UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2015-06-11 10:17

Kapus Kanizsáról

Leposa Gábor remek teljesítményt nyújtott a Vízvári György vízilabda-serdülőkupán. A KSI kapusa két éve költözött Nagykanizsáról a fővárosba, az elmúlt szezonban rengeteget fejlődött. A világbajnok Bedő Krisztián rá is inspirálóan hatott.

Pusztai Viola Leposa Gábornak vidéki srácként időbe telt, mire az ötvenezer lakosú Nagykanizsa után megszokta a kétmilliós, nyüzsgő és zajos Budapestet. A KSI serdülőcsapatának kapusa tizennégy évesen költözött a fővárosba, a fejlődése érdekében. − Először a BVSC-be mentem, de ott nem tartottak rám igényt. Hallottam, hogy a KSI kapust keres, elmentem próbajátékra, és megfeleltem. Az elmúlt két évből az idei szezonom sikerült jobban, az összes korosztályos bajnokságban játszottam, serdülőben bronzérmet nyertünk. Az első helyet szerettük volna, de sok sérülés és betegség közbeszólt. Az ifjúsági bajnokságban év közben álltunk az első helyen is, végül hetedikek lettünk.
Leposa Gábor a Vízvári-kupán ihletett formában védett. Forrás: A Pólós Csaj/apoloscsaj.worldpress.com
Leposa Gábor a Vízvári-kupán ihletett formában védett. Forrás: A Pólós Csaj/apoloscsaj.worldpress.com
A Vízvári György-serdülőkupát viszont magabiztosan nyerték meg. A tornán a tizenhat éves kapus ihletett formában védett, és remekül irányította a csapatot. Elmondta: külön készültek a tornára, a horvátországi edzőtáborban gyakorolták a kispályás játékot. A döntő utáni mini ünneplést egy héttel később követte a nagyobb: a fiúk közösen nézték a Bajnokok Ligája-focidöntőt. Másnap viszont újra a medencében volt jelenésük, a Lemhényi Dezső ifjúsági kupa nyolcas döntőjében. −  Az elődöntőben a BVSC ellen nagyon kemény meccsre számítottunk, az is lett. Elléptünk hárommal, de a zuglóiak fordítottak, így nem jutottunk a döntőbe. A nagy küzdelem felőrölte a csapatot, és az UVSE elleni bronzmeccsre már nem tudtuk magunkat összeszedni; a negyedik helyen végeztünk. Úgy véli az idei szezonban rengeteget fejlődött, miután a serdülő- és az ifjúsági csapatban is ő számított az első számú kapusnak. A reflexei, a lábtempója is javult, pontosabb passzokat ad, és jobban helyezkedik. A meccseken képes végig koncentrált maradni, nem foglalkozik a külső tényezőkkel. Például azzal, milyen sokan vannak a nézőtéren, ugyanis kezdetben az is zavarta. − Nagykanizsán korántsem annyian szurkoltak a lelátón egy-egy meccsen, mint Budapesten. A sportággal egyébként édesapám révén ismerkedtem meg, ő is vízilabdázott korábban. De rengeteg mindent kipróbáltam, például a táncot és a lovaglást is. Aztán mégis a póló mellett maradtam, nagyon szeretem a közeget. Amikor Bedő Krisztián − aki szintén kanizsai −,  2013-ban világbajnok lett, az rám is inspirálóan hatott. Láttam, hogy vidékiként is elérhető a válogatottság, és egyáltalán nem kell szégyellnem, honnan jöttem. Az első félév után, amelyet Budapesten töltött, bekerült az ifjúsági válogatott keretébe. S bár a bakui Európa Játékokon nem számol vele Horkai György, az a célja, hogy a következő idényben ismét felhívja magára a figyelmet, és utazhasson az U18-as világbajnokságra. A KSI július elején kezdi el a nyolchetes felkészülést a következő idényre, ami nem ígérkezik sétagaloppnak. De az is a terve, hogy kőkeményen odateszi magát.