UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-05-01 15:41

A madridiak is a Barca sorsára jutnak?

Spanyol sajtóhírek szerint az Atlético Madridot már biztosan megbünteti a FIFA a kiskorú játékosok szabálytalan szerződtetése miatt, de a Real Madrid is a Barcelona sorsára juthat. Mint ismert, a katalán klubot egy évre zárták ki az átigazolásból. Napokon belül várható hivatalos bejelentés.

Nagy-Pál TamásNéhány napja járta be a hír a világsajtót, mely szerint a Real Madrid és az Atlético Madrid is a Barcelona sorsára juthat, miután a FIFA vonatkozó szabályát figyelmen kívül hagyva szerződtetett fiatalkorú játékosokat. A hír nem teljesen újkeletű, hiszen amikor a katalán klubot a nemzetközi szövetség kizárta két átigazolási szezonból is, tudni lehetett, hogy összesen négyszáz Spanyolországba igazolt fiatalkorú játékos esetét is vizsgálja, vagyis más egyesületek is érintettek lehetnek – ahogy a spanyol szövetség is, amely nem teljesítette kötelezettségét, hiszen megakadályozhatta volna a szerződtetéseket.
Arona Sane1
Arona Sane1
Az as.com spanyol sportportál információi szerint az már teljesen biztos, hogy a spanyol bajnoki címvédő Atlético büntetést kap, míg a királyi gárda esetében még nem döntött a nemzetközi szövetség. A lap úgy tudja, hogy a „matracosokat” legalább két esetben találták vétkesnek. A két, biztosan szabálytalanul szerződtetett játékos a szenegáli Arona Sane és a kínai Xu Xin, akik jelenleg a C csapatban játszanak. Az afrikai 14, míg az ázsiai 16 éves volt, amikor megszerezték a játékjogát. Egyikük igazolásakor sem vették figyelembe az úgynevezett 19. szabályt, amely a fiatalkorú futballistákra vonatkozik. Ennél azonban jóval több esetben is bűnösnek találhatták a fővárosi klubot, hiszen utánpótlásában összesen négy kontinens 27 országának labdarúgói pallérozódnak, közülük nyolcan afrikaiak.

Mi is az a 19. szabály?

A FIFA egy ideje különös figyelmet fordít a 18 éven aluli labdarúgók védelmére. Az átigazolási szabályzat 19. pontja kimondja: három feltételnek is meg kell felelni a szerződtetéshez, ellenkező esetben csak a FIFA külön engedélyével lehet megkötni a kontraktust. A vizsgált esetekben ezek a feltételek nem teljesülhettek, és a klubok nem is próbáltak engedélyt kérni a nemzetközi szövetségtől.

Xu XinA Real Madrid esetében ugyanakkor az as.com szerint még nem folytatták le teljes vizsgálatot. A blancókat két venezuelai játékos, Macías és Godoy miatt meszelhetik el. A büntetés ellen bizonyosan mindkét klub fellebbezni fog a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS), de sok jóban nem reménykedhet, a testület ugyanis a Barcelonának sem adott igazat. Az ügyről egyelőre többet nem tudni, de állítólag a FIFA napokon belül hivatalos bejelentést tehet.