UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2015-12-18 15:45

A kismanó karácsonya

Manhercz Krisztián kész a feladatra, hogy a felnőttek között is megmérettesse magát. Célja, hogy bekerüljön a januári belgrádi Eb-re utazó vízilabda-válogatottba. Klubcsapatában, a Szegedben már vezéregyéniségnek számít.

Pusztai Viola „Manhercz Krisztián még két év múlva is utánpótláskorú lesz” – ahogyan a mondat elhagyta Horkai György utánpótlás szövetségi kapitány száját, maga is elmosolyodott. A tizennyolc éves vízilabdázó ugyanis már megjárta az összes korosztályos világversenyt: aranyérme az U18-as világbajnokságról, ezüstérme az U19-es Eb-ről, bronzérme az U20-as vb-ről van. Utóbbin kétszer is szerepelt, először még tizenhat évesen. Most újabb fokot készül megugrani, amely közvetlenül a felnőtt Európa-bajnokság feliratú ajtóhoz vezet. A Szeged Diapolo játékosa tagja Benedek Tibor bő Eb-keretének, és késznek érzi magát a feladatra, hogy Belgrádban a „nagyokkal” együtt vízbe szálljon. – Maximálisan felkészültem – mondja ellentmondást nem tűrően. – Nagyon szeretnék játszani az Eb-n, azért dolgoztam egész évben. Most a csapatba kerülés a legfontosabb; hogy utána miképpen alakulnak a dolgok, az más kérdés.
Manhercz: megy a jobb  Fotó: Madar Dávid/waterpolo.hu
Manhercz: megy a jobb Fotó: Madar Dávid/waterpolo.hu
Akárhogyan is: ha visszatekint erre az évére, nem lehet elégedetlen. A nyáron végig együtt edzett a világbajnokságra készülő felnőttválogatottal, és az őszi világliga-mérkőzések mindegyikén vízbe küldte őt Benedek. S ahogyan a válogatottban, a klubcsapatában is mind jobban teljesít. – Tavaly a Szegeddel az első komoly szezonomat játszottam az OB I-ben, és már akkor fontos szerep hárult rám a csapatban – így a Manó becenévre hallgató pólós. – Úgy gondolom, a mostani idényben ez még inkább igaz, hiszen egy év alatt mind a játékom, mind a mentális felkészültségem sokat fejlődött. A Szeged egyébként a nyáron két utánpótlás-válogatott játékossal Sedlmayer Tamással és Pellei Frankkal erősödött, s a fiatalok a rutinosabb játékosokkal kiegészülve remek együttest alkotnak. Bizonyítja a Magyar Kupában szerzett bronzérem, valamint az Európa-kupában – a Hannover felülmúlásával – az elődöntőbe jutás. – Azzal mentünk neki, hogy sikerülhet bekerülni a négybe, aztán úgy is történt. Nagy dolognak tartom, hogy nemzetközi porondon is megméretheti magát a csapat, azt meg pláne, hogy már az első évben a négy között vagyunk. Ez olyan pluszt ad, amelyet a későbbiekben is kamatoztathatunk. A sikerből Manhercz is vaskosan kivette a részét, olyan mérkőzése is akadt a selejtezőben, amelyen hat gólt lőtt. Mindeközben az OB I-ben szintén remekel, és az iskolapadban is próbálja a megállni a helyét. Az idén érettségizett, tanulmányait a Budapesti Metropolitan Főiskola kereskedelmi és marketing szakán folytatta. – Nyilván teljesen más a helyzet ahhoz képest, mint a középiskolai éveim alatt volt. Például az Eb-felkészülés miatt vizsgázni sem tudok, de jelenleg a vízilabda a legfontosabb az életemben. A felnőttválogatott a hét végén Kassán játszik felkészülési tornán, a januári győri Volvo-kupán pedig már az Eb-n szereplő tizenhárom játékos szállhat vízbe. Azért, hogy Krisztián is közöttük lehessen, az ünnepek alatt is a munkáé lesz a főszerep. Neki januárban lehet Karácsony.