UtánpótlásSport
2024. május 4.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-04-08 13:49

Vagány lányok, elitkörben

A magyar válogatott csak nála erősebb gárdákkal találkozik a leány U17-es Eb-selejtező elitkörében, de a játékosok vagányok, senkitől sem fognak megijedni. Markó Edina szerint a korosztály nagyon tehetséges, s most kiderül, mire mennek a legjobbak ellen.

Nagy-Pál Tamás Elutazott Írországba az U17-es leányválogatott (címlapfotó: mlsz.hu), ahol a házigazda mellett Angliával és Hollandiával találkozik az Európa-bajnokság selejtezőjének elitkörében. Az indulás előtt a korosztály megbízott szövetségi edzőjével, Markó Edinával beszélgettünk, aki először az utolsó edzőtábor tapasztalatairól beszélt:
U17-es lányválogatott1
U17-es lányválogatott1
„Kétnapos összetartás volt, próbáltuk az utolsó simításokat elvégezni. Volt egymás közötti játék a felnőtt válogatottal és nagyon jó benyomást tettek rám a lányok. Ismét bizonyították, hogy nem ijednek meg a megméretéstől. Abszolút nem kudarckerülők, hanem vagányok, akik szeretnék megmutatni, mire képesek. Nagyon ügyesek, de terhet nem akarunk a vállukra rakni. A lényeg, hogy tovább fejlődjenek, és felnőttkorban készen álljanak a válogatottságra.” Markó tehát inkább állomásnak tekinti a tornát a felnőtté válás felé vezető úton, ami persze nem jelenti azt, hogy ne készültek volna fel maximálisan a minél jobb eredmény eléréséért. „Azt tudni kell, hogy csakis nálunk erősebb csapatokkal találkozunk. Tehetséges a kilencvennyolcas korosztály, kíváncsian várom, mire mennek a legjobbak ellen.” A szakember kihirdette tizennyolc fős keretét, ami a nem túl nagy merítési lehetőség miatt nem okozott különösebb fejtörést. „Süle Dóra megsérült, rá nem számíthatok, helyette Felck Nikolett lett az utazó keret tagja, amivel viszont nőtt a variációs lehetőség a védelemben. Voltak még a látókörben olyanok, akik az U16-ban vagy az U15-ben kezdők és nagyon ügyesek, de úgy gondoltuk, hogy most inkább tiszta korosztály utazzon.”
Markó Edina
Markó Edina
A csapat a hollandok ellen kezd. „Egyelőre csak velük foglalkozunk, aztán mindig a következő meccsre koncentrálunk. Nincs értelme rangsorolnunk a találkozókat, ugyanis nincs akkora keretünk, hogy rotálni tudjunk. Bízom benne, hogy a nyitómeccset nem izgulják túl a lányok, és azzal a fegyelemmel játszanak, ami eddig is jellemző volt rájuk. Akkor nagy baj nem lehet.” Markó azt is tudja, mire számíthatnak az ellenféltől. „Ha a holland futballt nézzük, akkor van egyfajta séma a játékban, amit ugyanúgy játszanak a fiúk, mint a lányok. Ez a 4-3-3-as rendszer, nagy sebességgel és magas szintű technikával. Szerintem jobban fekszik nekünk, mint az angolok vagy az írek erőfocija. Előbbiek egyébként abszolút kiemelkednek a kvartettből, jó esélyük van a csoportgyőzelemre, míg a hollandok és az írek egyforma szintet képviselnek. Aztán jövünk mi, de ahogy látom, azért ebben a korosztályban még nincsenek akkora különbségek, mint a felnőttek között.” A négyesből csupán az első helyezett kvalifikálja magát a kontinenstornára.

Leány U17-es Eb-selejtező, elitkör Április 9., csütörtök 16:00 Magyarország–Hollandia 20:00 Anglia–Írország Április 11., szombat 16:00 Írország–Hollandia 19:00 Magyarország–Anglia Április 14., kedd 13:00 Magyarország–Írország 13:00 Hollandia–Anglia A magyar keret Barti Luca, Varga Luca (kapusok), Csányi Diána, Horti Boglárka, Kun Barbara, Németh Hanna, Pilán Tímea, Rozmis Gabriella, Vancsik Viktória (védők), Gruber Brigitta, Krascsenics Csilla, Magyar Vanda, Magyarics Zoé, Szakonyi Emese, Török Kitti, Felck Nikolett (középpályások), Kocsán Petra, Krascsenics Petra (támadók).