UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2015-03-28 12:44

Fanny az álmát éli

Bár még csak fél éve pallérozódik a legendás IMG-akadémián, máris érettebbnek érzi magát a 16 éves Stollár Fanny. A sokra hivatott teniszező sérülten játszott a múlt héten, ám hiába a láb-, hát- és derékfájdalom, most újabb versenyre utazik.

reb Nem túlzunk, ha azt mondjuk, Stollár Fanny – amióta az eszét tudja – az Egyesült Államokba vágyott. A 2012-ben, 13 esztendősen minden idők legfiatalabb magyar női bajnokává avanzsáló teniszező készült is a tengerentúlon, a tavalyi U16-os mexikói világbajnokságot követően pedig már haza sem jött, hanem szeptember végétől az IMG-akadémiára tette át a székhelyét. Nick Bollettieri világhírű bradentoni műhelyéből klasszisok sora került ki, Stollár is az ő útjukra lépne: – Több lánnyal lakom együtt, de egyébként egyedül vagyok, nem jött velem családtag.  Könnyedén megszoktam, hogy itt élek, távol a szeretteimtől. Inkább a szüleim nem barátkoztak meg még a helyzettel, nagyon hiányzom nekik. Az akadémiával már korábban is volt kapcsolatom, így jött a lehetőség, hogy itt készüljek. El sem tudom mondani, mennyire örülök.
stollar_neel_img
stollar_neel_img
A 16 éves játékosnak csak a tenisszel kell foglalkoznia, a lehető legjobb körülmények között készül. Érzése szerint már rengeteget fejlődött, sokkal érettebb lett a játéka. – A legtöbbet mentálisan léptem előre, fejben erősebb vagyok. A felnőttversenyeken meg kellett tanulnom, hogy minden pontra koncentrálni kell, mert a nálam pár évvel idősebbek ellen egyetlen rövid kihagyás is vereséghez vezethet. A kora miatt idén tizenkét viadalon indulhat, s ha olyan eredményességgel teszi, mint az elmúlt pár hétben, nagyot léphet előre a felnőtt-világranglistán. Másfél hete Gainesville-ben, míg a múlt héten Orlandóban győzött párosban klubtársával, Ingrid Neellel, ráadásul legutóbb kevésen múlt a duplázás. – Egyesben a selejtezőből kerültem a főtáblára, összesen nyolc meccset játszottam. Az elődöntőben viszont megsérültem. Annyira meghúzódott a lábam, hogy ápolást kellett kérem. Behúztam a meccset, de a fináléban nem sok esélyem volt. Orlandóból sebtiben utazott Miamiba, ahol szabadkártyásként pályára léphetett a premiertorna selejtezőjében (ugyanott Babos Tímea a főtáblára kvalifikálta magát, ahol nyert meccs nélkül búcsúzott egyesben - A szerk.) – Nagy kár, hogy a hátam és a derekam is fájt, ráadásul két hónapja nem is játszottam kemény pályán, nehéz volt visszatérni erre a borításra. Jó formában éreztem magam, ha nincsenek a sérülések, talán messzebb jutok. Bár nem nyertem, annak örülök, hogy szoros szettet is tudtam játszani. Az elmúlt napokban nem lépett pályára, pihent és regenerálódott. Bár szegény embert ág is húzza alapon megfázott, de nincs mese, utazik a következő viadalra. – A korosztályomban idén már csak a Grand Slameken lépek pályára, igaz, az Australian Open helyett már a felnőttek között versenyeztem. Azzal a céllal indultunk neki az évnek, hogy a legjobb négyszáz közé kerüljek a világranglistán. Jelenleg ezren kívül vagyok, de ha jól szerepelek, semmi sem lehetetlen.