UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2015-07-21 10:22

Birkózók és pólósok nyertek

Júniusi teljesítményének köszönhetően − az egyéni kategóriában – a Dorogi Nehézatlétikai Club birkózó-szakosztálya érdemelte ki a Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu által alapított „A hónap műhelye”-díjat, továbbá az azzal járó félmillió forintos Decathlon sportszervásárlási utalványt. A második alkalommal meghirdetett csapatversenyben az elmúlt negyedév eredményei alapján az UVSE Vízilabda Sportegyesület bizonyult a legjobbnak. A százezer forintos Decathlon-közönségdíjat a BEFAG Keszthelyi Erdész Lövészklub érdemelte ki.

UP-info Milyen gyorsan repül az idő… Még élesen él emlékeinkben a márciusi, remek hangulatú díjátadó, amelyen „A hónap műhelye”-díj történetében először részesült külön elismerésben csapatsportot képviselő szakosztály. Negyed év elteltével eljött az újabb dupla ünnep ideje. A nyertesek közül egyik sem elsőbálozó már, hiszen a júniusi teljesítménye alapján egyéni kategóriában a félmillió forintos Decathlon sportszervásárlási utalványt elnyerő Dorogi Nehézatlétikai Club birkózó-szakosztálya 2013 márciusában egyszer már győzött. Mint ahogy a csapatversenyben az elmúlt negyedév legjobbjának választott UVSE Vízilabda Sportegyesület is nyert korábban, méghozzá 2013 decemberében. A júniusi „A hónap műhelye”-díjért egyéni kategóriában a dorogi birkózó-szakosztály mellett a BEFAG Keszthelyi Erdész Lövészklub, a Budapesti Honvéd SE (torna), a Kiskunhalasi Úszó és Gyógyúszó Egyesület és a Letizia SC (íjászat) szállhatott harcba.
Papp Bertalan még edzőjét is meglepte az isztambuli junior Eb-n elért eredményével Fotó: Martin Gábor
Papp Bertalan még edzőjét is meglepte az isztambuli junior Eb-n elért eredményével Fotó: Martin Gábor
Az isztambuli junior Európa-bajnokságon a dorogi birkózók fél Európát legyőzték kötöttfogásban. Három bronzérmükkel olyan vezető országok versenyzőit múlták felül a fogásnemben, mint Bulgária, Ukrajna, Fehéroroszország vagy Örményország. Lévai Zoltán és Torba Erik dobogós helyezésére előzetesen számítani lehetett, Papp Bertalan viszont még edzőjét, idősebb Lévai Zoltánt is meglepte. Az 1930 óta működő szakosztály hosszú ideje meghatározó műhelye a birkózásnak. A profilja három éve a női szakággal bővült. Napjainkban nyolc edző irányításával mintegy kétszázötven fiatal birkózik az egyesület színeiben. A csapatversenyben az UVSE Vízilabda Sportegyesület mellett a Dunaferr SE fiú röplabda-csapata, a Nemzeti Kézilabda Akadémia, a Szőnyi Palánkdöngetők Köre (floorball) és a Vasas Akadémia fiú kosárlabda-csapata küzdött meg egymással a félmillió forintos Decathlon sportszervásárlási utalványért.
Az UVSE az alapszakaszt és a négyed döntőt is megnyerte Fotó: Dobos Sándor/waterpolo.hu
Az UVSE az alapszakaszt és a négyed döntőt is megnyerte Fotó: Dobos Sándor/waterpolo.hu
A budapesti klub a vízilabda-utánpótlás kiemelkedő bázisainak egyike, s azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy csapatai a fiú és a leány országos bajnokságok mindegyikében az élvonalba tartoznak. A serdülők mezőnyében mindkét nem magabiztosan nyerte az idei bajnokságot. Az ifjúsági fiúk csapata az alapszakasz megnyerése után a négyes döntőben is a legjobbnak bizonyult. A gyermekcsapat, két ponttal a DVSE mögött, a második helyen végzett, ahogyan a leány ifik és a gyermekek is a képzeletbeli dobogó második fokára állhattak fel. Az UVSE tehetségei nemcsak korosztályukban, de a felnőttek között is bizonyítottak már: hétről hétre többen is játszottak az OB I-ben. A bakui Európa Játékokon hat UVSE-játékos kapott szerepet: az U17-es fiúválogatottban a nyáron a felnőttválogatottal készülő Nagy Ádám és Vadovics Viktor vezéregyéniségnek bizonyult, a lányoknál Hertzka Orsolya, Vogt Vivien, Kiss Eszter és Ádám Emília volt tagja az ötödik helyen végzett csapatnak. A mind nagyobb népszerűségnek örvendő – és az immár százezer forintos Decathlon sportszervásárlási utalvánnyal jutalmazott – közönségszavazás győztesei a voksolás idején nagyszerű kampányt folytató, szintén szép eredménysort felmutató BEFAG Keszthelyi Erdész Lövészklub lett. Az idei harmadik kiírásra – a korábbiakhoz hasonlóan – több száz jelölést adtak le a sportszervezetek, szakemberek és sportkedvelők. A Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu alkotta kuratórium a júniusi eredmények, teljesítmények alapján a figyelmébe ajánlott szakosztályok közül választotta ki azt a tíz műhelyt, amely felkerült az Utanpotlassport.hu-n nyilvánosságra hozott szavazólapra. A helyezésekről ezt követően döntött a közönség, illetve a kuratórium. A részletes eredmények ITT tekinthetők meg. A júliusi teljesítmények alapján augusztus 5-ig ezen a felületen lehet jelölni szakosztályokat „A hónap műhelye”-díjra.