UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-04-21 19:38

Jók csak jókkal edzenek

Gond nélkül felvette a ritmust Gréczi Márton a Bayern München edzésén, bár nem egyszerű bekerülni a bajorok utánpótlásába, ugyanis korosztályonként csak 14 mezőnyjátékos szerepelhet a csapatokban. Így biztosítják azt, hogy a jók csak jókkal edzzenek együtt, miközben a szülők a körteraszon söröznek.

Nagy-Pál Tamás Honlapunk is beszámolt róla (ITT), hogy a Kecskemét Labdarúgó Akadémia 15 éves tehetségét, Gréczi Mártont (címlapfotó: kecskemetite.hu) próbajátékra hívta a Bayern München. A támadó már túl is van a bajorországi kalandon, ahová a KTE utánpótlás-igazgatójával, Török Lászlóval utazott. A szakemberrel beszélgettünk, aki nemcsak élménybeszámolót tartott, de elmondta a tapasztalatait a világ egyik legtekintélyesebb klubjának utánpótlásképzéséről is.
Gréczi Márton1
Gréczi Márton1
„A válogatott fizioterapeutája, Fehér József volt az idegenvezetőnk, hiszen hat évig az 1860 Münchenben, aztán a Bayernben is dolgozott. Magyarként élmény volt látni, mekkora szeretettel fogadták őt.  Amilyen barátságosan Marcit a gyerekek. Rögtön odamentek hozzá, pacsiztak vele, üdvözölték. Nálunk ilyenkor a sarokból nézegetik az újoncot, hogy mit akar ez köztünk? Pláne, ha külföldi. Münchenben azonban családias a hangulat. Marci először fitneszedzésen vett részt, aztán labdás koordináció következett, majd egymás közti játék volt műsoron. Gyakorlatilag mérkőzésritmusban dolgoztak annak is köszönhetően, hogy tizennégy nemzetközi szintű srác játszott egymással, köztük német válogatottak. Másnap először egyéni képzés szerepelt a programban, utána pedig csapatedzés. Az is nagyon intenzív volt, a végén húsz perc kőkemény futással.” A kecskeméti jövevénynek nem okozott gondot a ritmus felvétele, támadójátékával, sebességével és kreativitásával sem lógott ki a többiek közül. „Viszont, s ezt előre sejtettünk, kijött a gyengesége védekezésben. Meg is jegyezték a német szakemberek, hogy ebben még sokat kell fejlődnie.” Török megfigyelése szerint az edzésmódszerekben nincs nagy különbség az itthon megszokottakhoz képest. „Csakhogy Münchenben nyolcszáz gyerekből állítják össze a korosztályt, nekem Kecskeméten nyolcvanból kell. Emellett kevés edző dolgozik itthon olyan habitussal, mint a Bayernben. Végig megkövetelik a ritmust, a tempót. A labdás koordináció során, ha a gyerekek kicsit gyengébben lőtték a passzt, azonnal leállították az edzést, hogy szóvá tegyék a lazaságot. Nálunk szerintem egyetlen akadémián sem szóltak volna egy szót sem. Láttam a kilencévesek tréningjét is, akik hasonló intenzitással csinálták a gyakorlatokat. Az 1860 Münchenben futballozó Simon Krisztián is meglátogatott minket, és ő is meglepődve nézte, hogy már az U15-ben mekkora a tempó.”
Gréczi Márton2
Gréczi Márton2
Talán a legfontosabb adalék: odakint nem fejkvótára vadásznak a minél nagyobb támogatás fejében, ahogyan az Magyarországon szokás. „Összesen tizennégy mezőnyjátékos van csupán U19-ig minden egyes korosztályban – magyarázza Török. – Ha játékosra van szükség, akkor azt a fiatalabbak közül hozzák fel, ha pedig új tehetséget találnak, kicserélik valakire. Semmiképpen nem bővítik a létszámot. Az a filozófiájuk, hogy csak a legjobbak legyenek együtt, mert akkor fejlődnek megfelelő ütemben. Nem véletlenül követik ezt a trendet: azt a feladatot kapták a vezetőktől, hogy a mostaninál is több saját nevelésű játékos legyen beépíthető a felnőttcsapatba. Négy éve kezdték el a munkát, és minden jel szerint jó úton haladnak.” Marci az edzőközpontban vehetett részt az edzéseken, ami a Franck Ribéryvel való találkozáson kívül is szolgált érdekességekkel számára. „A centrum közepén büfé van, körterasszal, ahol a szülők ehetnek, sörözhetnek vagy a laptopjukon dolgozhatnak, miközben a gyerekük edzésen van. A pályák közelébe nem mehetnek, nehogy a fiúk velük törődjön az edző helyett. Ez egyébként nálunk is így van.” Ami a jövőt illeti, még nem tudni semmi biztosat. Mivel Marci tíz évesen is járt itt próbajátékon, valószínű, hogy figyeik majd továbbra is, és később megint tesztelik őt. „Sokat beszélgettünk erről Marcival. Elmondtam neki, miben kellene fejlődnie, és megértettem vele: akkor se legyen elkeseredve, ha már nem hívják vissza. Akkor sem történik tragédia, ha csak ötven NB I-es meccsel a háta mögött kerül csak külföldre.”