UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2015-07-12 15:01

Ezüstcsattanó

Akárcsak egy éve Zágrábban, most Teneróban is két ezüstérmet szerzett a magyar válogatott a junior nyílt vízi úszó Európa-bajnokságon. Kiss Nikoletta az egyéni második hely után a csapattal is a dobogó második fokára állhatott. A küldöttség a pontversenyben a harmadik helyen zárt.

MUSZ/UP-info A svájci Teneróban zajló korosztályos Eb zárónapjára a csapatverseny maradt: a 3 km-es, időfutam-formátumban lebonyolított számban ismét kitettek magukért a magyar juniorok. A Rasovszky Kristóf, Novoszáth Tamás, Kiss Nikoletta összeállításban versengő trió az előkelő második helyet szerezte meg. A németeknek nagyon ment ezen a délelőttön, 25 másodperccel voltak gyorsabbak a magyaroknál, akik éppen annyit verek a harmadik oroszokra.
novoszath_kiss_rasovszky
novoszath_kiss_rasovszky
Mindez azt jelenti, hogy Kiss Nikoletta korosztályos Eb-ezüstkészlete tovább terebélyesedett, ez a hatodik második helyezés a sorban: a korábbi medencés ezüstök után az egy évvel ezelőtti produkciót ismételte meg a junior-világbajnok úszó, hiszen ugyanígy végzett egyéniben és csapatban is. Gellért Gábor szövetségi kapitány igencsak elégedetten értékelt: „A csapatverseny ismét megmutatta, hogy a közös gyakorlások elengedhetetlenek ma már. Hiába szerepelt más csapatban egyéni érmes, Európa-bajnok, a három ember haladásának összehangoltsága dönt. Egy szezonban húsz-harminc közös edzéssel kiváló eredményt lehet elérni, nálunk Kiss Niki és Novoszáth Tamás sokat tréningezett így a Maty-éren, de Rasovszky Kristóf is remekül beilleszkedett a rendszerbe, ennek köszönhető a dobogós helyezés. Remélem, a felnőtteknek is sikerül hasonló alkalmat találni a kazanyi vb előtt.” Különösen büszke arra, hogy míg az éremtáblán a negyedik, addig a pontversenyben a harmadik helyen végzett a válogatott. „Örömteli, hogy az ifjúságiak kiválóan szerepeltek: nagy dolog, hogy ilyen széles a választék, és hogy a szövetség támogatásának köszönhetően ennyi fiatalt tudunk kipróbálni. Egyre többen barátkoznak meg ezzel a szakággal, és mind több fiatalról derül ki, hogy van benne potenciál. Megkockáztatom, néhány érmet még benne is hagytunk a zsákban, részben az itteni megbetegedések miatt, részben azért, mert voltak – például a Juhász-nővérek –, akik most elsősorban a szingapúri medencés junior-világbajnokságra koncentrálnak, és nem akartak esetleges sérülést kockáztatni.” Elárulta: Novoszáth Melinda hirtelen megbetegedése után – a gyomrával volt probléma, de szerencsére már vasárnap tudott edzeni – eldöntötte: a németek csapatorvosának kipróbált módszerét alkalmazza, megelőzendő a szakágban időről időre előforduló fertőzéseket. „Lementem a boltba, vettem egy üveg Jägermeistert, aztán a csapatverseny előtti estén mindenkinek kötelező volt meginni egy kis pohárral, így biztosan fertőtlenítettük a gyerekek emésztőrendszerét. A német doki már évek óta ezt csinálja: ott minden csapattagnak kötelező minden verseny előtt és után innia egy pohárral, szerinte ennél tutibb eszköz nincs a nyílt vízben előforduló veszélyek kiküszöbölésére.” Az éremtábla élén két arany- és egy ezüstéremmel Franciaország zárt, Magyarország két ezüsttel negyedik, míg a pontversenyben 103 egységgel harmadik lett (abban a versenyben az olaszok bizonyultak a legjobbnak, 146 ponttal).