UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2015-04-04 13:47

Vegyes szereplés

Kilencedik helyen végzett a magyar vegyesváltó a taskenti kadet-világbajnokságon debütáló csapatversenyben. Az együttest a nyolc közé jutásért az olaszok búcsúztatták. A versenyforma viszont akár olimpiai szám is lehet.

UP-info Mindössze tizenkilenc percig tartott a magyar vegyesváltó szereplése a taskenti kadet vívó-világbajnokságon debütáló csapatversenyen. A Nagy Dávid, Nagy Kinga, Mészáros Balázs, Kelecsényi Mirabella, Mészáros Tamás, Pásztor Flóra alkotta együttest az egyéniben elért eredmények alapján hiába emelték ki a harmadik helyen, már a nyolc közé jutásért Olaszország rendkívül erős csapatával találkozott. Ez úgy fordulhatott elő, hogy az olaszok párbajtőrben olyan versenyzőket neveztek, aki nem indult az egyéni küzdelmekben, így a tizennegyedik helyre sorolták őket. Mondhatjuk: balszerencse a javából.
A magyar vegyescsapat Forrás: hunfencing.hu
A magyar vegyescsapat Forrás: hunfencing.hu
A 30 tusig tartó asszót a párbajtőrözők kezdték. Nagy Dávid és Nagy Kinga 10-5-ös hátránnyal adta át a pástot a kardozóknak. Mészáros Balázs remekelt, zsinórban öt tust adott, és egyenlített. Kelecsényi Mirabella tartotta az eredményt, és amikor a tőrözők átvették a stafétát, az olaszok csak egy találattal vezettek. Mészáros Tamás még egyenlített, de 20-20 után az olaszok megléptek, ő és Pásztor Flóra is csupán egy-egy tust adott, így 30-22-re elment a meccs. Miután a 9-16. helyért nem vívtak a váltók, a magyarokat végül 9. helyre sorolták. A szám első világbajnoka Dél-Korea lett. Az éremtábla élén is a dél-koreaiak végeztek három arannyal, megelőzve az egy arany-, két ezüst-, és három bronzérmet gyűjtő oroszokat, illetve az egy elsőséggel és két harmadik hellyel záró amerikaiakat. A németek és a románok egyaránt egy arannyal büszkélkedhetnek, míg az olaszoknak a legfényesebb éremből nem jutott, de két ezüstöt és három bronzot így is szereztek. A magyar kadetek a világbajnokságon egy ezüst- és két bronzérmet nyertek, ezzel hetedikek a rangsorban.

Kadet vegyes csapat: 1. Dél-Korea (Kim Mjeong-ki, Lee Hjo Eun, Kim Dong-ju, Jun Szo Jeon, Lee Szeong-jong, Mo Jandee), 2. Japán, 3. Oroszország, …9. Magyarország (Nagy Dávid, Nagy Kinga, Mészáros Balázs, Kelecsényi Mirabella, Mészáros Tamás, Pásztor Flóra).

A vegyes csapatverseny margójára…. A szövetség honlapja érdekes információt osztott meg, hogy miért is kell komolyan venni a kadet vb-n debütált versenyszámot. Thomas Bach, a NOB elnöke jelezte a FIE elnökének  Aliser Uszmanovnak, hogy bár a vívásnak biztos helye van az olimpia programjában, Rio után sincs esély arra, hogy tizenkét versenyszámban osszanak érmeket. Tehát két fegyvernem csapatviadala váltásban továbbra is kimaradna a programból. Ugyanakkor azt is kifejtette, hogy szerinte ez a rendszer nem túl szerencsés. Miután a nemzetközi szövetség már korábban előállt azzal az ötlettel, hogy a fegyvernemekben vegyescsapat versenyt (is) rendeznének, illetve váltóban is megmérettetnének a vívók, felvetődött, hogy 2020-tól ezek helyettesítenék a hagyományos csapatversenyeket az ötkarikás játékokon.