UtánpótlásSport
2024. május 1.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2015-09-25 12:16

Nagy dobás a Facebookon

Illusztris társaságba került Halász Bence, hiszen korosztályos Európa-bajnokokok, világbajnoki érmesek között a kontinensbajnoki aranyérmével jelölt lett az év feltörekvő európai atlétája címre. A dobókörhöz hasonlóan itt is nyerni akar.

reb Ahogyan az lenni szokott, a szezon végén, az év vége közeledtével elkezdődnek a különböző szavazások: év versenyzője, felfedezettje, és még sorolhatnánk. Az európai atlétikai szövetség (EAA) sem képez kivétel, s a szokásoknak megfelelően meghirdette a kontinens feltörekvő atlétája címet. Az sem új a nap alatt, hogy magyar is van a jelöltek között: a junior Európa-bajnok kalapácsvetőnek, Halász Bencének szurkolhatunk.
halasz_bence_zador_peter_masz
halasz_bence_zador_peter_masz
„Tudtam, hogy szokott lenni ilyen szavazás, hiszen korábban is átéltem – kezdi a Dobó SE versenyzője. – Aztán egyik az napon, az edzésről hazaérve láttam, ismét helyet kaptam a legjobb tíz között. Örültem, mert nem tudtam, hogy így lesz, és persze egyből megosztottam a szavazást. Korábban még nem sikerült nyernem, de most én akarok! Bár nem állok túl fényesen, köszönöm minden barátomnak és sportkedvelő ismerősnek, aki segít és segített, hogy minél előbb végezzek!" A szövetség Facebook-oldalán hétfő 12 óráig lehet szavazni a tíz-tíz női és férfi utánpótláskorú atlétára (és persze felnőttekre is). Az első helyezettről viszont nemcsak a voksolás, hanem a média, a nemzeti szövetségek és az európai szövetség szakértőinek a szavazata is dönt. Ha valaki nem emlékezne rá: Halász azzal érdemelte ki a jelöltséget, hogy 79,60-as kontinensbajnoki csúccsal nyert meg a junior Eb-t, de dobott már nagyobbat is az idén (79,86). Mindezt úgy, hogy még jövőre is juniorkorú lesz.

Az év európai feltörekvő atlétái Férfiak: Nazim Babajev (azeri, hármasugrás), Konrad Bukowiecki (lengyel, súlylökő), Armand Duplantis (svéd, rúdugrás), Halász Bence (kalapácsvetés), Zharnel Hughes (brit, 200 m), Niklas Kaul (német, tízpróba), Patryk Dobek (lengyel, gátfutás), Ali Kaya (török, 3000, 5000 és 10000 m), Hlib Piskunov (ukrán, kalapácsvetés), Bartłomiej Stój (lengyel, diszkoszvetés). Nők: Dina Asher-Smith (brit, 100 és 200 m), Klavidaja Afanaszjeva (orosz, gyaloglás), Emel Dereli (török, súlylökés), Tugba Güvenç (török, akadályfutás), Christin Hussong (brit, gerelyhajítás), Florentina Marincu (román, távolugrás, hármasugrás), Ljudmila Oljanovszka (ukrán, gyaloglás), Alexandra Tavernier (francia, kalapácsvetés), Noemi Zbären (svájci, gátfutás), Bianca Razor (román, 400 m)