UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2016-01-22 15:55

A vagány újonc

Manhercz Krisztián két góllal, rendkívül bátor és hasznos játékkal hívta fel magára a világ figyelmét a Montenegró elleni elődöntőben a felnőtt, kvalifikációs Európa-bajnokságom. A tizennyolc éves vízilabdázó teljesítményét Faragó Tamás és Horkai György is dicséri.

Pusztai Viola Valamit sejthetett a belgrádi vízilabda Európa-bajnokságon dolgozó operatőr. A magyar férfiválogatott Montenegró elleni elődöntőjén ugyanis a himnusz alatt éppen Manhercz Krisztiánra fókuszált a kamerájával. Az első felnőtt-világversenyén szereplő tizennyolc éves játékos az addigi meccseken az erősebb ellenfelek ellen még visszafogottabb teljesítményt nyújtott, de a döntőért játszott meccsen bemutatkozott a világnak. Aki valaha látta már a vízben, az tudja, a magyar póló egyik legnagyobb ígéretéről beszélünk. Tizenöt éves kora óta járja a korosztályos világversenyeket, vezéregyénisége volt az U18-as világbajnokságot nyert válogatottnak. Az U19-es Eb-n az olaszok elleni elődöntőben pedig olyan gólt ejtett, hogy az ugyanúgy az emlékezetekbe égett, mint Vári Attila félpályás csavargólja a sydneyi olimpia döntőjében. Nem mellesleg azért, mert egyenlő álláskor, az utolsó másodpercben szánta el magát a fineszes megoldásra.
Manhercz Krisztián (8) nevét érdemes megjegyezni Forrás: waterpolo.hu
Manhercz Krisztián (8) nevét érdemes megjegyezni Forrás: waterpolo.hu
Nos, amikor rutinosabb, számos világ- és Európa-bajnokságot megjárt társainak Montenegró ellen megremegett a keze, akkor előlépett az árnyékukból, és megmutatta, milyen zseniális lövésekre képes. „A kismanó óriássá nőhetett volna, ha megnyerjük a mérkőzést” – mondta Berkesi Judit, az M4 riportere Manhercznek az 8-5-re elvesztett meccs utáni villáminterjúban. A Szeged pólósa természetesen el volt keseredve a vereség miatt, s valószínűleg az sem vigasztalja, hogy a különböző sajtóorgánumok a fantasztikusan védő Nagy Viktor mellett őt emelték ki. A Nemzeti Sport „A nap magyarjának” választotta, amit így indokolt: bár az első héten elfogódottnak, bizonytalannak tűnt, az elődöntőben látva a játékát, lényegtelen, hány éves, helye van a csapatban. A Nemzeti Sport Online azt írta, Manhercz zseniális lövéseivel megmutatta, nemcsak azért szerepel az Eb-n, hogy szokja a légkört. Benedek Tibor szövetségi kapitány sem azzal magyarázta a beválogatását, hanem úgy fogalmazott: megdolgozott a kerettagságért, ráadásul a mentalitása és a képességei alapján is megérett a feladatra. Vagány, ravasz, bátor – ezeket a jelzőket használták az újságírók a góljaival, a teljesítményével kapcsolatban, az Origo online hírportál kiemelte, Manhercz tartotta meccsben a csapatot, ő legalább mert vállalkozni támadásban, nem sok társa akadt. A Népszabadság szerint a fiatal vízilabdázó úgy egyenlített, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne, a szövetség honlapján pedig arról faggatták, hogy a nagy tét ellenére honnan merített bátorságot a lövésre. „Nem lehet félni az elődöntőben. Ha az ember eljut odáig, akkor kellő bátorsággal kell odaállnia, hogy magára vállalja a felelősséget” – nyilatkozta Manhercz.
Horkai György szerint Manó megérett a felnőttválogatottságra Forrás: waterpolo.hu
Horkai György szerint Manó megérett a felnőttválogatottságra Forrás: waterpolo.hu
Faragó Tamás szerint a helyzetek megítélése nemcsak bátorság kérdése. Az olimpiai bajnok klasszis jól ismeri Krisztiánt, hiszen testvérével, Ádámmal együtt a vízilabda-iskolájában kezdtek el pólózni. Már gyerekként is vagány volt, éppen olyan, mint most, és azonnal látszott rajta, hogy még sokra viheti: − Minden edző álma és vágya, hogy olyan tehetségek útját egyengetheti, mint például a Varga testvérek. A szülők megkérdezték tőlem, érdemes-e a gyerekeknek vízilabdáznia, és azt mondtam, ha folytatják, tizennyolc éves korukra bemutatkozhatnak a felnőttválogatottban. Nos, a Manhercz testvérekkel kapcsolatban ugyanazt éreztem. Manapság a gyerekek többsége már nem azért jön le az uszodába, mert olimpiai bajnok akar lenni, nem az elérhetetlen vágy hajtja előre őket, hanem praktikus meggondolások vezérlik. Krisztiánban égett a belső tűz, lehetett látni a szemében az elszántságot. Emellett rendkívül jó fizikai adottságai vannak, gyors, a labdatechnikai lövőkészsége kiváló, s mindezt az Eb-n is kamatoztatta. Továbbá gyors észjárású, átlátja a dolgokat, és éppen abban mérhető a tehetsége, hogy az esetek többségében jó döntéseket hoz, vészhelyzetben is képes jó megoldásokat alkalmazni. Varga Dumi a példaképe, ha olyan nagy játékos akar lenni, mint ő, akkor a komplexitás irányába kell még fejlődnie. Horkai György már a 2014-es U18-as világbajnokság után azt mondta: ha valaki biztosan bemutatkozik a felnőttválogatottban a csapatból, az Manhercz Krisztián lesz. Az utánpótlás-kapitány úgy véli, az Eb-n mindegyik mérkőzésen jól játszott, megérett arra, hogy felnőttvilágversenyen vegyen részt, de ami még fontosabb, nem turistának ment Belgrádba, hanem élt a Benedek Tibor szövetségi kapitány által adott lehetőséggel: − Nemcsak azt kell nézni, hogy lőtt két gólt, hanem labdát is szerzett, remek passzokat adott, olyanokat, amelyből aztán kiállítás lett. Manó kiváló játékos, s minél nagyobb a tét annál jobban használható. Nem ijed meg, van annyira − jó értelemben – pofátlan, hogy meg meri azokat a dolgokat csinálni, amiket mások nem. Nekem nagyon tetszik az eddig mutatott játéka, sokat mozog, betör a falba, gólokat lő, megoldja a védekezést. Egyébként olvastam az egyik nyilatkozatát, amelyikben elmondta, nagyon figyel arra, hogy ne hibázzon védekezésben. Megírtam neki sms-ben: ha hátra kerülsz, vigyázz, hogy ne hibázz, de játszd, amit tudsz, mert azt várják tőled. Azért azt még fel kell dolgoznia, hogy azokkal játszik a csapatban, akiket két éve még a tévében nézett...