UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2015-04-21 13:59

Bejött a posztváltás

A mosonmagyaróvári balszélső, Hársfalvi Júlia korábban nem volt válogatott, a hétvégi kézilabda U19-es Európa-bajnoki selejtezőn azonban átesett a tűzkeresztségen. Kezdetben görcsösen játszott, a végére azonban felszabadult, és a szövetségi edző dicséretét is begyűjtötte.

reb A legtöbb válogatott kézilabdázó jellemzően már egészen fiatalon felhívja magára a nemzeti együtteseket irányító szakemberek figyelmét. A hét végén, az U19-es Európa-bajnoki részvételt kivívó leányválogatott játékosai is zömmel végigjárták a szamárlétrát, de Hársfalvi Júlia kivétel: a nevével korábban nem találkozhattunk sem a serdülő-, sem az ifjúsági válogatottban.
harsfalvi_julia02
harsfalvi_julia02
A Mosonmagyaróvári KC SE 18 éves játékosa csupán két hónapja, februárban került a szövetségi edző, ifjabb Kiss Szilárd keretébe. Az Eb-selejtezőn, a törökök ellen agyonnyert találkozón pedig debütált: – Már előtte is nagyon izgultam, de ahogy közeledett a meccs, úgy nőtt rajtam a nyomás. Nem lett volna szabad ennyire görcsölnöm, de mégis csak az első válogatott mérkőzésemre készültem. Sajnos, az idegesség nyomot is hagyott a játékomon, viszont másnap, a finnek ellen már sokkal felszabadultabban kézilabdáztam. Míg szombaton nem úgy jött ki a lépés, ahogyan tervezte, másnap már hat gólt szerzett. Az még akkor is megsüvegelendő teljesítmény, ha a házigazda elleni találkozó sokkal inkább emlékeztetett edzőmeccsre, mint parázs összecsapásra. Mivel jó a csapat és a légkör, befogadók a játékosok, Hársfalvi szerint annak ellenére könnyen beilleszkedett a válogatottba, hogy a mag már régen együtt játszik, és a korához képest rutinos társulatot alkot. A szövetségi edző, ifjabb Kiss is kiemelte, hogy újonca milyen gyorsan megtalálta a helyét a társaságban, ráadásul szorgalmas, céltudatos játékosnak jellemzi, akinek kiváló a küzdőszelleme. Remekül védekezik, ám a lövéseit még fejleszteni, tökéletesíteni kell.
harsfalvi_julia01
harsfalvi_julia01
Ahhoz képest, hogy egy esztendeje jobbára még irányítóposzton szerepelt, és nem került képbe a válogatott, jelentős változásokat hozott az idei szezon. Hársfalvi még lakhelyén, Tapolcán ismerkedett meg a kézilabdával, 11-12 éves korától kezdte szervezett keretek között űzni a sportágat. Az általános iskola befejeztével veszprémi középiskolába iratkozott be, így adta magát a klubváltás is, az akkori Barabáshoz. Saját elmondása szerint akkor kóstolt bele a nívósabb bajnokságba és edzésmunkába. Tavaly nyáron Mosonmagyaróvárra tette át a székhelyét a Győr fiókcsapataként működő műhely, és persze így tett a 18 éves játékos is. De nemcsak az változott: a pálya közepéről immár a balszélre került. Edzők is tanácsolták ezt, s ő maga is úgy érezte, alkatából kifolyólag is jobb helye van ott. Gólokkal bizonyított: a juniorbajnokság alapszakaszában több mint százszor talált be, a Mosonmagyaróvár jelenleg vezet a rájátszásban. Ráadásul a felnőttek között is bemutatkozhatott az NB I-ben a Győr ellen: jól ment a játék, ami óriási lendületet adott neki a céljai eléréséhez. S hogy mik ezek? Minél eredményesebb pályafutás a klubban és a válogatottban. Aki tizennyolc évesen képes helyet követelni magának a nemzeti együttesben, annak nem érdemes kicsit álmodni.