UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2015-12-27 10:09

Egy év alatt vb-közelben

Az eredmények állása szerint jelenleg a legifjabb páros, Marton Villő és Szemkó Danyiil jégtánckettőse lehet a második számú magyar induló a debreceni junior-világbajnokságon. A duóról az edzőt, Berecz Ilonát kérdeztük.

reb A jelen magyar jégtáncában számításba vett három magyar utánpótláspáros közül a Marton Villő, Szemkó Danyiil kettős a legfiatalabb. A duó fiútagja 15, a leány pedig csupán 14 éves, mégis, ha a számok nem csalnak, ők is indulhatnak a debreceni korosztályos világbajnokságon. A két válogatóversenyen, a budapesti Mikulás-kupán, majd a nemrég rendezett trineci viadalon is a második legjobb magyarként zártak Sportország versenyzői a Wei Kimberly, Fourati Iliász kettős mögött. Mivel két jégtáncpáros indulhat a debreceni vb-n, elvileg nem kérdés a helyük, de a sokat látott edző, Berecz Ilona óvatos.
szemko_marton_isu
szemko_marton_isu
„A Jakucs Hanna, Illés Dániel páros nem tudott jégre lépni a Mikulás-kupán, így nekik egy versenyről van eredményük. Betegség esetére nem volt forgatókönyv, így kérdéses még, ki indul a vébén. Igaz, az én szememben nem az, hiszen kétszer is a második helyen zártak Villőék." Ezzel az eredménnyel elégedett is az edző, hiszen rutintalan, fiatal párosról van szó, amely csupán január óta edz együtt. Ennek is tudható be, hogy az öt közös versenyükből éppen a két tétre, indulási jogra menőn hibáztak. Noha csupán egy év van a hátuk mögött, már régebben kiszemelték őket egymásnak. Az edző elmondása szerint bár Danyiil sem alacsony, Villő előző párja azonban nála is jóval magasabb volt, összességében tehát a lány és akkori partnere nem illett egymáshoz. A fiatal Villő kétszer is részt vett nemzetközi edzőtáborban, ahol összebarátkozott az ukrán fiúval. Villővel akkor Berecz lánya tartott (aki a mamával közösen készíti fel), ő és Danyiil anyukája látta úgy, hogy összeillene a két fiatal. Az elgondolást tett követte, s Danyiilék Magyarországra utaztak, próbatáncra. „Már első blikkre állatian passzoltak egymáshoz” – idézi fel a pillanatot Berecz Ilona, aki hozzáteszi, bár a lány jóval tapasztaltabb volt, fiúktól meglepő módon viszont Danyiil imád szerepelni, így az első pillantásra ígéretes párosnak látszottak. Az szóba sem került, hogy Ukrajnában készüljenek fel, így a Danyiiléknak kellett megoldani, hogy Budapestre tegyék át az életüket. Az ukrán szövetség viszonylag gyorsan kiadta a fiú versenyengedélyét, a vízummal viszont egészen november végéig kínlódtak. Decemberben a versenyek miatt már nem tudtak érdemi munkát végezni, így januárban állt össze a kettős. Persze Danyiiléknak nem egyszerű, hiszen pszichológus édesanyja – aki a kijevi televíziónak is dolgozott – nehezen tartja a kapcsolatot volt pácienseivel, így az Ukrajnában maradt édesapa tartja el a családot. „Villő és Danyiil nagyon jól kijön egymással. Angolul beszélgetnek, és szoktam is mondani, szinte szerencse, hogy a fiú még nem tud magyarul, mert így is sokat fecsegnek. Ügyes, jól beilleszkedett, Villő pedig mindig is fanatikus volt. Korábban nem is értettem, hogy pár nélkül, este fél tízkor is első szóra jön edzeni.” A junior-világbajnokságon egyébként szerepelhet a kettős, a nemzetközi szövetség engedély formájában áldását adta a vegyes nemzetiségű, magyar színekben induló párosra. Talán a magyar szervezettel sem lesz gond. Íme, a rövidprogramjuk: