UtánpótlásSport
2024. május 18.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2024-05-04 09:01

Nagyon sikeres évadot zártak a Budapest Jégkorong Akadémia korosztályos csapatai

Az U18-as hazai bajnokság megnyerése után a Budapest Jégkorong Akadémia az U16-osok között is aranyérmet ünnepelhetett, méghozzá veretlenül abszolválva a rájátszást. A serdülők másodedzője, Jászai Dávid szerint a csapatban elért sikereknél sokkal fontosabb, hogy a játékosok töretlenül fejlődnek. Reméli, az ígéretes fiatalok közül néhány éven belül majd a felnőttjégkorongban is minél többen leteszik a névjegyüket.

Mint arról beszámoltunk, a Budapesti Jégkorong Akadémia az U18-as és az U16-os csapata is kiválóan teljesített a különböző korosztályos bajnokságokban. Előbb Lobenwein Bálint vezérletével az ifjúságiak ünnepelhettek bajnoki címet, majd a serdülők folytatták a sort, akik vereség nélkül meneteltek végig a rájátszásban, és emelhették magasba a trófeát.

„Azt gondolom, nem csak a rájátszásban mutatott teljesítményünkről érdemes beszélni, hanem arról a munkáról, amit az egész évad során elvégeztek a srácok. Minden egyes nap nagyon keményen dolgoztak a fiúk, és hajtották, motiválták egymást, hogy jobb játékossá tegyék a másikat – mondta Jászai Dávid, az U16-os csapat másodedzője az Utánpótlássportnak. – Egyetlen egyszer kaptunk ki az évad során, de akkor furcsa módon a saját U15-ös csapatunktól, még a bajnokság első felében.

Láthatóan ez a vereség olyannyira feltüzelte a csapat minden tagját, hogy megfogadták, nem szeretnének többször kikapni.

A negyeddöntőben az újbudaiak a DVTK-t múlták felül két meccsen, majd a folytatásban az elődöntőben a FEHA19 és a fináléban az Újpest csapatát is 3–0-ra verték. Támadásban különösen élen jártak, a meccsek többségén öt-hat lőtt gólig meg sem álltak.

A BJA U16-os bajnokcsapatának tagjai Fotó: Várhegyi Erna/BJA
A rájátszásban aztán sikerült még egy szintet emelni a játékunk színvonalán. Kicsit meg is leptek a fiúk, hogy milyen kiegyensúlyozott, jó teljesítményt hoztak végig a play-offban.

A rájátszásban nyilván nagyobb a tét, és mindenki igyekszik még nagyobb odafigyeléssel és fegyelmezettséggel játszani, ránk ez hatványozottan volt igaz, és mindenkire pozitívan hatott ez a felfokozott helyzet. Természetesen örömteli látni, hogy a csapataink ebben az évadban ilyen kiemelkedően szerepeltek, U18-as és az U16-os együttesünk is bajnok lett, az U14-eseink – a preakadémiánk, a MAC színeiben – másodikként zártak, ugyanis ez fontos visszaigazolása a munkánknak. Ugyanakkor az igazi fokmérőnek azt tekintjük, hogy közülük hányan érnek el majd a felnőttszintig, és állják meg a helyüket az Erste Ligában, külföldön vagy éppen a válogatottban.

Nagy büszkeség számunkra, hogy akadémiánk 2021-es elindulása óta már tizenegy olyan játékos került ki tőlünk, aki jelenleg is meghatározó szerepet tölt be a felnőtt első osztályban.

Közülük heten éppen nálunk játszanak az élvonalban, míg négyen más csapatokban jutnak szóhoz rendszeresen. Ráadásul Farkas Roland személyében megvan az első akadémistánk, aki felnőtt-világbajnokságon helyet kapott a magyar válogatottban, méghozzá harmadik számú kapusként. Tudni kell, hogy az Erste Ligában egyébként mi vagyunk az egyetlen olyan csapat, amely két saját nevelésű kapussal áll fel a keretében. Tehát persze jól festenek a korosztályos bajnoki címek, de nem szabad itt megállni, folytatni kell a szisztematikus munkát."

Az M4 Sporton látható Jövünk! magazin stábja a közelmúltban – még az U16-os rájátszás kezdete előtt – meg is látogatta az akadémistákat a Tüskecsarnokban.

(Kiemelt képen: a BJA U16-os bajnokcsapata Fotó: Várhegyi Erna/BJA)