UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2015-07-31 20:53

K. O. plusz rémület

Bár rövid ideig pariban volt a jóval esélyesebb Oroszországgal a magyar leányválogatott a valenciai U19-es Európa-bajnokságon, végül súlyos, 28-17-es pofonba szaladt az elődöntőben, így vasárnap a bronzéremért játszhat. Pintér Zsanett rémületet kiváltó vállsérülést szenvedett.

reb Az idei Bajnokok Ligája négyes döntőjében is szereplő játékost a soraiban tudó orosz válogatott várt a magyarra az valenciai U19-es leány kézilabda Európa-bajnokság elődöntőjében. Ifjabb Kiss Szilárd együttese kissé bukdácsolva haladt eddig, hiszen a nyitányon kikapott a svédektől, aztán megverte a világbajnok Romániát, majd gyenge meccsen továbbjutást érő döntetlent játszott Franciaországgal. A középdöntőben a lányok felszabadultan hazavágták a spanyolokat, majd magyar szempontból az Eb legjobb meccsén ismét csak mennybe mentek a döntetlennel a norvégok ellen.
pinter_zsanett
pinter_zsanett
Oroszország ellenben csupán a csoportban veszített pontot, a Montenegró elleni, már tét nélküli meccsen, s veretlenül várta a döntőbe jutásról határozó mérkőzést. Az erőviszonyoknak megfelelően lehengerlően, 3-0-s rohammal rajtolt a rivális, így a magyar mester már a 3. percben kikérte az idejét. Monori Orsolya kevéssel később bevette az orosz kaput, s az előző meccs hőse, az akkor nyolc gólos Ferenczy Fruzsina hetest értékesített (2-4). A 12. percben komoly érvágás érte a csapatot, mivel a falban rettenetesen megdolgozták Pintér Zsanettet, aki sírva csuklott össze. Le kellett kísérni a pályáról, el a kispadtól is. Úgy tűnt, nagyon komoly baj történt a vállával. A sérülés mégsem törte meg a csapatot, amely szívós munkával, lassan, a csapatkapitány Gerháth Fanni révén a 22. percben kiegyenlített. Fellángolásnak tetszett azonban a feltámadás, hiszen az oroszok ötször találtak be felelet nélkül, hét perc is eltelt, mire Ferenczy – amúgy nagyszerűen – a szélről jelezte, a magyar válogatott is a pályán van. Gyors gólváltás és 13-9-es orosz vezetés zárta az első félidőt. A második játékrészben aztán kijött az osztálykülönbség, a rivális fokozatosan húzott el. Az eredményen túl amiatt is szomorkodhattak a magyarok, mert a Hámori Konszuéla és Szeradszkaja szerencsétlenül ütközött. Az átlövőnknek a feje fájhatott, míg az orosznak felszakadt az álla, néhány vércsepp pettyezte a pályát… A csapat is kissé padlót fogott, a 46. percben tízgólos különbség alakult ki (23-13), s egyértelművé vált, itt már csak az eredmény kozmetikázása lehet a tét. Noha ez kicsit sem sikerült, a csapat a súlyos vereség ellenére alaposan rácáfolt az előzetes várakozásokra. Vasárnap 10 órától a ma esti másik elődöntő vesztese, Svédország vagy Dánia vár rá a bronzmeccsen. „Klasszisokkal jobb csapat az orosz – kezdi az értékelést ifj. Kiss Szilárd szövetségi edző. – Az első húsz percben a nyitott védekezéssel képesek voltunk tartani a tempót, de a hőségben képtelenség lett volna tovább alkalmazni ezt a védekezési formát. Bíztam benne, hogy a második játékrész elején kicsit visszajöhetünk, de igazából nincs jelentősége. Óriási fizikai fölényben voltak az oroszok, jobbak is, megérdemelten nyertek. A különbség miatt sincs hiányérzet bennem, mert nem éreztem a lányokban, hogy képesek lehetnek megcsinálni. Miután Konszuéla is megsérült, arra törekedtem, hogy újabb baj nélkül hozzuk le a meccset. Ő és Pintér Zsanett is játszani akar a bronzmeccsen."

U19-ES LEÁNY KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, VALENCIA Elődöntő MAGYARORSZÁG-OROSZORSZÁG (13-9) Játékvezetők: Carlos Luque Babrejas, Ignacio Pascual Sanchez (spanyolok) MAGYARORSZÁG: Gercsó, Mistina (kapusok), Bouti, Csala, Diószegi 1, Élő 3, Faluvégi 2, Ferenczy 4, Gerháth 1, Hámori 2, Hársfalvi, Horváth 1, Kemény 1, Monori 1, Pásztor 1, Pintér. Szövetségi edző: ifj. Kiss Szilárd OROSZORSZÁG: Rjabceva, Kusnyir, Sulega (kapusok), Alirzajeva, Bjelikova 4, Frolova 3, Golikova 3, Jegorova 7, Kudrjavceva 1, Malasenko 1, Markova 1, Nyikityina, Szeradszkaja, Szjeszenova 3, Vernigorova 5, Zaharova. Szövetségi edző: Anatolij Szkorobogatov Kiállítások: 2, ill. 4 perc. Hétméteresek: 5/4, ill. 5/4