UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-07-04 20:52

Nem nőnek a fák az égig

A spanyol válogatott nagy fölényben játszva, 5-2-re diadalmaskodott az U17-es leány Európa-bajnokság döntőjében. Története során harmadszor lett a korosztályban a kontinens legjobbja. A svájci "retesz" igencsak lazán zárt.

Nagy-Pál Tamás Sikerülhet-e a kicsi Svájcnak még egyszer azt a bravúrt végrehajtania, hogy a tökéletes védekezésével, és egyetlen kontrával legyőzze a torna egyik favoritját? Az elődöntőben, a németek ellen zseniálisan működött a svájci retesz, a fináléban a spanyolokat kellett volna megállítani Izlandon.
Lucía García
Lucía García
Ezen a napon azonban nemcsak a svájciaknak, hanem talán a kontinens bármelyik másik válogatottjának is lehetetlen lett volna a küldetés. Az ibériai lányok ugyanis offenzívába kezdtek, hogy nem sokkal később – bal oldali beadást követően – a visszagurított labdát Lucía García lője be a kapuba. Ez volt az ötödik gólja a tornán (1-0). Nyolc perc telt el, amikor a svájci védelem jelezte, hogy már nyoma sincs annak a magabiztos játéknak, amit pár nappal korábban mutatott: bal oldali szöglet után García csúsztatott a labdába, Felder pedig zavarában a saját kapujába „vállalt” (2-0). Teljesen felborult a pálya az első negyven percben, a kapura tartó lövések száma 7-0 volt a spanyolok javára, akik így azt sem érezték meg különösebben, hogy sérülés miatt elveszítették Maite Oroz csapatkapitányt. A második félidőre a svájciak játéka alaposan feljavult, erőszakosan labdákat szereztek a középpályán, amellyel többször is megindultak a kapu felé. Hátul azonban továbbra sem álltak a helyzet magaslatán: az 50. percben Menayo végzett el szabadrúgást jobbról, García felugrott fejelni, de nem érte el a labdát, helyette a mögötte álló Mégroz lőtte a saját kapujába a második svájci öngólt (3-0). Háromgólos hátrányban sem adta föl azonban Svájc, és nem sokkal később szépített: Arfaoui finom körömpasszal ugratta ki Reutelert, aki 20 méterről a bal felső sarokba bombázott (3-1).
Lucía García2
Lucía García2
Hiába azonban, ugyanis a hátsó alakzat egyszerűen képtelen volt felnőni a feladathoz, és gyorsan összehozta az újabb gólt: Furrer kapus hagyta el messze az őrhelyét, de csapattárs helyett Menayónak passzolt, aki jó 25 méterről emelt az üres kapuba (4-1). Pedig a svájci támadók tényleg mindent megtettek, jobb oldali szöglet után Arfaoui a hosszú sarok mellől, közelről szerzett még egy gólt (4-2), de Navarro a hosszabbításban kontratámadás végén még mindig válaszolt (5-2). A spanyol válogatott főleg az első félidőben mutatott játékának, valamint a svájci retesz súlyos hibáinak köszönhetően megérdemelt győzelmet aratott, és harmadszor is elhódította az Európa-bajnoki címet.

U17-ES LEÁNY EURÓPA-BAJNOKSÁG, IZLAND Döntő Spanyolország–Svájc 5-2 (2-0)