UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2015-04-20 19:18

Bajnokok, futószalagon

Az UVSE hibátlan mérleggel nyerte a fiú vízilabda-serdülőbajnokságot, a DVSE történelmet írt a gyermekbajnoki címével. Az ifjúsági elsőségért az UVSE, a BVSC, az Eger és a Szentes küzd meg a négyes döntőben. Horkai György bő keretet hirdetett az U17-es Európa-bajnokságra.

UP-info Történelmet írt a DVSE, hibátlan teljesítménnyel nyerte a bajnokságot az UVSE, ráadásul lehetősége van a duplázásra. Így lehetne röviden jellemezni a fiú utánpótlás-bajnokságokat az alapszakasz végén. A gyermekben és a serdülőben már bajnokot avattak, az ifjúságiakra még vár a négyes döntő. Kezdjük utóbbival. Az UVSE, a BVSC és a KSI sokáig fej-fej mellett haladt, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a „félidőben” mindhárom csapat 27 ponttal állt. A negyedik helyezett ZF-Eger ekkor három ponthátrányban volt, míg a Szentes némi távolságból követte az éllovasokat.
Az UVSE serdülőcsapata hibátlan mérleggel lett bajnok Forrás: UVSE
Az UVSE serdülőcsapata hibátlan mérleggel lett bajnok Forrás: UVSE
A bajnokság második felében az UVSE csupán egy vereséget szenvedett, a Vasastól, míg a közvetlen riválisok közül mindenkit legyőzött. A KSI-nek korántsem volt ennyire jó tavasza. Sorban jöttek a vereségek (az UVSE-től például 17-6-ra kapott ki), így végül nemhogy a dobogós helyek egyikét, de még a negyediket sem tudta megszerezni. Ellenben a Szentes kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, és többek között legyőzte a BVSC-t, a Honvédot és a KSI-t. S hiába kapott ki az utolsó előtti fordulóban az FTC-től, miután a KSI is alulmaradt az Egerrel szemben, már akkor biztosította helyét a négyes döntőben. A BVSC és az Eger szintén korábban „kvalifikálta magát” az első alkalommal megrendezendő bajnoki Final Four-ra. Csakis az volt a kérdés, melyik csapat végez a második, illetve a harmadik helyen. A zuglóiak tulajdonképpen végig őrizték a második pozíciót, és végül két pont előnnyel végeztek az egriek előtt. A két gárda a fiú ifjúsági bajnokság április 27-i „elődöntőjében” egymással találkozik, míg az UVSE a Szentes ellen vívhatja ki az április 28-i fináléban való részvételt. A serdülők versengségében az alapszakasz vége egyben a bajnokságét is jelentette. Az UVSE győzelmét senki és semmi sem veszélyeztette, száz százalékos mérleggel hódította el a bajnoki trófeát. A legszorosabb meccsét a Vasas ellen játszotta az idényben, amelyen szintén nyert, 9-8-ra. A piros-kékeken kívül a kilencedik helyen végzett Eger tudta még megszorongatni a lilákat, akik azon a meccsen is két góllal, 12-10-re nyertek. A többiek a nyomukba sem értek, még a végül a dobogó második fokáról egy ponttal lemaradó KSI sem, amely a szezonban végig üldözte a Vasast. Azzal sem érte utol, hogy az utolsó fordulóban 13-5-re legyőzte.
A DVSE bajnokságot nyert gyermekcsapata Forrás: dehir.hu
A DVSE bajnokságot nyert gyermekcsapata Forrás: dehir.hu
A gyermekbajnokság őszi szezonja után a Honvéd még a dobogón állt, de tavasszal két csapat, a BVSC és a Szentes is megelőzte. Utóbbi nem volt messze a két éllovastól, azaz a bajnoki címért harcoló UVSE-től és a DVSE-től. Az utolsó előtti fordulóban a két csapat egymás ellen játszott, s ha nyer az UVSE, akkor az utolsó kör dönt mindenről. A fővárosiak idegenben behúzták a meccset, de csak az ötméteres-párbajban. Így viszont az öt pont különbség azt jelentette, hogy a debreceniek az utolsó fordulóban kikaphattak (a Szentes 18-10-re győzött ellenük), akkor is bajnokok lettek: a klub történetében először nyertek utánpótlás-bajnokságot. A „gyerekek” megérdemelt vakációjukra mehettek, a legjobb serdülőknek viszont csak két hét szabadság jut. Horkai György irányításával ugyanis nekivágnak a bakui U17-es Európa-bajnokságra való felkészülésnek. A szövetségi kapitány már kijelölte a bő keretet, a játékosok április 22-én találkoznak. Május 5-én Bakuba utaznak, ahol nemzetközi tornán vesznek részt Azerbajdzsán, Grúzia, Görögország, Olaszország, Kazahsztán, Oroszország és Törökország társaságában. − Vannak, akik már április 22-én el tudják kezdeni a felkészülést, azok viszont, akik a felsőházi ifjúsági rájátszásban érdekeltek, április 30-án csatlakoznak hozzánk – mondta Horkai a szövetség honlapján. − Intenzív és rövid a felkészülésünk. A bakui viadal utáni héten Belgrádba utazunk, ahol közösen edzünk a szerbekkel. Május 22-24-én Stuttgartban szerepelünk nemzetközi tornán, ahol Németország, Montenegró, Szerbia és Szlovákia lesz az ellenfél. Egy hétre rá, május 29-31-én rendezzük a saját tornánkat, Szentesen, amelyre a szerbek, a montenegróiak, a görögök és az olaszok jönnek. A tervek szerint június 10-én utazunk Bakuba, az Európa-bajnokság helyszínére. Nagy lesz a verseny a játékosok között, nyilvánvalóan a kapusok közül valakitől el kell búcsúznom, a mezőnyben pedig a centerposzt lesz az egyik nagy kérdés, hiszen a bő keretben most négyen vannak. Nem akartam túl bő névsort hirdetni, hiszen rövid a felkészülés, új a korosztály, és inkább a meccsekkel akarjuk őket összeszoktatni.

A fiú  U7-es válogatott bő Eb-kerete: Bányai Márk Attila (Honvéd), Dévai Kristóf (Vasas), Jókai Miklós Gergely (FTC) – kapusok. Nagy Ádám (UVSE), Zerinváry Lóránd (KSI), Sugár Péter (BVSC), Korbán Richárd (Honvéd), Bencz Rolf (Vasas), Kardos Alexander, Sebestyén Balázs (Tatabánya), Vadovics Viktor (UVSE), Burián Gergely (Vasas), Teleki András (Szolnok), Ágh György (BVSC), Balli Kristóf Sándor (UVSE), Fekete Gergő (Debrecen), Kósa Balázs (KSI), Hajdú Attila (Békéscsaba) – mezőnyjátékosok.