UtánpótlásSport
2024. május 3.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2015-03-26 12:12

Kortalan csodagyerekek

Mima Ito tizennégy évesen nyert a felnőttek között a német asztalitenisz World Touron. Csak tízéves volt, amikor először rekordot döntött. Japánban azonban nem ő az egyetlen „csodagyerek”, mint ahogy a kínaiak sem nélkülözik a nagyon fiatal tehetségeket.

UP-info/PV Tízévesen a gyerekek sok mindenről álmodoznak. Szuperhősök lesznek, színésznőként tündökölnek, s ha sportolnak, nyilván az olimpiai bajnoki cím a vágyuk.  Vannak azonban sportágak, amelyekben már egész fiatalon sikeresek lehetnek. Nem kell messze menni, hiszen mindenki emlékezetében elevenen élhet, hogy Egerszegi Krisztina 14 évesen lett olimpiai bajnok úszásban. Az sem meglepő már, ha az oroszok előhúznak egy-két, még alig tinédzser tornászt vagy műkorcsolyázót. Azon pedig már tényleg nem csodálkozunk, ha ázsiai asztaliteniszező ér el szinte gyerekként sikereket a felnőttek között.
Mima Ito Forrás: ITTF
Mima Ito Forrás: ITTF
A japán Mima Ito  tízéves volt, azaz még csak újonc, amikor 2011 szeptemberében minden idők legfiatalabb World Tour-győztese lett az ifjúsági leányok között. Négy évvel később újabb rekordot döntött: tizennégy évesen még soha senki nem nyert egyesben felnőtt World Tourt. Kivéve őt, hiszen a hétvégi német viadalon ő bizonyult a legjobbnak. − Abszolút hihetetlen, hogy megnyertem. De ez csak a kezdet, továbbra is ilyen színvonalon kell játszanom, s akkor még nagyon sok versenyen győzhetek ─ nyilatkozta a nemzetközi szövetség honlapján. Már most pontosan tudja, mit akar: bekerülni a riói olimpia japán csapatába. Egyelőre még csak tapasztalatot szerezne, hogy megvalósíthassa a valódi álmát: 2020-ban Tokióban olimpiai bajnok akar lenni egyesben és csapatban is. Nem először nyert a felnőttek között a német World Touron. Tavaly a vele egykorú Miu Hiranóval párosban diadalmaskodott. A két versenyző négyéves kora óta játszik együtt.
Harimoto Tomokazu
Harimoto Tomokazu
„Csodagyerek” még jócskán van Japánban. Nemrég a tizenegy éves Harimoto Tomokazu okozott szenzációt a Safir Openen azzal, hogy a felnőttek között döntőbe jutott. Az oda vezető úton megverte az Afrika-bajnok Omar Asszart, a többszörös svéd bajnok Jens Lundqvistet és a japán bajnokság jelenleg második helyén álló Dzsin Takuját. A fiú karrierjét édesapja, Harimoto Yu egyengeti, aki maga is pingpongozott. Kínából származik a család, de Tomokazu már japán színekben versenyez. Apropó, Kína. Azért az asztalitenisz fellegvárát sem kell félteni, ha szupertehetségekről beszélünk. A férfi világranglista harmadik helyén álló Fan Zhendongnak ugyanis még az ifjúságiak között lenne a helye. Tizenhat éves volt, amikor 2013-ban egyesben megnyerte a World Tourt, s ezzel ő lett a legfiatalabb győztes. Ezt a címet viszont már nem birtokolja, hiszen honfitársa, Yu Ziyang még nála is fiatalabb volt, amikor 2014-ben győzött a japán World Touron. Ha a két ország továbbra is így ontja a fiatalabbnál fiatalabb tehetségeket, bizony továbbra is lehetetlenség lesz őket legyőzni. S még az sem kizárt, hogy Tokióban már a tinik csatáznak az elsőségért az ötkarikás játékok asztalitenisz-versenyén…