UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Evezés

2015-04-16 16:51

Amerikaiak a Dunán

A hazai felsőoktatási intézmények csapata mellett a Harvard és a Princeton egyetem hallgatói is elindulnak az április 25-i Dunai Regattán, amelyet harmadszor rendez meg az Antall József Tudásközpont.

UP-info Két amerikai top egyetem, a Harvard és a Princeton nyolcasa is lapátot ragad a Dunai Regattán. A távoli vendégek az öreg folyó leglátványosabb budapesti szakaszán kelhetnek versenyre magyar egyetemistákkal.
Dunai Regatta1
Dunai Regatta1
A rendezvény sajtóreggelijén Gorácz Anikó, a rendező Antall József Tudásközpont sajtóreferense elmondta, hogy a nagyszabású esemény egyik legfontosabb célja összehozni a magyar egyetemeket, és erősíteni az összetartozásukat. Az első fesztiválon budapesti és vidéki felsőoktatási intézmények, valamint két, Duna-parti osztrák város - Bécs és Linz - vett részt. Tavaly a majálissal összekapcsolt eseményen Magyarország EU-s csatlakozásának 10. évfordulóján a hazai csapatok mellett a visegrádi négyek képviselői álltak rajthoz a futamokon. „A Regatta már komplex sport- és kulturális fesztivállá nőtte ki magát, hiszen a versenyek mellett különböző extrémsport-bemutatókkal és egyetemi zenei tehetségkutatóval is készülünk. Így válik a rendezvény egész várost megmozgató eseménnyé” – mondta Ricsovics Ágnes projektvezető. A proficsapatok két elődöntőben, a továbbjutók pedig négyes döntőben versengenek. A dunai evezés még a legjobbaknak is kihívást jelent, hiszen hullámok és örvények nehezítik. Ezért is kíván komoly felkészülést ez a sportág, akár vízen, akár a speciális ergométeres evezőpadon, amelyet a sajtótájékoztató házigazdája, Gundel Takács Gábor is kipróbált. A műsorvezető versenybe szállt az Európa-bajnok Pétervári-Molnár Bendegúzzal, aki tavaly az "Év egyetemi sportolója"-címet is kiérdemelte, és aki a regattán ezúttal is a Budapesti Corvinus Egyetem csapatát erősíti. Ezen kívül több mint kétszáz résztvevővel megrendezik a sárkányhajó-futamot, így a tavalyi bajnok Szegedi Tudományegyetemnek jelentős konkurenciára kell számítania. „A sárkányhajózás klasszikusan amatőr örömsport, a legkönnyebben tanulható és a legbiztonságosabb vízi mozgás. Fontos szempontunk a közösség, a csapatok összetartozásának kialakítása az edzések során” – mondta Járosi Péter szakági elnök. Az eseményt a Dunai Regatta fővédnöke Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete nyitja meg.