UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2015-04-10 09:05

Vége az aranykornak

Bajban a dunaújvárosi hoki. Az Acélbikák felnőttcsapatának jövője erősen kérdéses, és az utánpótlás helyzete sem túl biztató. De Azari Zsolt ígéri: mindent megtesz a klub, hogy megtartsa a fiataljait.

Pusztai Viola Micsoda meccsek voltak! Hol a Volán, hol a Dunaferr nyert. Mindkét oldalon ifjú titánok, az új sikernemzedék tagjai. Akik Szapporóban együtt váltak hőssé. Azóta sokat változott a világ. A Fehérvár erős bázissá vált, a Dunaújváros bajban van. Pedig abban, hogy a magyar jégkorong ott tart, ahol, mindkét klubnak kulcsszerepe van. Olyan utánpótlás-műhelyekről beszélünk ugyanis, amelyben a közelmúlt és a jelen legjobbjai nevelkedtek.  De míg a Fehérvár, azaz az ifj. Ocskay-akadémia utánpótlás-csapatai a bajnoki címeket gyűjtik, a dunaújvárosi hoki a fennmaradásért küzd. Kilenc éve már került hasonló helyzetbe, akkor Azari Zsolt, a klub ügyvezető igazgatója megnyerte a Dunaújvárosi Acélbikáknak szponzorának a Docler Holdingot, amely jelentős összeggel támogatta a klubot. Eddig. A Gattyán György tulajdonában lévő informatikai cég márciusban jelezte: vége.
Dunaújvárosban most is sokan hokiznak, de vajon hosszú távon lehet rájuk építeni? Fotó: Mudra László
Dunaújvárosban most is sokan hokiznak, de vajon hosszú távon lehet rájuk építeni? Fotó: Mudra László
Ezzel viszont komoly gondba került a Dunaújváros, s jelenleg úgy tűnik, a következő szezonban a felnőttcsapat nem tud elindulni a MOL Ligában. Azari viszont annak a feltételét mindenképpen meg akarja teremteni, hogy a klubnak mindig is fontos utánpótlást fenntartsa. Az ugyanis elengedhetetlen feltétele annak, hogy a jövőben újra legyen felnőtthoki a városban. De hiába kezelte a vezetés eddig is kiemelten a fiatalok beépítését a felnőttcsapatba, és tette sikerrel, a helyzet nem túl rózsás az utánpótlás-nevelés bölcsőjében. Bár most is 120-140 gyerek ismerkedik a sportággal, két korosztály kompletten hiányzik. − Nem azért nincs serdülő- és ifjúsági csapatunk, mert nem voltak ebben a két korosztályban játékosaink, hanem pár évvel ezelőtt negyvenketten mentek el Székesfehérvárra – mondja Azari. − Köztük a hat kapusunkból öt, így nem csoda, hogy nem tudunk indulni a bajnokságokban. De úgy gondolom, komoly esély van arra, hogy a jövőbeli felnőttcsapatunk a mostani juniorokra épüljön. Nehéz megmondani, hogy az egy, két, netán három éven belül történik meg. Mindent megteszünk, hogy minél előbb. Felvetődik a kérdés, mi tarthatja Dunaújvárosban a tehetséges fiatalokat, miközben több akadémia is kiváló lehetőségeket kínál, többek között az osztrák ligában való szereplést? − Inspirálhatja őket, hogy könnyebb bekerülni a felnőttcsapatba, mint máshol. De akadt arra is példa, hogy szezon közben hagyott itt minket három játékos, és ment Fehérvárra. Oda, ahol többek között a dunaújvárosi utánpótlás-bázist a nyolcvanas évek közepén felépítő, és klasszis játékosokat, mint Ladányi Balázs, Tokaji Viktor, Szélig Viktor vagy Horváth András nevelő Kercsó Árpád jelenleg azt a bizonyos bölcsőt ringatja…

A decemberi U20-as divízió I/B-s világbajnokságon szereplő válogatottba csupán egy játékos, a felnőttcsapatban is játszó védő, Hruby Gellért került a Dab.Doclerből. Természetesen olyan hokisokat is lehet találni a névsorban, akik Dunaújvárosból indultak, de ma már a Fehérvárt erősítik. Például a felnőttválogatottban is bemutatkozott Erdély Csanádot és Hamvai Szilárdot. Az április 12-én kezdődő debreceni U18-as divízió I/A-s világbajnokságon jégre lépő válogatottban a dunaújvárosi ifik hiánya miatt meglepő lett volna, ha bárki neve mellett a Dab szerepelne klubként. Viszont ha a dolgok mögé nézünk, akkor a MAC-os Tóth Gergely és a Vasasos Török Viktor is Dunaújvárosban kezdte.