UtánpótlásSport
2024. május 8.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-04-20 11:54

A közeljövő sztárjai

Dominic Solanke, Isaiah Brown és Jeremi Bogát pályafutását érdemes lesz figyelni. A Chelsea ifjúsági csapatának a három játékosa varázslatos teljesítményt nyújtott a Bajnokok Ligájában. Ősztől magyar korosztályos gárda is részt vesz a sorozatban.

Nagy-Pál Tamás Az ifjúsági Bajnokok Ligája második kiírása meglepetéssel halmozta el a sportágat. Részint nem jutott egyetlen spanyol és portugál gárda sem a legjobb négy közé, ami az Ibériai-félsziget utánpótlásának erejét ismerve a szezon előtt még elképzelhetetlennek tűnt. Tavaly a Real Madrid, a Barcelona és a Benfica is ott volt az elődöntőben (a Schalkéval kiegészülve), majd a katalánok és a portugálok játszhatták a finálét. Sokan arra sem tettek volna eurómilliókat, hogy az idén a Chelsea és az AS Roma együttese mellett ukrán és belga csapat kerül a négy közé.
Solanke és Brown
Solanke és Brown
Főleg a Sahtar Doneck döntőbe jutása számított nagy meglepetésnek. Az azért már jó ideje világosan látszik, hogy az Anderlecht utánpótlás-képzése világszínvonalú, s közel áll az igazán komoly nemzetközi sikerhez. Most is csak hajszál választotta el a brüsszelieket, de egy évet még biztosan várniuk kell rá. A Sahtar ugyanis az elődöntőben véghezvitte ugyanazt, mint korábban a negyed- és a nyolcaddöntőben: felállt egygólos hátrányból, majd meg is nyerte az egymeccses párharcot. Egyenlítenie az AS Romát könnyedén kiverő Chelsea elleni döntőben is sikerült, de az angolok a szünet után megrázták magukat. A 12 góllal listaelső Dominic Solanke csapatkapitány, Isaiah Brown és a mértani pontossággal passzoló Jeremi Boga – nem túlzás – darabokra cincálta az ukrán védelmet. Egyéni képességekben messze felülmúlták az ellenfél játékosait, s a 3-2-es végeredmény korántsem tükrözte a valós különbséget. A három korosztályos zseni nevét érdemes lesz megjegyezni. Solanke például úgy lett a sorozat legjobb gólszerzője, hogy mindössze 17 éves. A londoni kékek első csapatának menedzsere, José Mourinho is kiszemelte már; a londoniak Maribor elleni BL-csoportmeccsén csereként be is küldték a pályára. Ahogyan Brown is együtt szokott készülni a felnőtt kerettel, a francia Boga pedig 18 évesen az angolok U21-es gárdájának kihagyhatatlan alapembere. Nehéz kérdés, hogy mikor kaphatnak nagyobb szerepet ezek a fiúk, hiszen az évről évre BL- és bajnoki címre hajtó és hatalmas összegekért világsztárokat igazoló csapatba nem könnyű bekerülni. Elképzelhető, hogy kölcsönadják őket, s akkor felnőttek között is megmutathatják magukat. Más a helyzet a Sahtarrral, amely rendszeres BL-résztvevőként eddig előszeretettel igazolt másodvonalú, de még mindig magas nívón játszó brazil játékosokat, hiszen az Ukrajnában kialakult háborús helyzet miatt mind nehezebb meggyőzni bárkit – még rengeteg pénzzel is –, hogy ott kezdje meg vagy folytassa európai karrierjét. Így nem lenne meglepetés, ha hamarosan viszontlátnánk a felnőttek között azt a Viktor Kovalenkót, aki összesen alig egy félidőt játszva három gólt is lőtt az elődöntőben, illetve a fináléban.
Solanke
Solanke
És ha már az ukrán gárdánál tartunk: a következő kiírásban akár újabb csapatok is bizonyíthatnak a régióból, hiszen megduplázzák a sorozat résztvevőinek számát oly módon, hogy a kontinens harminckét legerősebb ligájának korosztályos bajnoka szerepeljen a mezőnyben. Jelen állás szerint ebbe a körbe már az NB I is beletartozna, bár elég szűken, jelenleg a 31. (utolsó előtti) helyen... Ám feltehető, hogy ezt a pozíciót azért a szezon végére is sikerül megtartani. Az U18-as bajnokságot tehát érdemes lesz külön is figyelni, arról nem szólva, hogy erős tavaszi hajrá várható, hiszen a listavezető Puskás Akadémia mellett a Budapest Honvéd, az MTK és az FTC is reális eséllyel pályázik a bajnoki címre. Az ifjúsági BL pedig valódi értékmérő lesz. Mert bár a Honvéd U17-es korosztályának Real Madrid elleni sikere a Puskás–Suzuki-kupán szép és egyáltalán nem lebecsülendő eredmény, a komoly tétmeccseken derül majd ki igazán, hol is tart a klubfutball-utánpótlásunk.