UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2015-02-13 14:28

Lépés az olimpia felé

Az ötkarikás játékok programjába kerüléshez vezető út első állomása lehet, hogy a 2018-as ifjúsági olimpián a strandkézilabda szerepel a programban. A szakág hazai felelőse, Horváth Gabriella szerint a döntés kapukat nyithat meg a szakágnak.

reb Miként arról a honlapunk hírt adott, a Nemzetközi Kézilabda-szövetség, az IHF döntésének értelmében a teremkézilabda helyett a strandkézilabda képviselői szerepelhetnek a 2018-as Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. A változás egyfelől sajnálatos, ám a „homoki” szakág képviselőinek reményt ad, hogy idővel a hagyományos nyári ötkarikás játékok műsorában is helyet kapnak.
strandkezi_cseh_peter_mksz
strandkezi_cseh_peter_mksz
– Egyértelműen üdvözlöm a döntést, kapukat nyithat ki a strandkézilabdának – jelenti ki Horváth Gabriella, a hazai szövetség strandkézilabda albizottságának vezetője, aki egyben az európai szövetség tagozati bizottságának választott tagja. – Idehaza eddig is teljes mellszélességgel támogattuk a szakágat, ám a változásnak hála, idővel a médiában is nagyobb teret kaphat, többen figyelhetnek fel rá. A nemzetközi szövetség régóta megfogalmazott célja, hogy a strandkézilabda az olimpiai programba jusson, és meggyőződésem, hogy a döntés hosszú távon ezt segíti elő. A kulcsszó a hosszú távon: a szakember jellemzése szerint a bejelentés nagy reménykedést keltett, és persze találgatásokat indított, hogy akár már a 2020-as tokiói játékokon helyet kaphat a szakág. Horváth szerint érdemes visszafogottan tervezgetni: amikor 2018-ban s strandkézilabda debütál Argentínában, már rögzített lesz a két évvel későbbi olimpia műsora, így ő kevesebb esélyt lát arra, hogy már Tokióban homokon szerepelhetnek a játékosok. Óriási a harc az olimpiai programba kerülésért, ezt számos sportág húsba vágóan megtapasztalhatta (elég csak arra gondolni, hogy nem is olyan régen az egyik legősibb olimpiai sportág, a birkózás létét fenyegette veszély), így a reálisabbnak tartja, hogy a 2024-es játékokon debütálhat a strandkézi. Az kétségtelen azonban , a Nemzetközi Olimpiai Bizottság érdeklődik a sportág iránt, hiszen a strandröplabdához hasonlóan nagy potenciál rejlik benne. A két, magunk mögött hagyott ifjúsági játékokon, Szingapúrban és Nandzsingban sem szereztek indulási jogot a magyar kézilabdázók, ugyanakkor a homokon űzött változat képviselői rendkívül eredményesek az utánpótlásban: 2014-ben is a leány és a fiú ifjúsági válogatott is Európa-bajnok lett. Bár a kvalifikáció pontos rendszere még kidolgozásra vár, Horváth nem alaptalanul reménykedik abban, hogy két strand-kézilabdacsapat is szerepelhet 2018-ban. Az persze legalább ennyire érdekes kérdés, hogy tartósan kiszorulnak-e a teremváltozat képviselői. – Három év az olimpiai bizottság életében nagyon rövid idő. Azt gondolom, talán csak így tudtak helyet adni a strandkézilabdának, de remélem, hogy hosszú távon nem egymás helyett, hanem párhuzamosan szerepelhet a programban a két szakág. A szövetség és minden kézilabdabarát célja ez.