UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2015-05-23 12:50

Kuba–Egyesült Államok 8-8

Mostantól a birkózásban is egymást érik az utánpótlás-világversenyek. Két korosztályban, a kadetben és a juniorban zajlanak előbb a kontinentális, majd a világbajnokságok. Az amerikai juniorok nyitották meg a sort Havannában. A két legerősebb ország, Kuba és az Egyesült Államok egyaránt nyolc aranyat nyert.

Szekeres István A sportágban meghatározó három földrész közül Amerikában indult el a nagy utánpótlásversenyek sorozata. A Havannában rendezett pánamerikai juniorbajnokságon a kontinens harminc tagországa közül tizenkilenc indult. Az Egyesült Államok és a házigazda Kuba egyaránt nyolc bajnoki címet szerzett az összesen huszonnégyből. Meglepetésre Kanada csak egy aranyat nyert, Venezuela pedig ezúttal egyet sem. De míg a kanadaiak csupán hat további érmet szereztek, Venezuelába tizenhárom jutott. A maradék hét aranyból Mexikó és Kolumbia kettőt-kettőt mondhat magáénak, Honduras, Peru és Puerto Rico pedig egyet-egyet. Valószínűleg az átlag magyar sportkedvelők többsége arról sem tud, hogy ezekben az országokban egyáltalán létezik-e versenyképes, minőségi birkózás. Pedig létezik, amiről – tegyük hozzá – a szakma természetesen tud, és a fiatal versenyzőink is érdeklődéssel figyelik őket: általában is nagyon tájékozottak a világ birkózásáról. Honduras legjobbja a kötöttfogású 96 kg-ban versenyző Kevin Mejia Castillo, aki már harmadszor lett Amerika juniorbajnoka. Úgy, hogy tavaly – feltehetően sérülés miatt – nem indult, vagyis az első aranyát 2012-ben, tizenhét évesen szerezte meg. Ismerjük őt Szombathelyről, 2011-ből, amikor a kadet-világbajnokságon harmadik lett, vagyis eggyel Török Zsolt mögött végzett (egymás ellen nem birkóztak). Kitűnő felépítésű, erős, gyors, technikás birkózó, könnyen eljuthat a riói olimpiára is. Kolumbia mindkét férfifogásnemben szerzett bajnoki címet. A kötöttfogású Dicther Toro Cascaneda (55 kg) Havannában megismételte a tavalyi sikerét, a szabadfogású Esteban Sánchez (66 kg) pedig úgy érkezett a kubai fővárosba, hogy előzőleg a kontinens felnőttbajnokságán bronzot nyert. A női szakág győztesei közül érdemes kiemelni a mexikói Alejandra Romerót, aki már a felnőttek mezőnyében is remekelt. Például a tavalyi lengyel nyílt bajnokságon, ahol második lett, miközben a magyar vb-bronzérmes Barka Emese a kilencedik helyen végzett. Ami persze csak egyetlen verseny eredménye, és nem az abszolút tudást ítéli meg.
Az amerikai Nick Reenan mindkét fogásnemet megnyerte a 74 kg-ban Forrás: Internet
Az amerikai Nick Reenan mindkét fogásnemet megnyerte a 74 kg-ban Forrás: Internet
A bajnokság hőse kétségkívül az amerikai Nick Reenan volt, aki mindkét fogásnemben megnyerte a 74 kilósok versenyét. Pedig még csak tizennyolc éves. De több, különböző felfogást képviselő edzővel dolgozott már együtt mindkét fogásnemben. Tette azt tudatosan, hogy a birkózótudását erősítse. A kitartását pedig az edzi – amint azt az egyik interjújában elmondta –, hogy öt lánytestvére van, a hobbija pedig a hegymászás; több tiszteletre méltó magasságot sikerült már meghódítania. Míg az amerikai csapatban több, már korábbról ismert szereplő kapott helyet, a kubaiak csupa újoncot vonultattak fel, akiknek a neve mögött még szinte semmilyen nemzetközi eredmény nem sorakozik. Ez nem azt jelenti, hogy a semmiből, váratlanul jöttek elő. Kitűnő mesterekkel, kőkeményen készülnek, de a kubaiakra nem jellemző az utánpótláskorúak utaztatása. Erős hazai rivalizálásból jönnek ki, ami sok mindenre elég a nemzetközi küzdőtéren. A jelek szerint nyolc aranyra is a földrész juniorbajnokságán. Amerika tehát elindította az utánpótlás nagy versenysorozatát, most jönnek a többiek.

A HÁROM MEGHATÁROZÓ FÖLDRÉSZ TOVÁBBI MENETRENDJE Kontinensbajnokságok Juniorok Június 23-28. Európa. Törökország, Isztambul Július 9-12. Ázsia. Mianmar (korábban Burma). Nejpida (a főváros) Kadetek Június 11-14. Ázsia. India. Új-Delhi Július 3-5. Amerika. Mexikó, Guadalajara Augusztus 4-9. Európa. Szerbia, Szabadka Világbajnokságok Junior. Augusztus 11-16. Brazília, Salvador de Bahia Kadet. Augusztus 25-30. Bosznia-Hercegovina, Szarajevo