UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2015-06-21 16:24

Történelmi arany

Az elődöntő után a fináléban is hibátlan gyakorlatot mutatott be – Szöllős Pannával és Bali Dániellel – az öttagú aerobik csoport, és a világbajnok románokat megelőzve aranyérmet szerzett a bakui Európa Játékokon. Magyar csoport még soha nem lett első világversenyen.

Nagy-Pál Tamás Az egyaránt 18 éves Szöllősi Pannával és Bali Dániellel a soraiban, csodálatos teljesítménnyel szerzett aranyérmet a magyar csoport (címlapfotó: Marosi Gergely) az Európa Játékokon. A siker értékét jelentősen növeli, hogy szakágban a bakui viadal abszolút topversenynek számít, hiszen nem olimpiai sportág.
aerobik Szalmás Péter MOB
aerobik Szalmás Péter MOB
Pedig egyáltalán nem úgy indult a nap, hogy történelmi lehet. A viadal előtt ugyanis egyáltalán nem a csoport, annál inkább a Bali, Hegyi Dóra összetételű vegyes páros számított éremesélyesnek. Katus Tamás szakágvezető szerint azonban már az elődöntő során látszott, hogy szokniuk kell a körülményeket. „Hatalmas csarnokban, a többi szakággal együtt, ráadásul ennyi néző előtt még nem versenyeztek” – árulta el a Digi Sport riporterének a szakember. Ötödik helyen jutottak a fináléba, ahol még mindig nem teljesen sikerült feldolgozni a nagy felhajtást. A gyakorlat mégis jobban sikerült, így csak öt századdal maradtak le az éremről, és a negyedik helyen végeztek. A versenyzők és a szakágvezető is úgy érezte azonban, hogy több elemért sem kapták meg a jogos pontot, ezért óvást nyújtottak be. „Olyankor a versenybírák végignézik lassítva elölről a gyakorlatot. A kifogásolt elemekért meg is kaptuk a pontot, viszont másikért meg elvettek, így maradt az öt század különbség és a negyedik hely.” A páros azonban nem bánkódott, nem is volt rá ideje, hiszen alig egy óra múlva következett a csoportdöntő. A Szöllősi, Lendvay Dóra, Hegyi, Farkas Balázs és Bali alkotta csoport harmadiknak mutatta be a gyakorlatot – az elődöntőhöz hasonlóan hibátlanul, magas művészi hatással. A zsűri is díjazta, 21.144 ponttal, ami már érmet vetített előre, hiszen ilyen magas pontszámot még sosem kapott erre a gyakorlatra a csapat. Végül a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel, miután a nagy rivális, világbajnok románok, ha csak picivel is, de gyengébb gyakorlatot adtak elő, így magyar csoport először lett első világversenyen. „Nem azért jöttünk ide, hanem a bronzéremért, s még mindig félelmetes kimondani, hogy arany lett belőle” – lelkendezett Bali. „Nagyon élveztük a gyakorlatot. Mindenkinek sikerült ugyanúgy megcsinálnia, mint már az edzéseken is ezerszer, az lehet a magyarázat” – tette hozzá Szöllősi. Na, meg a vegyes páros utáni óvás. Katus szerint ugyanis hiába nem vezetett eredményre, jeleztek vele a bíróknak. „Látták, hogy mi, magyarok nüansznyi dolgokra is odafigyelünk”. Profi sportdiplomácia.