UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2015-06-30 18:08

Többszerközt Európával

Boncsér Krisztián, Kiss Balázs és Csorvási Soma utazhat a tornászok közül a tbiliszi EYOF-ra. Puskás Jenő utánpótlás-kapitány döntős helyezéseket vár. A gyakorlatoknak a következő hetekben még le kell tisztulniuk.

Pusztai Viola A Tornacsarnok múltba révedő épülete kívülről korántsem árulkodott arról, hogy bent a jövő tornászait szólítják a szerekhez. Boncsér Krisztián, Csorvási Soma, Földes Márton és Kiss Balázs számára nem kisebb téttel bírt a verseny, mint a júliusi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon való indulás. Az első válogatón – az egyéni összetett és a szereken elért pozíciók helyezési pontjai, illetve a végül ellenőrző versenyként számításba vett második szólítása alapján – ők érték el a legjobb eredményt. De közülük csak hárman utazhatnak Tbiliszibe. Minden bizonnyal az izgalom is közrejátszott abban, hogy a megszokottnál több hiba csúszott a gyakorlatokba, pedig a háttérben az olimpiai bajnok Berki Krisztián is kíváncsian figyelte az leendő utódok teljesítményét.
Csorvási Soma, Kiss Balázs és Boncsér Krisztián (balról) utazhat az EYOF-ra.
Csorvási Soma, Kiss Balázs és Boncsér Krisztián (balról) utazhat az EYOF-ra.
− Remélem az EYOF jobban sikerül, mint ez a verseny – mondta önkritikusan Boncsér Krisztián az eredményhirdetés után. A Fradi-tornász már előző nap érezte, hogy fáradt, és nem is jöttek össze úgy a dolgok, mint az első válogatón, amelyen nyújtón, talajon és ugrásban is nyert. − A nyújtóról leestem, de már az eleje is lendületlen volt, aztán talajon a gyakorlat végére elfogyott az energiám. Zárásként korláton a leugráskor szépen leültem… Az EYOF-ig még van ideje arra, hogy letisztuljanak a gyakorlatai, mint ahogy a másik két utazónak, Kiss Balázsnak és Csorvási Somának is. Merthogy Boncsér mellett végül ők harcolták ki a kvalifikációt, míg Földes Márton a tartalék. Miután az európai mezőny ritkán versenyez együtt, így azt előre nem lehet tudni, mire lesz elég a fiúk teljesítménye Tbilisziben. Puskás Jenő utánpótlás-kapitány úgy véli, anyagerőben gyengébb a csapat, mint amelyik két éve Utrechtben állt a szerekhez, de így is döntős szerepléseket vár: − Boncsér Krisztiánnak van három erős szere: a talaj, a nyújtó és az ugrás. Ha sikerül úgy végrehajtania a gyakorlatait, hogy nem követ el hibát, akár két szeren is döntős lehet. Mindenképpen szeretnénk, hogy a három fiú közül legalább egy bekerüljön az egyéni összetett fináléjába, a csapat pedig a tíz-tizenkettedik hely környékén végezzen. Kiss Balázs már azzal elégedett lenne, ha jól megcsinálná a gyakorlatait az EYOF-on. Tulajdonképpen a BHSE tornásza a hazai válogató meglepetésembere, a korábbi eredményei alapján ugyanis nem feltétlenül számított esélyesnek. De végül mindkét versenyen stabil teljesítményt nyújtott. Januárban váltott egyesületet, azóta rengeteget fejlődött, azt tartja a siker kulcsának. A gyűrű és a lólengés a legerősebb szere, az első válogatón mindkettőn nyert, a másodikon viszont lovon elrontotta a leugrását. Csorvási Somának a klubtársánál határozottabb elképzelései vannak: szeretne egyéni összetettben és a legerősebb szerén, korláton is finálézni Tbilisziben. A néhány hete megsérült bokáját még érzi, de bizakodó: július 28-ig teljesen meggyógyul.

A 2013-as utrechti EYOF-on Kardos Botond egyéni összetettben a hatodik, talajon a negyedik, lólengésben az ötödik, korláton a hetedik helyen végzett. Gyűrűn Dudás Norbert döntőzött, és hetedik lett, mint ahogy a fiúcsapat is azt a pozíciót szerezte meg.