UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2015-04-20 15:57

Edzőtábor-menő

A januári edzőtábor óta szárnyal az Érdi Úszó Sport Kft. versenyzője, Milák Kristóf, akinek idei legfőbb célja az EYOF-részvétel kiharcolása. Edzője, Selmeci Attila szerint nem lesz könnyű dolga a sokra hivatott úszónak.

reb Hamarosan új névvel ismerkedhet meg az úszáskedvelő közvélemény, hiszen a tehetségek sorát felvonultató sportág újabb gyöngyszeme már tempózik Érden. A 15 éves Milák Kristóf serdülőválogatott, és a trénere, Selmeci Attila kitűnő véleménnyel van róla.
milak_kristof
milak_kristof
A mesteredző másfél éve foglalkozik vele, de igazán bő egy esztendeje keltette fel a figyelmét, amikor Milák a nyári gyermekbajnokságon száz méter pillangón nyert. Kicsit talán meg is lepődött az edző, mert nagyon szépen úszott, nem várta volna tőle a kiemelkedő teljesítményt. Magasabb körökben is számolnak Milákkal, s azt jelzi, hogy januárban kéthetes balatonfűzfői edzőtáborban vehetett részt. Selmeci szerint úszója azóta szárnyal, sorra javítja meg az egyéni legjobbjait: két hete, a dunaújvárosi Arany Üst-kupán pedig a magyar válogatottal váltókban és egyéni számokban is nyert. – Bár kemény és fárasztó volt, nagyon élveztem azt a két hetet – mondja Kristóf. – Sokat számít az, hogy nem kellett suliba járni, és csak az úszásra figyelhettem. Ez volt életem első edzőtábora, de remélem, még sokban lesz részem, mert azóta tényleg remek formában érzem magam. Néhány napja értesítették arról, hogy indulhat májusban a négy ország lengyel versenyén, az idei fő cél azonban a tbiliszi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon való részvétel. Egyelőre még nem úszott szintidőt, ráadásul 2000-es születésűként a fiatalabbak közé tartozik, így már a csapatba kerülés sem lesz könnyű feladat. Az úszással nagycsoportos óvodás korában megismerkedő érdi fiú az elmúlt évig elsősorban háton remekelt, majd felkerült a repertoárjára a pillangó, de a gyors és a mellúszás sem megy rosszul. Selmeci szerint mégis a pillangó lehet az, amely később a fő száma lesz, de még abban a korban van, amikor minden úszásnemben versenyez. – Kristóf sokra hivatott versenyző, kiválóak az adottságai – jellemzi tanítványát Selmeci. – Hosszú kar, hosszú láb, magas, könnyű a fajsúlya, ráadásul olyan delfinlába van, amire csak születni lehet. Az állóképessége is nagyszerű. Nem szeretek jósolgatni, de azt hiszem, ha ugyanilyen tempóban fejlődik, olyan sportoló lehet, aki még a sok sikert számláló magyar úszósportban is kiemelkedhet. Nagy tehetség, az biztos. Maga a versenyző sem hezitál, amikor a céljairól kérdezem: indulni szeretne 2020-ban, a tokiói játékokon. Olimpiában gondolkozik.