UtánpótlásSport
2024. május 18.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2015-02-05 18:50

Bevált módszer

Hadfi Dánielnek és Bere Tamásnak három éve támadt az az ötlete, hogy a cselgáncs alkalmas lenne a csapatsportokat űző játékosok technikai, fizikai és mentális felkészítésére. Kidolgozták az úgynevezett Additional Judo Traininget...

Pusztai Viola Valljuk be, kézilabda-mérkőzésen életünkben legalább már egyszer elhagyta a szánkat a mondat: „Ez ippont ért”. Bizony, a csapatsportokban gyakran előfordul, hogy a test-test elleni párharcról valamelyik küzdősport jut eszünkbe. De arra gondoltunk-e, hogy például a cselgáncsban alkalmazott technikák segítségével fejleszthetők a játékosok kvalitásai? Bere Tamásnak és Hadfi Dánielnek igen, és ki is dolgozták az úgynevezett Additional Judo Traininget.
AJT-edzésen a férfi junior kézilabda-válogatott Forrás: ajtfit.com
AJT-edzésen a férfi junior kézilabda-válogatott Forrás: ajtfit.com
– Három éve kezdtük el a programot – mondja Hadfi. – Elég sokan jelentkeztek cselgáncsra azért, hogy szeretnének megtanulni esni, és ezt a saját sportágukban kamatoztatnák. Ez adta az ötletet, hogy külön edzéstervet kellene kidolgozni. Jobban beleástuk magunkat, és azt vettük észre, hogy az elmúlt években egyre jobban keményednek a kontakt csapatsportágakban a párharcok. A dzsúdó, a maga kiforrott edzésmódszertanával, lehetőséget nyújt a sportolók speciális technikai, fizikális és mentális felkészítésére, helyes eséstechnikák elsajátításával, a sérülésveszély csökkentésére. Az AJT a labdarúgásban, a kézilabdában, a jégkorongban, az amerikaifutballban és még a vízilabdában is hasznosíható. A tapasztalat pedagógiailag is az, hogy a mozdulatok a leghatékonyabban a gyerekeknek tanítható meg, az első lépés ugyanis az, hogy a testi kontaktus természetes legyen nekik. Ha ez már fiatalon rögzül, akkor később óriási előnyt jelent a pályán. Ebben az életkorban még lehetőség nyílik a mozgáskoordináció, a kondíció, a mentális képességek komplex fejlesztésére, nemcsak a játékban, hanem a sportoló személyiségében is. Egyelőre három sportágban – kézilabda, labdarúgás és jégkorong – alkalmazzák a módszert. Hokiban például az életkori sajátosságokhoz igazították, dolgozták ki a megfelelő kiegészítőedzés. – Tavaly a kézilabda utánpótlás-válogatottal kezdtük a munkát, ez idén is folytatódik. Azóta több klub is csatlakozott, köztük az MKB Veszprém serdülő- és ificsapata is. Labdarúgásban is egyre gyakoribb az alkalmazása, a Vasas Kubala Akadémia fiataljai is részesülnek a tréningben. A szakemberek egyébként úgy vélik, hasznos a program. A cselgáncsot Hollandiában alkalmazták a labdarúgásban is, de azzal nem találkoztak a program kidolgozói, hogy ennek a korrekt módszertana bárhol megjelent volna. Nálunk jelenleg az a cél, hogy minél többekhez eljusson – s ezáltal népszerűsítse a cselgáncsot, megismertesse a szabályrendszerét –, s minél több sportág alkalmazza kiegészítőként.