UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2015-10-14 18:56

Bálint, hol voltál?

Bakos Bálint első junioréve csendesen telt, de a szombathelyi párbajtőröző a másodikban már szeretne egyre hangosabb lenni. Eddig minden a tervek szerint halad: vezeti a hazai junior-ranglistát, sőt a felnőttek között is harmadik. A következő kihívás a turkui junior Világ Kupa-versenyen vár rá.

Pusztai Viola Bakos Bálint 2014-ben még tagja volt a kadet vívó Európa-bajnokságot nyert párbajtőrcsapatnak, de a juniorok közé való átlépés nem zajlott zökkenőmentesen. Elsőévesként a nyolcadik helyet szerezte meg a hazai ranglistán, ami kevés volt ahhoz, hogy bekerüljön a világ- és Európa-bajnokságon szereplő válogatottba.
Bakos Bálint Forrás: hunfencing.hu
Bakos Bálint Forrás: hunfencing.hu
– Utolsóéves kadetként is versenyeztem a juniorok között, de akkor annak nem volt tétje – mondja a szombathelyi párbajtőröző. – Juniorként azonban már nagy nyomás nehezedett rám, hogy a válogatottba kerüljek, de nem tudtam megoldani. Az edzésekkel nem volt gond, inkább fejben, hiszen a versenyeken nem jött ki az, amit tudok. Az áprilisi U23-as Európa-bajnokságon ellenben jól ment a vívás, egyesben a tizenhat közé jutott, csapatban ezüstérmet nyert. Ez önbizalmat adott neki, de azon még így is meglepődött, milyen jó sikerült a szezon első két előválogató juniorversenye. Az egyiket megnyerte, a másikon harmadik lett. Ráadásul a felnőttek között is felhívta magára a figyelmet: áprilisban még „csak” a harmadik helyen végzett, az októberi válogatók egyikén azonban nem talált legyőzőre, és feljött a harmadik helyre a hazai ranglistán. – A tavaszi válogatókon elért eredmények lökést adtak a folytatásra, de azt magam sem gondoltam, hogy az őszi idényre is átmentem a formám. Nagyon örültem, hogy nyertem a felnőttek között, de hirtelen nem is tudtam hová tenni a győzelmet. Még most sem, mindenesetre jó alapot adott a hét végi finnországi junior Világ Kupa-versenyre. Merthogy a szezon előtt azt tűzte ki, hogy másodéves juniorként kiharcolja a korosztályos világversenyeken való szereplést, és a turkui VK az addig vezető út fontos állomása. Mint mondja, mindenki ott lesz a mezőnyben, aki számít, csaknem 200 induló között kell harcba szállnia a lehető legjobb helyezésért. – A verseny előtt öt napig Tatán készültünk a felnőttválogatottal, ami nagyon jót tett, hogy fizikálisan és mentálisan is a topon legyek a Világ Kupán. Nem egyszerű ilyen nagy létszámú mezőnyben végig koncentráltnak maradni, hosszú a csoportkör, és nem lehet látni előre, hogy és mikor vívok a főtáblán. De úgy gondolom, rutin kérdése az egész, és abból egyre jobban állok.

A vasárnapi finnországi férfi junior Világ Kupán tizenkét magyar vesz részt. Bakos Bálint mellett a vállműtétje után a hazai válogatón már a régi formáját idéző, világranglista-első Bányai Zsombor, az ifjúsági olimpiai bajnok Esztergályos Patrik, a bokasérülése után idei első versenyén szereplő Siklósi Gergő és a még kadetkorú, de a juniorok között is vitézkedő Nagy Dávid számít esélyesnek arra, hogy akár dobogós helyen végezzen. Rajtuk kívül Andrásfi Tibor, Buta Levente, Dudás Balázs, Farkas Csaba, Fenyvesi Csaba, Kis Máté és Koch Máté harcolhat ugyanazért a célért.