UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2015-09-04 12:09

A Superbowl a reklám

Egyre fiatalabban kezdenek el a gyerekek amerikaifutballozni hazánkban – tudtuk meg a csehek elleni történelmi mérkőzésre készülő felnőtt válogatott támadókoordinátorától, illetve a Budapest Wolves vezetőedzőjétől, Kovács Istvántól. A szakember azt is elmondta, mikor érdeklődik a legtöbb gyerek a sportág iránt.

Nagy-Pál Tamás Ősszel elindul az amerikaifutball-szezon, de nem csak az NFL-ben, hanem hazánkban is, ugyanis szeptember 27-én Csehországgal játssza történelmének első nemzetközi mérkőzését a válogatott. A szűkített keretben négy 19 éves fiatal is helyet kapott: Nemes Nátán, Mezei Márk (címlapfotó: Bratincsák Péter), Novák Gergely és Ratkovics András. Adódik a kérdés: a sportág hazai népszerűségének dinamikus növekedését látva mikor alakulhatnak meg az első korosztályos válogatottak?
Ratkovics-BPW
Ratkovics-BPW
„Két éve indult el ez a projekt, én már akkor azt szerettem volna, ha először a juniorgárdát állítjuk össze – mondta el Kovács István, aki a válogatott támadókoordinátora, amellett a Budapest Wolves vezetőedzője is. – Viszont az anyagiak miatt nagyon nehéz. Gondoljon bele: egy-egy mérkőzésre negyvenöt fős keret mellé tíz-tizenöt fős szakmai stábot kell utaztatni. Ez azért kicsit nagyobb létszám, mint a többi csapatsportágban.” Ideiglenes megoldás lehet, hogy a Wolves nemsokára csatlakozik az osztrák-német programhoz, amely során egynapos tornákat szerveznek az U17, U15 és U13-as korosztályban. Egy-egy klubcsapat vesz részt rajta, de az országból bármelyik gárda bármelyik fiatalja csatlakozhat. A tömegbázis megvan, manapság ugyanis már hazánkban is a legtöbben gyerekként kezdik el a sportágat. „Pár éve még felnőttek jöttek, akik ráuntak valami más sportra, most már viszont egyre több tizenkét éves is érkezik. Vannak olyan csapatok, amelyek már nyolc-kilenc éves gyerekekkel is foglalkoznak. Örömteli, hogy fiatalodik a sportág.” Annak ellenére, hogy finoman szólva sem olcsó mulatság. Egy-egy komolyabb vállvédő húszezer forintnál kezdődik, a sisak pedig harmincötnél, és meg sem áll a csillagos égig. „Éppen ezért szoktuk azt mondani, hogy az első két-három hétben csak ismerkedjenek a gyerekek sportággal, a másfajta mozgáskultúrával. Közben eldönthetik, hogy tényleg érdekli-e őket. Mert nagyon jól néz ki a tévében, de aztán sokan rájönnek, hogy rengeteget kell dolgozni, edzeni, ez nem csak szórakozás.” Válogatót évente kétszer tartanak: először ősszel, aztán februárban, ugyanis a Superbowl mindig felkorbácsolja a gyerekek körében az érdeklődést. Mert bár a BVSC Stadionban rendezett – legutóbb már hatezres – bajnoki döntők is remek reklámjai a sportágnak, de a legtöbbet még mindig az NFL-közvetítés ér marketingszempontból. A szakemberek annak külön örülni szoktak, amikor valaki más sportágból érkezik. „Nagyon szeretjük a kosár- és a vízilabdázókat, mert remek alapokat kapnak. A küzdősportokból átnyergelők pedig agresszívak, úgyhogy remek védők lesznek belőlük. Egyébként pár hét alatt el lehet dönteni a mozgás alapján, hogy ki melyik posztra alkalmas. Természetesen az irányító és az elkapó a sláger, nagyon ritka, hogy valaki azzal jön: védő szeretnék lenni.”

A válogatott szeptember 27-én fogadja Csehországot a BVSC Stadionban, aztán október 10-én Szerbiába utazik, hogy Eb-selejtezőt játsszon a házigazdákkal. A győztes a B divíziós kontinenstornán szerepelhet jövő nyáron, ahonnan kvalifikálni lehet az A divízióba. Bár papíron kicsivel a csehek és a szerbek is előttünk járnak, Kovács szerint megvan az esélyük arra, hogy mindkét találkozót megnyerjük.