UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2015-08-31 11:56

Nemzedékváltás

A korosztályos Európa-bajnokságok után szemügyre vesszük, melyik válogatottból hányan öregednek ki jövőre. A legnagyobb mozgástere az U18-as fiúkat irányító szövetségi edzőnek lesz.

Lakner Gábor Véget értek a korosztályos Európa-bajnokságok, és most áttekintjük, hogy a szövetségi edzők kikre számíthatnak a következő tornákon. Az U20-as válogatottban 1996-os, az U18-ban 1998-as, az U16-ban 2000-es születésű játékosok léphetnek pályára jövőre. A felsoroltak mindegyike felső korhatár, az már a szövetségi edzők egymás közti egyeztetésén múlik, hogy a fiatalabbakat melyik korosztályos együttesben szerepeltetik.
hollandu20
hollandu20
A nők B divízióba kiesett U20-as csapatából hárman lehetnek tevékeny részesei a visszajutásért folytatott harcnak. Kaposi Pálma, Farkas Fanni és Dobos Ágnes jövőre is itt szerepelhet, a többiek azonban elbúcsúztak az utánpótlás-válogatottaktól. A bő keretből Gundel-Takács Anna és Bach Boglárka még megfelel a korosztály követelményeinek. Az épphogy A divízióban maradt U18-as lányok közül csak Studer Ágnes, Kiss Virág és Török Ágnes maradhatna a korosztályban, a többiek már csak az U20-as válogatottban léphetnek pályára. A bő keretből életkora alapján Szeli Dorina is befér még a 18 éven aluli csapatba. Nem tévedünk nagyot, ha kijelentjük, innen mindenki feljebb lép. A nyár legjobb szereplését – EYOF-bronz és A divíziós 7. hely - maga mögött tudó U16-os csapatból mindössze Barhács Laura született 2000 után, így a komplett gárda egy korosztállyal feljebb játszik. Még a bő keretben sem volt több kosaras, aki jövőre is megfelelne a korosztály kritériumának. A szlovéniai nemzetközi tornán ezüstérmes U14-es válogatott így egy az egyben pótolhatja őket.
u20_varadi_benedek
u20_varadi_benedek
Az A divízióba feljutott, férfi U20-as csapatból mindössze hárman élvezhetik a siker gyümölcsét. Andrássy Géza, Peringer Balázs és Filipovics Márkó még pályára léphet a legjobbak között, a többiek mind kiöregednek. Értékes örökséget hagytak a következő generációra, amely remélhetőleg megőrzi tagságát a legfelső osztályban. A bő keretből Bagó Martin és Krivacsevics Márkó 1996-os születésűként jövőre is játszhat a csapatban. A B divízióban ötödik helyezett U18-as csapatból öten - Pongó Marcell, Demeter Attila, Mócsán Bálint, Horváth Kristóf és Kiss Ádám - kizárólag az U20-as válogatottban szerepelhetnek jövőre. A többi játékos életkora alapján még befér a 18 éven aluli válogatottba. A felkészülés során Lewis Chester, Bordács Soma, Kerpel-Fronius Gáspár és Völgyi Marcell is helyet kapott a csapatban, ők továbbra is játszhatnak az U18-asok között. Az U20-as korosztály kiürülése miatt várhatóan sokan mennek egy korosztállyal feljebb. A második vonalban tizenharmadik helyen bemutatkozó U16-osoknak szinte a teljes csapata kiöregszik, mindössze Fazekas Máté és Somogyi Ádám felel meg jövőre is a korhatárnak, de nem lenne meglepő, ha mindketten követnék társaikat az U18-asokhoz. A korosztályban teljesen új csapatot kell építenie a szövetségi edzőnek. A szlovéniai U14-es torna alapján, ahol a fiúk mindössze egyetlen győzelmet könyvelhettek el, nem lesz könnyű dolga.