevés lehetőség miatt nem volt nehéz kiválasztani a legjobbakat, de a középpályán túlkínálat volt, ami talán biztató a jövőre nézve.
Lorentz Márton1
Lorentz Márton1
Nem kérdés, hogy kapusposzton csak a Dunaújváros hálóőre, Nagy Gergely jöhet számításba, hiszen az egyetlen fiatal, aki rendszeresen helyet kapott a gólvonalon. A húszéves portás nyolc mérkőzésen védett, háromszor nem kapott gólt. Nem az ő hibája, hogy összesen tizennégyszer kellett a hálóból összeszednie a labdát, ez inkább azt a védelmet minősíti, amely a második legtöbb gólt kapta ősszel. Nagy teljesítményével viszont nem volt gond, többször is az ő bravúrjainak köszönhetően nyert pontot vagy pontokat csapata, így tavasszal is rendszeres lehetőségre számíthat. A védelem összeállítása sem volt túl nehéz, hiszen összesen négyen mondhatták el magukról, hogy sztenderdek voltak a klubjaikban. Közülük ketten, Tamás Márk és Lorentz Márton is a Puskás Akadémia játékosa, előbbi tizenegy, utóbbi tíz meccset kapott, ráadásul gólt is szerzett. A fiatalok szépen meneteltek, hiszen a felcsúti alakulat a nyolcadik helyen telel, és a húsz kapott gólja sem tűnik olyan soknak. Ahhoz kétség sem férhet, hogy Poór Patriknak van helye a jobb szélen, több okból is. Először is kihagyhatatlan volt a tavasz meglepetéscsapatából, az MTK-ból, csak egyetlen mérkőzésről hiányzott. Gólt lőtt az örökrangadón és – nem mellesleg – bekerült Dárdai Pál Eb-selejtezős keretébe. Botka Endre is masszív kezdő volt a Kecskemétben, és annyira megbízható teljesítményt nyújtott a hátsó alakzatban, hogy alig ért véget az őszi szezon, amikor a Budapest Honvéd máris visszarendelte a kölcsönben lévő játékosát. A középpályán sokkal nehezebb dolgunk volt, mert jó néhány fiatal bukkant fel, akiknek ráadásul a válogatott átlagéletkorát is sikerült jelentősen csökkenteniük. Amit biztosan tudtunk: Kitl Miklóst nem lehetett kihagyni, hiszen ő volt az egyetlen tizenhét éves az NB I-ben, aki rendszeres játéklehetőséget kapott (erről ITT), ráadásul rögtön az első meccsén meg is rúgta élete első gólját – a Fradinak. Zsótér Donátnak is helyet kellett szorítanunk, hiszen a Dunaújváros játékosa talán csapata legjobbja volt az ősszel, nem csoda, hogy a mérkőzések nagy részén kezdőként kapott szerepet. Minden újonc gárda ráadásul jó minősítést érdemel, ha nem áll kieső helyen (és itt ez a helyzet), a tizennyolc éves tehetségnek is köszönhetően. Csilus Tamás főleg a megbízhatósága miatt fért be az álomcsapatba: tizennégyszer volt kezdő az ősszel, mindössze kétszer cserélték le, egyik alkalommal csak időhúzás jelleggel. Részese volt nevelőklubja, az FTC legyőzésének, de akkor is a csapatot tette masszívabbá, amikor a Győr vagy a Diósgyőr ellen sikerült gól nélküli döntetlent kiharcolni.
Márkvárt Dávid1
Márkvárt Dávid1
Ilyen összeállításba ritkán kerülhet be a tabella utolsó helyén szerénykedő alakulat játékosa, de Márkvárt Dáviddal muszáj kivételt tennünk. Egyrészt a szezon összes mérkőzésén pályán volt, másrészt három gólt sikerült szereznie, még ha ezek közül csak az egyik ért pontot. Gyakorlatilag ő a Pécs legbiztosabb pontja, és korántsem rajta múlik a mecsekiek gyengébb szereplése. Ezt a nagy múltú Nottingham Forest is így látta, ezért járt próbajátékon Angliában. A csatárt a góljai minősítik, tehát a két támadó kiválasztása volt a legegyszerűbb feladat. Ketten voltak ugyanis összesen – ez szomorú adat –, akik duplázni tudtak a választékból. Novák Csanád a Kecskemét játékosaként a Pápa és a Haladás ellen is betalált, ráadásul utóbbi meccsen mindössze huszonnégy percet játszott – apró szépséghiba, hogy csapata mindkét találkozón kikapott. Sallai Roland is kétszer volt eredményes: a Fradi elleni gólja még csak a szépítésre volt elég, de a Pápa ellen győzni tudott a "Puskás". A tizenhét éves tehetség ráadásul a két meccsen összesen huszonhét percet töltött a pályán. Sőt, az egész szezonban csupán kétszázhatvanhat percet játszott, vagyis átlagban százharminchárom percenként volt eredményes, ami tiniként igazán nem átlag. A válogatottba tehát a Puskás és a Kecskemét adja a legtöbb játékost, hármat-hármat, de még a Dunaújvárosból is ketten fértek be. A Pápa, a Pécs és az MTK pedig egy-egy labdarúgót szolgáltat a 19.2 átlagéletkorú csapatba. U21-es álomcsapat: Nagy Gergely (Dunaújváros, 20) – Lorentz Márton (Puskás, 19), Botka Endre (KTE, 20), Tamás Márk (Puskás, 21), Poór Patrik (MTK, 21) – Csilus Tamás (19, Pápa), Kitl Miklós (17, KTE), Zsótér Donát (18, Dunaújváros), Márkvárt Dávid (20, Pécs) – Novák Csanád (KTE, 20), Sallai Roland (Puskás, 17).