UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2015-08-03 15:07

Keszthelyen a jövő olimpiai bajnokai

A keszthelyi leány junior és ifjúsági ökölvívó Európa-bajnokság egyik legfontosabb célja, hogy új lendületet kapjon a szakág, hiszen jelenleg hatalmas a lemorzsolódás. Csötönyi Sándor elnök azt szeretné, hogy 2020-ra legyen olimpiai éremesélyes magyar női bokszoló.

Nagy-Pál Tamás Mialatt Seres Attila válogatott szakágvezető irányításával a junior és ifjúsági leányválogatott (címlapfotó: womanbox.hu) megkezdte közvetlen felkészülését a tatai edzőtáborban az augusztus 16. és 22. között Keszthelyen rendezendő Európa-bajnokságra, a szövetség elnöke, Csötönyi Sándor az Aréna Hotel különtermében számolt be a kontinenstorna előkészületeiről. „Nagyon büszke vagyok arra, hogy a tavalyi "schoolboys" kontinenstorna után ismét Eb-t rendezhetünk, ráadásul állami támogatás nélkül - kezdte a sportvezető. – No, nem azért nem kaptunk támogatást, mert nem akartak volna adni, hanem mert szeptemberben kellet volna pályázni, de csak az  idén tavasszal derült ki, hogy mi rendezhetünk. Rengeteget lobbiztunk ezért az európai szövetségnél.” A tavalyi torna az olaszországi Assisiben volt, ahonnan a magyar csapat három bronzéremmel térhetett haza. „Szépen szerepeltünk az eddigi világversenyeken, de még nem sikerült átlépnünk a saját árnyékunkat. Az viszont alaposan hozzájárulhat a szakág fejlődéséhez, hogy a lányok hazai pályán szem elé kerülhetnek. Fontos az utánpótlás menedzselése, hiszen mégiscsak olimpiai sportágról beszélünk.” A tornára több mint 200 versenyző érkezik. „Biztosan láthatunk közöttük leendő olimpiai bajnokokat, nagyszerű küzdelmeket. Remélem, hozzájárulhatunk ezzel ahhoz, hogy a lányokat még tovább a sportág mellett tartsuk, mert sajnos hatalmas a lemorzsolódás. Junior Eb-érmeseket veszítettünk már el a főiskola vagy a munka miatt. Ezzel talán új lendületet kaphat a szakág. Célunk, hogy 2020-ban éremesélyes magyar nő indulhasson az olimpián.” A szervezésre panasz biztosan nem lesz, hiszen keszthelyi Csokonai Sportcsarnoknak már ez lesz az ötödik nagy bokszeseménye.

A legjobb európaiakat az olimpiára A sajtóeseményen a szövetség elnöke arról is beszélt, hogy javaslatára várhatóan még a tokiói olimpia előtt átalakítják a kvalifikációs szisztémát. A jelenlegit igazságtalannak tartja, miután az európai öklözők nem a kontinenstornákról juthatnak el  az ötkarikás játékokra, így nem mindig a legjobbak szerepelnek ott. Az új szisztémában az Európa-bajnokság és – amennyiben rendeznek négy év múlva is – az Európa Játékok lenne a két kvalifikációs viadal.

A magyar Eb-csapat Ifjúságiak: Kalmár Beatrix (48 kg), Viglási Alexandra (51), Róka Vanessza (54), Kiss Marietta (57), Takács Tímea (60), Kiss Tünde (64), Cseri Gitta (69), Szokol Fanni (75), Pallás Szimonetta (81), Bencze Eszter (+81). Juniorok: Károlyi Gabriella (46), Kondákor Emília (48), Finesz Kamilla (50), Nagy Angéla (52), Endre Krisztina (54), Kökény Szandra (57), Villás Veronika (60), Gáll Bernadett (63), Petrovics Gabriella (66), Budai Vivien (80), Juhász Adrienn (+80).