UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2015-04-25 17:44

Európa-bajnokság és egyetem

Bleicher Réka tudja: nagyon sokat kell dolgoznia azért, hogy bekerülhessen a női válogatott Eb-keretébe. Egyelőre azonban csak az érettségire koncentrál, ugyanis ősszel orvosegyetemen szeretné megkezdeni tanulmányait.

Nagy-Pál Tamás A női válogatott a nyáron kezdi meg közvetlen felkészülését a hazai röplabdázás elmúlt három évtizedének legfontosabb eseményére, az októberi Európa-bajnokságra. Jan De Brandt szövetségi kapitány nemrég kihirdette a bő keretét, amelynek az egyik legfiatalabb tagja az MTK 19 éves feladója, Bleicher Réka (címlapfotó: mtk.hu). Vele beszélgettünk:
Bleicher Réka1
Bleicher Réka1
„Váratlanul ért a meghívás, de igyekszem minden tőlem telhetőt megtenni az edzőtáborban, hogy a kapitány számoljon velem. Sokat hallottam már a belga szakemberről, nagyon várom az első találkozást, és a felkészülés kezdetét. Előtte azonban még komoly feladatok várnak rám, ugyanis érettségizem, illetve felvételizem az orvosi egyetemre.” Réka elárulta: látásból és névről már az összes, válogatottbeli csapattársát ismeri. Sőt, többen is vannak, akikkel a korábbi klubjaiban játszott már együtt. „Nagyon sokat kell dolgoznom , hogy az Eb-keretnek is a tagja lehessek. A posztomon velem együtt négy lányra számít a kapitány. A többiek nálam idősebbek, rutinosabbak. Az Eb-szereplés lenne a pályafutásom legnagyobb eredménye. Még nem volt lehetőségem komoly nemzetközi meccset játszani.” Nem röplabdázóként kezdte, eleinte teniszezett. „Vicces családi félreértésnek köszönhetően váltottam sportágat. Még az általános negyedik osztályába jártam, amikor tanítás után az iskolában maradtam, és nem mentem teniszedzésre. Ezt előtte megbeszéltem a szüleimmel, de elfelejtették. Édesapám megszokásból értem jött edzés után, de nem talált. Telefonom akkor még nem volt, anyukámon keresett, aki szintén nem emlékezett arra, hogy a suliban maradtam. Elmondása szerint lepergett előtte az élete, miközben aggódott, hogy hol lehetek. Megoldódott az ügy, de azok után úgy látták: a röplabdázás sokkal biztonságosabb lesz.” Újpesten kezdett komolyabban foglalkozni a sportággal, az első felnőttmeccsét is lila-fehérben játszotta. „De úgy éreztem, hogy váltanom kell, és a kétezer-tizenkettes szezont már a BSE-ben kezdtem. Nagyon sokat fejlődtem és tanultam abban az évben. Főként az edzőváltás miatt döntöttem úgy, hogy onnan is továbbmegyek. A TF-en eltöltött évet tartom pályafutásom legsikeresebb szezonjának, mégis szerettem volna a nővéremmel egy csapatban szerepelni, ezért az MTK-ba igazoltam.” Amikor az erényeiről kérdeztük, Réka elmondta, hogy magas és jó csapatjátékos. Fejben viszont még sokat kellene javulnia, ezen kívül a mezőnymunkáját és a gyorsaságát fejleszteni. „Az MTK-val igen gyengére sikerült a szezonunk, mert a lányokkal nem tudtunk csapatként működni. Pedig az edzéseken nem volt azzal semmi probléma.” Amikor a övőjéről faggattuk, elmondta, hogy számára most legfontosabb az érettségi, annál távolabb nem néz. „Fogorvos szeretnék lenni. Biztosan nehéz lesz összeegyeztetni az orvosi egyetemmel a röplabdát, de láttam már a magyar mezőnyben példát arra, hogy ez sikerült valakinek. Remélem, nekem is fog.”