UtánpótlásSport
2024. május 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2015-11-27 18:12

Kubai ászkirálynő

A tizenhat éves Melissa Theresa Vargas Abreu élete második Bajnokok Ligája-mérkőzésén 32 pontot szerzett a sorozat címvédője ellen. A kubaiak reménysége korát meghazudtoló technikai képzettséggel és fizikai adottságokkal rendelkezik.

L. G. Kubában az általános iskolától kezdve külön figyelmet fordítanak a tehetséges sportolókra húsz különböző sportágban, elsősorban röplabdában, ökölvívásban, súlyemelésben, birkózásban, kosárlabdában és a nemzeti sportnak számító baseballban. Tavaly átfogó reformokat jelentettek be: 1961 után újra engedélyezték a profizmust, megemelték a sportolók fizetését, azzal együtt lehetővé tették, hogy külföldi profiegyesületekbe igazoljanak. A távozó sportolóknak 20 százalékot be kell fizetniük az államkasszába, és nem kell lemondaniuk a válogatottságról, cserében viszont a megjelölt nemzeti tornákra – több sportág esetében a nemzeti bajnokságra – haza kell utazniuk.
Melissa Theresa Vargas Abreu
Melissa Theresa Vargas Abreu
Így egyre több ígéretes kubai fiatal bukkan fel Európában is, a közelmúltban például a röplabdaéletet nyűgözte le a 16 éves Melissa Theresa Vargas Abreu. A nyúlánk játékos a cseh Agel Prostějov csapatát erősíti, és már a második mérkőzésén 32 pontot szerzett a Bajnokok Ligájában. Ráadásul nem akármilyen blokkolókkal állt szemben, ugyanis a sorozat címvédője, a török Eczacibaşi ellen játszott fantasztikusan. Csapata ugyan hazai pályán 3-0-s vereséget szenvedett az isztambuli sztáralakulattól, mégis a fiatal kubai került az érdeklődés középpontjába. Melissa fizikai adottságai elképesztőek: 16 évesen már 193 centiméter magas, és még növésben van. Amellett a technikai képzettsége sem marad el a felnőttekétől, pazar nyitásai már most gondot okoznak a fogadóknak. A már említett BL-meccsen nem kevesebb mint négy ászt ütött. A köztudatba a tavalyi, olaszországi világbajnokságon robbant, amelyen mindössze 15 évesen vett részt. A kubai csapat ugyan nem szerepelt kiemelkedően – mindössze a 21. helyen zárta a tornát – Melissa azonban európai szerződést kapott. A cseh alakulat kétségkívül jó vásárt csinált vele, de nem lenne meglepő, ha a következő szezont már magasabban jegyzett együttesben kezdené meg.