UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2016-01-17 12:57

Szabina kvótahadjárata

Gercsák Szabina május végéig minden lehetséges versenyen elindul, amelyen gyarapíthatja pontjait az olimpiai kvalifikációs rangsorban. A tizenkilenc éves cselgáncsozó egy évvel a súlycsoportváltása után a kvótaszerzést tűzte ki célul.

L. G. Gercsák Szabina nagyszerű évet zárt, aminek eredményeképpen sorra gyűjti be az egyéni elismeréseket. Felkerült a judoinside.com című szakportál tízes toplistájára, a szövetség az év legjobb U23-as dzsúdósának választotta, legutóbb pedig a hazai orgánum, a Judoinfo hagyományos szavazásán lett első. A szakma és a közönség is a Hell Miskolci Judo Club 19 éves cselgáncsozóját találta a legjobbnak, ami az eredményeit ismerve egyáltalán nem meglepő. Megnyerte a junior Európa- és világbajnokságot, valamint az U23-as Eb-n is aranyérmes lett. Mindezt ráadásul súlycsoportváltás után érte el, hiszen tavaly már nem a 63 kg-ban, hanem a 70 kilósok között szerepelt.
Budapest, 2013. április 26. Gercsák Szabina örül, mitán győzött az osztrák Kathrin Unterwurzacher ellen a 63 kilogrammosok versenyében és továbbjutott a 62. cselgáncs Európa-bajnokságon a budapesti Papp László Arénában 2013. április 26-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Budapest, 2013. április 26. Gercsák Szabina örül, mitán győzött az osztrák Kathrin Unterwurzacher ellen a 63 kilogrammosok versenyében és továbbjutott a 62. cselgáncs Európa-bajnokságon a budapesti Papp László Arénában 2013. április 26-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Szabina természetesen örül az elismeréseknek, de keményen dolgozik tovább, hogy indulhasson a riói olimpián. A kvalifikációs rangsorban jelenleg 134 ponttal az 53. helyen áll, de tavasszal még rengeteg lehetősége lesz arra, hogy kvótát érő helyre küzdje fel magát. Kontinentális viadalokból összesen hetet rendeznek május végéig, az azokon megszerezhető, maximálisan ötszáz pont (az öt legjobb eredményt veszik figyelembe a rangsor kialakításában) nem elhanyagolható. Lényegesen több pont gyűjthető egy-egy Grand Prix- vagy Grand Slam-győzelemmel, előbbieken háromszáz, utóbbiakon ötszáz pont üti a győztes markát. A kvalifikáció hátralévő időszakában öt Grand Prix-t (Havanna, Düsseldorf, Tbiliszi, Samsun, Almati) és két Grand Slamet (Párizs, Baku) rendeznek. A legtöbb pontot pedig az utolsó kvalifikációs versenyen, a guadalajarai World Mastersen lehet begyűjteni, amelyen hétszáz ponttal gazdagodik a súlycsoport legjobbja. A tinédzser dzsúdós edzője, Flórusz János szerint még nem késtek le semmiről, hiszen egy-egy verseny után drasztikusan változhat a rangsor. Szabina Kubában, a havannai Grand Prix-n kezdi meg a harcot a kvótáért, és május végéig annyi versenyen vesz részt, amennyin csak lehet. Ahogyan a tréner fogalmazott: „Ha sikerül, megyünk Rióba, ha nem, akkor majd Tokióba.” Az életkora alapján 2020-ban sem lesz elkésve semmiről. Azzal együtt nem lenne meglepetés, ha nem kellene még négy évet várnia az ötkarikás fellépésre.