UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2016-02-17 17:24

Jubileumi duplázók

Február 24-én adják át „Az év műhelye”-díjat, amelyet a Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és az utanpotlassport.hu által alapított „A hónap műhelye”-elismerés tizenhat tavalyi nyertese közül érdemelhet ki valamelyik szakosztály. Honlapunk sorozatban mutatja be a díjazottakat, hetedikként a tavaly júniusban az egyéni sportágakban győztes Dorogi Nehézatlétikai Club birkózószakosztályát, nyolcaddiként pedig a csapatversenyben legjobbnak bizonyult UVSE Vízilabda Sportegyesületet.

UP-info Tavaly júniusban jubileumi, harmincadik alkalommal adták át  a MOB, a Decathlon és az utanpotlassport.hu által alapított „A hónap műhelye”-díjat. Az egyéni sportok nagy választékából a Dorogi Nehézatlétikai Club birkózószakosztálya (címlapfotó: mob.hu) érdemelte ki az elismerést, a díj történetében már másodszor. Az isztambuli junior Európa-bajnokságon a dorogi birkózók fél Európát legyőzték kötöttfogásban. Három bronzérmükkel olyan vezető országok versenyzőit múlták felül a fogásnemben, mint Bulgária, Ukrajna, Fehéroroszország vagy Örményország. Lévai Zoltán és Torba Erik dobogós helyezésére előzetesen számítani lehetett, Papp Bertalan viszont még edzőjét, idősebb Lévai Zoltánt is meglepte. Az viszont nem volt meglepetés, hogy az Európa-bajnoki érmek mellé „A hónap műhelye”-díj is Dorogra került. A sikertörténet aztán tovább íródott, a szakosztály pedig történetének legeredményesebb évét zárta. A felnőttek között a még juniorkorú Torba Erik és Lévai Zoltán is ezüstérmes lett az ob-n. Az U23-asok mezőnyében Lévai nem talált legyőzőre, míg Papp Bertalan a második helyen végzett. A korosztály Európa-bajnokságán Lévai nyakába bronzérmet akasztottak. A juniorok taroltak 2015-ben. A kötöttfogású országos bajnokságon nyolc súlycsoportból háromban dorogi győztest avattak. A már említett isztambuli Európa-bajnokság három érmese a formáját átmentette a brazíliai világbajnokságra, amelyen ismét a dobogó harmadik fokára állhattak fel. A kadetfiúk két csapatelsőséget is szereztek, előbb a kötött- majd a szabadfogású csébét is megnyerték.  Az előbbiben tíz súlycsoportból öt bajnoki címet söpörtek be. A világversenyeken is nagyszerűen birkóztak: az Eb-n Érsek Róbert 3. lett, majd a vb-n egy hellyel előrébb lépett, miközben ott Kismóni Botond is begyűjtött egy bronzérmet. A lányok közül Szekér Szimonetta másodikként végzett a korosztály kontinensviadalán. A dorogi utánpótlás legifjabbjainak hazai és nemzetközi versenyeken elért eredményeit felsorolni is lehetetlenség; legyen elég annyi, hogy a 11-15 évesek mezőnyeiben a kisváros birkózópalántái ugyancsak a legsikeresebbek közé tartoznak.
UVSE
UVSE
A dorogiakhoz hasonlóan a csapatsportágak között diadalmaskodó UVSE Vízilabda Sportegyesület is azzal büszkélkedhet, hogy 2013. decembere után másodszor nyert elismerést a díj történetében. A hazai utánpótlás egyik alapköve a 2015-ös esztendő második negyedévi teljesítménye alapján lett a legjobb a csapatsportműhelyek között. Például azzal, hogy csapatai a fiú és a leány országos bajnokságok mindegyikében az élvonalba tartoztak a 2014/2015-ös évadban. A serdülők mezőnyében mindkét nem magabiztosan nyerte meg az előző bajnokságot. Az ifjúsági fiúk csapata az alapszakasz megnyerése után a négyes döntőben is a legjobbnak bizonyult. A gyermekcsapat, két ponttal a DVSE mögött, a második helyen végzett, ahogyan a leány ifik és a gyermekek is a képzeletbeli dobogó második fokára állhattak fel. Az UVSE fiataljai nem csak a saját korosztályukban bizonyítottak. Az utánpótláskorúakra épülő felnőtt női csapata aranyérmes lett az OB I-ben, elhódította a Magyar Kupát, míg az Euroligában a negyedik helyet szerezte meg. A bakui Európa Játékokon hat UVSE-játékos kapott szerepet: az U17-es fiúválogatottban a nyáron a felnőttválogatottal készülő Nagy Ádám és Vadovics Viktor vezéregyéniségnek bizonyult, a lányoknál Hertzka Orsolya, Vogt Vivien, Kiss Eszter és Ádám Emília volt tagja az ötödik helyen végzett csapatnak. A decemberi helyzet szerint a női OB I-es, valamint a leány ifi- és a gyermekcsapat veretlenül vezette a tabellát, s valamennyi további UVSE-gárda is dobogós pozícióban zárta az évet. Nem kétséges: a dorogi birkózók egyéniben, míg az UVSE vízilabdázói csapatban „Az év műhelye”-díj várományosai. Hogy elnyerik-e, arra február 24-én, ünnepélyes gálaműsor keretében derül fény. A győztesről ITT számoltunk be, a videós összefoglalót ITT és ITT találja.