UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2015-10-03 19:23

Bővült a mezőny

Kezdődik a vízilabda utánpótlás-bajnokság új szezonja. Nem csak a csapatokban történtek változások. A fiúk mezőnyében mindhárom korosztályban kettővel több csapat küzdhet a bajnoki címért, mint tavaly.

UP-info Újra megtelnek gyerekekkel az ország uszodái, legalábbis azok, amelyekben október 4-től a hétvégéken vízilabda-utánpótlásbajnoki fordulót rendeznek. Az előző szezonhoz képest fiúk mezőnyében a csapatok száma kettővel nőtt, és a serdülőbajnokság lebonyolítása is módosult. A 2014/15-ös idényben tizenkét klub indíthatott csapatot a gyermek-, a serdülő-, és az ifjúsági bajnokságban. Tavaly a selejtezőben összesítésben a Tatabánya és a Szombathely teljesített a legjobban, így két újonccal indult a pontvadászat. Utóbbi teljesítményével az idei szezonra is megváltotta a bérletet, míg előbbi – a szintén kieső Pécscsel egyetemben – küzdött a feljutásért. A kvalifikáció mind a három korosztályban két négyes csoportban zajlott, s miután a felsőház létszámát tizenkettőről tizennégyre növelték, így összesítésben a két-két legjobb csapat biztosította helyét az elitben. Tavaly a Kaposvár, idén a Pécs lett a nagy vesztese a selejtezőnek: a baranyaiak hiába végeztek toronymagasan a csoportjuk élén az ifjúsági bajnokságban, a kisebbek között a Kaposvár és a Szeged is jobban teljesített, így bejutott a felsőházba, megelőzve a Pécset és a Kecskemétet.
Bajnoki rajtra várva Fotó: Agnecz Mónika/BVSC
Bajnoki rajtra várva Fotó: Agnecz Mónika/BVSC
A másik csoportban mindhárom korosztályban a Szolnok nyert − bizonyítva, hogy nemcsak Bajnokok Ligája-győzelemre esélyes csapatot építenek, hanem az utánpótlás-nevelésre is gondot fordítanak a városban −, míg a második helyet a Tatabánya szerezte meg. Összesítésben is ez lett a sorrend, az OSC és a Fehérvár jövőre újra próbálkozhat. Tehát két újonccal és két visszatérővel veszi kezdetét vasárnap a felsőház csatározása, amelynek a teljes mezőnye a következő: UVSE, ZF-Eger, BVSC-Zugló, KSI SE, Vasas SC, FTC, Racionet Honvéd Szentes, Debrecen, Tatabánya, Szombathely, Kaposvár, Szeged, Szolnok. Nehéz esélyeket latolgatni, hiszen több csapatban történtek nagy változások, sok játékos korosztályt váltott, vagy kiöregedett az utánpótlásból. Az ifjúsági bajnokságban, ahogy tavaly, az alapszakasz után idén is négycsapatos rájátszásokat rendeznek – illetve a 13-14. helyezett oda-vissza játszik helyosztót −, a helyezésekért Final Four-rendszerű tornákon küzdhetnek az együttesek. Ennek az előző szezonban a Szombathely mellett a nyolcadik helyről az ötödikre fellépő Vasas volt a nyertese. A BVSC az alapszakasz második helyét a harmadikra váltotta, az UVSE azonban – ha úgy tetszik – kétszer is bizonyította: a legjobb nyerte a bajnokságot. A lilák a serdülők mezőnyében is diadalmaskodtak, az a korosztály idén egyel feljebb lépett, mint ahogy a gyermekbajnokságot nyerő Debrecen fiataljai is már az idősebbek között bizonyíthatnak. Előbbi korosztályban ugyanúgy négyes tornán küzdhetnek a csapatok a bajnoki címért, mint az ifjúságiban. A gyermekek mezőnyében az alapszakasz dönt a bajnoki címről. A serdülők és a gyermekek mérkőzésein az első két negyedben továbbra sem lehet zónázni, azt kiállítással büntetik. A lányok ugyancsak október 4-én kezdenek, az ifjúságiak tízcsapatos csoportban küzdenek a bajnoki címért, amelyet Final Four-tornán szerezhetnek meg. A serdülő- és a gyermekbajnokságot két csoportra osztották, a csapatok a rájátszásban oda-vissza keresztbejátszással kerülhetnek a négyes döntőbe, amelyen eldől az elsőség. A sorsolás a szövetség honlapján tekinthető meg.