UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2015-02-12 15:28

A nevelő szerepében

Az anyaszerep mellett kikapcsolódást jelent Márián Blankának a napi másfél órás edzés, amit a DVSC juniorcsapatának tart. A tréner igyekszik felrázni a társulatot, és önbizalmat adni a játékosoknak.

reb A debreceni szakmai igazgató, Köstner Vilmos kevéssel január vége előtt, egyéb teendői miatt adta át a DVSC női juniorcsapatát Márián Blankának. A fiatal edző korábban már dolgozott a lányokkal a gyermekbajnokságban, így nem ismeretlen arcok fogadták az első edzésen.
kezilabda_juniorok_kovacsaniko
kezilabda_juniorok_kovacsaniko
– A szívügyem a korosztály, és akiket nem ismertem, azokkal is gyorsan megtaláltam a közös hangot – vág bele a tréner. – A legnagyobb feladatnak talán azt láttam, hogy újra motiválttá tegyem a játékosokat. A többség az utolsó évét tölti a középiskolában, a továbbtanulásra készül, így különösen nehéz összeegyeztetni a különböző elfoglaltságokat. A szakvezetőnek amúgy sincs egyszerű dolga: még egy éves sincs kislánya, aki mellől visszatért a sportpályára. Igaz, a fiatal szakember kikapcsolódásnak érzi a napi edzéseket. Úgy látja, a felsőoktatásba való átmenet idején dől el, ki az, aki később, a felnőttek között is szerepet kaphat. Ám ha a fárasztó időszakban nem kapnak pozitív visszajelzéseket a kézilabdázók, elveszíthetik az önbizalmukat. A legtöbben ekkor döntenek úgy, hogy inkább abbahagyják az élsportot. Mi ekkor a teendő? Márián alapvetően tehetségesnek látja a lányokat, akik közül néhánynak lesz keresnivalója a DVSC NB I-es csapatában. Csakhogy technikailag muszáj fejlődniük, és hozzászokniuk a nagyobb tempójú kézilabdához. Ami pedig a lelki tényezőt illeti: igyekszik a lányokba plántálni, hogy minden egyes sikeresen végrehajtott részfeladatnak örüljenek, merítsenek belőlük erőt a továbbiakhoz. Az eltelt nagyjából három hétben már érez javulást a tabellán jelenleg tizedik helyen álló együttesen. – Nem egyszerű feladat, de újra fel kell építeni a lányokat. Motiváltan dolgoznak, rendszeresen látogatják az edzéseket, ami korábban azért nem mindig volt jellemző. Az MTK ellen sikerült nyerni, ez adott némi lendületet. Ám a tartós sikerekhez több munka szükséges. Szerdán a csapat túlságosan izgult a Ferencváros ellen, ezen a mérkőzésen sajnos tényleg volt tizenkét gól a két gárda között.