UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2015-03-26 09:49

A diadalmas rendszer

Az alapokról, tíz gyerekkel kezdték, ma pedig már háromszázötven fiú pattogtat a Vasas Kosárlabda Akadémián. A sikerekről és a szakosztály felépítéséről a szakmai vezető, Saeed Armaghani beszélt.

reb Utolsó kaunasi meccsén a litván élgárdát is legyőzte a Vasas U17-es fiú kosárlabdacsapata, így biztosította a helyét a sportági nagyhatalmak együtteseit is felvonultató Európai Ifjúsági Liga nyolcas döntőjében. A korosztály már tavaly, U16-osként is véghezvitte ezt a bravúrt, akkor a negyedik helyen zárt a rigai fináléban. Kiemelkedő a siker, és semmiképpen sem meglepő, hiszen a Vasas rendre eredményes a hazai bajnokságokban, 2011-ben pedig az ország első akkreditált akadémiája lett. Az alapokat tizenkét évvel ezelőtt rakták le.
joel_nshimba02_doba_istvan
joel_nshimba02_doba_istvan
Akkor hozta létre Zöldi Péter és Skoumal Judit az MKB-Euroleasing Kosársulit, amely 2005-ben, a Vasassal együtt alakította ki a végleges szervezeti formáját. A szakmai kocenpció a kezdetektől egyértelmű volt, mivel a karmesteri pálcát a neves tréner, Saeed Armaghani kapta, aki a Sopron női csapatával korábban magyar bajnokságot és Ronchetti-kupát is nyert. Az iráni származású szakmai igazgató szeme előtt egyetlen cél lebegett: „Szerettünk volna olyan fiatalokat nevelni, akik emberként is megtalálják a helyüket, és ha tehetségesek, akkor a magyar kosárlabda is nyer velük”. Az alapokról, a nulláról indultak, csupán tíz gyerekkel. Ma pedig már több mint tizenöt edző nagyjából háromszáz játékossal foglalkozik az impozáns pasaréti csarnokban. „Nálunk mindenki pontosan tudja, mi a dolga; szó sincs arról, hogy az edző megkap egy korosztályt, és attól kezdve kénye-kedve szerint foglalkozik vele. Egységes képzési rendszert dolgoztunk ki, amely alapján világos, milyen utat jár be a hozzánk kerülő gyerek. A legnagyobb dicséret, amit valaha hallottam, hogy a korábbi sportági vezetők egyike úgy fogalmazott: ha két csapat játszik, de nem tudja, hogy melyik a Vasas, a stílus, a játék alapján akkor is felismer minket.” Armaghani szerint az átfogó koncepció a siker titka, és hasonlóan kidolgozott rendszer hozhatna eredményeket az egész sportág utánpótlás-nevelésben is. Igaz, nem egyik napról a másikra. Pasaréten már begyűjtöttek kellő tapasztalatot: mivel a Vasasban annak idején a legkisebbekkel kezdték, az akadémisták közül a legidősebbek már húszévesek. A klub, elsősorban az ő érdekeiket szem előtt tartva, immár harmadik éve szerepeltet felnőttcsapatot az NB I/B-ben, s az együttesben a legidősebb játékos 21 esztendős. A fiatalpárti felfogás és a kiemelkedő nemzetközi kapcsolatrendszer érthetően sokaknak teszi vonzóvá a piros-kékeket. „Sosem vagyunk elégedettek, mert mindent lehet jobban csinálni. A bizonytalan gazdasági helyzetben nem szövögetünk különösebben merész terveket, de szeretnénk együttműködési megállapodásokat kötni, amelyek garanciát nyújtanak arra, hogy a játékosaink erős felnőttcsapatokhoz kerülnek. Bízom benne, hogy éveken belül jónéhány további, a helyét itthon és Európában is megálló játékost adunk a sportágnak.”

Nehéz felsorolni, hány ifjú tette már le a névjegyét az egyesületben. Timkó Norbert a Barcelonában is játszott, jelenleg a MAFC-ban szerepel. Krivacseivics Márkót (1996) és a kongói Munanga Shekikánát (1997) sokra tartják. Az U17-es korosztályból Rudner Gábort, Bordács Somát vagy a neve ellenére magyar Lewis Chestert már ismerik a kontinensen. Nagy jövő állhat Völgyi Marcell, Keul Tamás, Ondima Olivér és a Kongóból szerződtetett Joel Nshimba, valamint az egy évvel idősebbek között Kiss Barnabás, Boros Márk, illetve Kozma Norbert előtt. Az 1999-esek közül Katona Bencét, Schafarek Boldizsárt és Ábrahám Martint emeli ki Sárosi Bulcsú edző. A múlt heti, kaunasi tornán pedig a 2000-es születésű Somogyi Ádám hívta fel magára leginkább a szakemberek figyelmét.