UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2015-03-09 11:32

Vonzó változat

Aranyérmet akar szerezni a 17 éves Gruber Kornél az idei junior uszonyosúszó Európa-bajnokságon. Idővel a Világjátékokon bizonyítana, hiszen a hagyományos műfajról a sebesség, az izgalmas „kellékek” és az eredményesség miatt váltott.

reb Épp a napokban derült ki, hogy bemutatkozó sportágként az uszonyosúszás is szerepelhet az egyébként igencsak vegyes minőséget felvonultató első Európa Játékokon. Nagy lehetőség a népszerűségért küzdő sportágnak. Az indulási jogot a tavalyi Európa-bajnoki szereplés szerint osztják ki a hazai versenyzők között, így biztosan nem esik számításba a 17 éves Gruber Kornél. A Muréna Szeged Úszó- és Búvárklub versenyzőjére így is fontos feladat vár a nyáron, hiszen a múlt hét végi, egri Világ Kupán mutatott produkciójával – két ezüstérmet szerzett – teljesítette a junior Eb-szintidőt 200 és 400 méter uszonyos úszásban is.
gruber_kanyo
gruber_kanyo
– Már tavaly megúsztam a szükséges időket, de a szabályok szerint idén is teljesítenem kellett őket – igazít el Gruber. – Alapvetően az volt a célom, hogy megdöntsem az egyéni rekordjaimat, vagy legalább megközelítsem őket. Négyszázon túlszárnyaltam, a rövidebb távon pedig majdnem elértem. Egy évvel ezelőtt a festői Krétán rendezett junior-világbajnokságon három számban is éppen csak leszorult a dobogóról, mindannyiszor negyedikként zárt. Az akkor hatalmas csalódásként megélt helyezésekre ma már szép emlékként gondol vissza, ám az biztos, a belgrádi kontinensviadalon nem érné be ennyivel. Dobogós helyezésért utazik, sőt aranyérem nélkül nem szívesen utazna haza a Szegedtől szinte macskaugrásra fekvő szerb fővárosból. Alapvetően a közép- és hosszú távokon számít esélyesnek (az országos bajnokságon még a 200 és 400 méteren kívül más számban is kiharcolhatja az Eb-indulást), noha két éve – szinte egyedülálló módon – ő tartotta az 50 és az 1500 méter hazai ifjúsági rekordját is. A lehető legjobb helyen pallérozódik, hiszen a felkészülést a sportág hazai legendája, a még aktív versenyző Kanyó Dénes irányítja. Így aztán házon belül is megtalálja az erős riválisokat. Amikor néhány éve Makóról Szegedre költözött, kollégiumba, megszokta, hogy az instrukciók legtöbbször nem a partról, hanem a másik sávból érkeznek. Az úszás monotonitásával nem tudott megbirkózni, azért is váltott a hagyományos változatról az uszonyos műfajra. – Nagyon tetszik, hogy mennyivel gyorsabban úszunk, ráadásul a különböző felszerelések miatt, mint például a palack, sosem lehet megunni. Eredményesebb is voltam benne, így nem volt nehéz a váltás. Aki ismer minket, tudja, hogy mennyi munka van ebben is, bár a sportágról kevesen tudnak. Sebaj. Jövőre érettségizem, utána a szegedi egyetemen akarok továbbtanulni, hogy itt maradhassak. Szeretnék a Világjátékokon szerepelni, és ehhez itt vagyok jó helyen.