UtánpótlásSport
2024. május 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2015-06-19 20:12

Varázsütés

Piros Zsombor a fiúk között első magyarként nyerte meg a nagy presztizsű milánói U16-os nemzetközi teniszversenyt. Edzője, Balázs György szerint nem is álmodott a győzelemről.

Pusztai Viola Björn Borg, Stefan Edberg, Ivan Lendl, Goran Ivanisevic, Juan Martin Del Potro – nem kis nevek a tenisz világában. Nos, Piros Zsombor az ő nyomdokaikba lépett. Az MTK tizenöt éves játékosa ugyanis egyesben megnyerte az U16-os korosztály egyik legnagyobb presztízsű tornáját, az egyes kategóriás milánói Torneo dell'Avvenirét.
Piros Zsombor nagy győzelmet aratott Milánóban Forrás: tenniseurope.org
Piros Zsombor nagy győzelmet aratott Milánóban Forrás: tenniseurope.org
„Óriási dolog a győzelme – mondja edzője, Balázs György, aki juniorként párosban Roland Garrost nyert. – Az elmúlt hetekben folyamatosan szállította a jó eredményeket, Budapesten négyes kategóriájú junior ITF-tornát nyert, tehát nála idősebbeket utasított maga mögé. Az már jelezte, hogy képes hasonló sikerek elérésére, de nem hittem volna, hogy éppen a milánói versenyen nyer.” A tizenegyedik helyen rangsorolt teniszező a legszorosabb meccsét a nyolcaddöntőben vívta a hatodik helyen kiemelt orosz Konsztantyin Kirovszkij ellen, akit 7-6, 7-5-re győzött le. Mindegyik találkozóját két szettben nyerte meg, ez igaz a döntőre is, amit a svájci Jakub Paul ellen vívott. A magyar fiú végig kontrollálta a játékot, s 6-3, 6-4-re húzta be a meccset. „Zsombi nagyon szerény srác, nem álmodott arról, hogy nyerhet, legfeljebb titkon bízott benne – így Balázs. – Rendkívül boldog volt a döntő után, feldobta, hogy két-háromszáz néző előtt léphetett pályára. Sosem játszott még korábban ennyi ember előtt, ráadásul a családja is a helyszínen nézte végig a versenyt. Bár nem kellett beszédet mondania a díjátadón, ment volna neki.” A viadal 1965 óta íródó történelmében a magyar fiúk közül egyesben eddig csak Valkusz Máté jutott el a döntőig, aki tavaly kikapott dél-koreai ellenfelétől. Párosban 1986-ban a Köves Gábor, Markovits László kettős győzött. Piros egyébként Necz Andrással az elődöntőig menetelt a párosversenyben. „Komplex játékos, aki alacsonyabb és vékonyabb termete ellenére nem defenzív – jellemzi tanítványát az edzője. – Ügyesen mozog, agresszívan játszik, gyakran megy a hálóhoz, és előszeretettel alkalmaz kreatív megoldásokat, mint a szélröptét vagy az ejtést. Ahhoz képest, hogy milyen fiatal, nagyon jó, hogy ezek már beépültek a játékába.” Az U16-osok európai ranglistáján a tizenegyedik, a junior-világranglistán a 245. helyen álló játékos a jövő héten az MTK csapatával a férfi szuperligában lesz érdekelt.