UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2015-07-06 17:09

Doha, Dabas, Lübeck

Járja a világot az U19-es fiú kézilabda-válogatott: a múlt héten döntetlent játszott, majd nyert Dohában a részben honosított fiatalokból álló katari együttes ellen, csütörtökön pedig már Lübeckben mérkőzik nívós riválisokkal.

reb Ha régebb óta nem is, a januári férfi kézilabda-világbajnokság óta tudjuk, hogy Katarnak semmi sem drága, ha a sportágról – és persze, úgy általában is: a sportról – van szó. A javarészt honosított játékosokból álló együttes az év elején a világbajnoki döntőig menetelt. Ne várjunk mást „kicsiben” sem, mert az utánpótlásban is hasonló a tendencia. Ezt legutóbb az U19-es fiúválogatott tapasztalhatta meg, amely néhány napot töltött Dohában, és két meccset játszott az ázsiaiak korosztályos együttesével. Gyurka János szövetségi edző azt mondja a meghívás hátteréről: „A két ország között jó és nem új keletű a kapcsolat. A katariak így szokták feltérképezni az ellenfeleket. Korábban járt náluk Izland, és ha jól tudom, Németország is utazik. Így kényelmesebb, házhoz mennek a vetélytársak.
U19_doha_gyozelem
U19_doha_gyozelem
A magyarok az első meccsen 23-23-as döntetlent játszottak a négy-öt honosított fiatallal (például a kapuban vagy jobbátlövő poszton) felálló vendéglátóval, másodjára viszont jókora vereséget  (32-22) mértek rájuk. Gyurka szerint őket abszolút nem érdekelte az eredmény, a legfontosabb az volt, hogy a felkészülés első szakaszában felmérjék, hogyan áll a csapat. Az első mérkőzésen ráadásul jóval több lehetőséget adott azoknak, akik az állandó játékosok mögött jellemzően kevesebb lehetőséget kapnak, illetve az újaknak. „Szerettük volna, hogy a nemrég csatlakozók felvegyék a ritmust, a nálunk megszokott munkamorált. Elsősorban azt kértük a srácoktól, hogy élvezetes játékot mutassanak, és az a második meccsen sikerült is nekik." Nem mondhatni, hogy turistáskodni utaztak az egzotikus országba, hiszen a meccsnapokon is két edzéssel készültek az előttük álló feladatra. Azért persze jutott idő buszos kirándulásra, amely Gyurka szerint tréningnek is megfelelt az emberpróbáló, ötven fokos melegben. A fiúk a hét végén pihenhetettek, vasárnap viszont már a dabasi állomáshelyen találkoztak. Viszont nem sokáig maradnak ott, csütörtökön repülnek Németországba, ahol a válogatott még aznap este Dániával csap össze, majd Németország és Lengyelország következik. Mint ismert, a csapat tavaly ezüstérmet szerzett az U18-as Európa-bajnokságon, az idén pedig az augusztus 8-án kezdődő jekatyerinburgi U19-es vb-re készül.