UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2016-03-10 09:24

Edzés viccvideókkal

Hideggel, rossz bírói döntésekkel és Comedy Central-videókkal is „edzette” a 17 éves Orosz Viktort tréner-apukája, Orosz Sándor. A Mol Új Európa Alapítvány támogatottja jól felkészült, s nyert is az ankarai terem-világbajnokságon az ifjúsági csigásíjászok között. A sikert ezúttal az edző szemüvegén keresztül nézzük meg.

reb „Minden egyes forduló után, ha volt Viktornak ideje, ha nem, a riporter máris elcsípte, és kérdezte” – ad ízelítőt Orosz Sándor arról, hogy fia, a harmadszor is ifjúsági világbajnoki címet szerző Viktor mennyire népszerű volt az ankarai teremíjász-vébén. Mint mondja, nemcsak a tanítványnak volt hízelgő a figyelem, de szülőként és edzőként is nagyszerű volt megélni, hogy mennyire kiemelten kezelik a korosztályban rendre diadalmaskodó debreceni sportolót. Mint ismert, a Letizia SC versenyzője szoros csatában felülmúlta a görög Hrisztosz Aerikoszt, így megvédte a két évvel ezelőtti teremvébé-elsőségét (a két diadal közé tavaly szabadtéri vb-aranyérem ékelődött).
orosz_viktor_ankara_gyoztes
orosz_viktor_ankara_gyoztes
„Most először éltük át, hogy nemzetközi versenyen magyar nyelvű biztatást hallunk. A döntő előtt a nagykövetségi alkalmazottak, a fináléra pedig a nagykövet is ellátogatott, ráadásul értesítették az Ankarában élő magyar üzletembereket vagy éppen a katonai attasét, így hat-nyolc család is Viktort buzdította. Olyan hangosak voltak, mint az olaszok, pedig ők jóval többen foglaltak helyet a lelátón.” A szurkolás erőt adott a Mol Új Európa Alapítvány támogatottjának, akit egyébként mindenféle extrém helyzetre felkészített edzője. Például hidegben, fűtetlen teremben lőtt, szándékosan rossz bírói ítéletekkel hergelték, vagy a tréningeken Comedy Central-os szórakoztató videót állítottak be zenei aláfestésként. Edzettek arra, hogy semmilyen körülmény ne zavarhassa meg. Egyébként a törökországi vb-t remek szervezés jellemezte, és rossz döntés is csak egy akadt, így nem kellett különleges kihívásokkal szembenéznie. „Izgult, persze, kicsit izgult Viktor, de talán ezen a viadalon állt rajthoz a leghiggadtabban. A napi két-háromszáz gyakorló lövés és a kondiedzés megadja a technikát és a tudást, a kettő pedig önbizalmat eredményez. Kimagaslik a mezőnyből, emiatt nagy a tekintélye. Például a döntős ellenfél a rangsorolóban megelőzte, de a fináléban már korántsem volt annyira magabiztos.” Az egyértelmű: Orosz megvalósítja azt, amit az élsportban az egyik legnagyobb feladatnak tartanak: miután csúcsra jutott, képes ott maradni. Most pedig következhet a hasonló léptékű kihívás, azaz megragadni a felnőttek között. Az átmenet zajlik, hiszen tavaly a szabadtéri felnőtt-világbajnokságon már a legjobbak között indult, s csak a későbbi ezüstérmes búcsúztatta, míg decemberben nemzetközi felnőtt-teremversenyen lett ötödik. Az idén négy jelentősebb nemzetközi felnőttviadalon indul. Köztük a nottinghami – Sherwood nevű sportcsarnokban... – Európa-bajnokságon. „Jövőre rendezik a Világjátékokat. Az év végi világranglista első tíz helyezettje indulási jogot kap, s arra számítunk, hogy több európai is kvótát szerez onnan. Így a maradék, Európának jutó három indulási joghoz elég lehet az első nyolcban végezni. Már az is nagy feladat lenne, az pedig még nagyobb, ha a nem olimpiai sportágak versenyén szerepelhetne Viktor.” Igaz – tesszük hozzá –, eddig szinte mindent elért, amit célba vett.