UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2016-04-07 14:14

Szelek szárnyán Rióig

Centikkel, de inkább méterekkel a föld felett jár a 18 éves Érdi Mária, aki a múlt héten kiharcolta az indulási jogot a riói olimpiára. Egyelőre az örömé és a pihenésé a főszerep, de már edz és tervezgeti a programját a játékokig.

reb Április 2-án éjjel fél egykor Érdi Mária a riói olimpia logójára cserélte a borítóképét a nyilvános közösségi oldalán. A váltás nem tűrt halasztást, hiszen a 18 éves versenyző alig néhány órával korábban megszerezte az indulási jogot a játékokra. A futamot követően azt nyilatkozta, el sem hiszi, mi történt. „Azóta azért már felfogtam, mit vittem végbe, de persze még mindig nagyon örülök – mondja a telefonba a vitorlázó, akinek a hangján is hallatszik, hogy hihetetlenül feldobott. – Az utolsó futamban már képtelen voltam figyelni, csak mosolyogtam, nevettem, s azóta sem lehet leradírozni a vigyort az arcomról. Például este fél hétkor futamot indítottak. Máskor ezen biztosan bosszankodtam volna, akkor viszont csak megvontam a vállamat.”
erdi_andreas
erdi_andreas
Amikor felvetjük neki, hogy tán altatott, amiért eddig „csak” a 2020-as olimpiai részvétel terveiről beszélt, kuncog. „Tokióban már szeretnék igazán jól szerepelni, de Rio nagy álom volt.” A mallorcai verseny nagy kihívást jelentett, hiszen erős mezőny gyűlt össze, és senki sem tudta, ki viszi el a két indulási jogot. Érdi úgy érzi, számoltak vele, csakhogy azon önmagát beleszámítva mindenki meglepődött, hogy tartósan ennyire jól szerepelt, és a legjobb tíz között végzett. Nem véletlen: a győztes és a többi „menő” is gratulált neki. Korábban úgy nyilatkozott, lassúnak érzi magát a felnőttek között, ám most kifejezetten jó volt a sebessége. „Az új edzőm, Andreas Geritzer rengeteg jó tanáccsal látott el. A decemberi világbajnokságon még Eszes Tamással dolgoztam, januárban váltottam. Andreasszal korábban találkoztam, és nagyon jó felkészítőnek tartom. Az idén két hetet edzettem vele Franciaországban, és velem volt Mallorcán is, a jelenléte sokat segített.” Márival ellentétben az még kérdéses, hogy az edző utazik-e Brazíliába, pontosabban, a tanítvánnyal utazik-e oda. Egyelőre a vitorlázó és stábja is a tervezésnél tart, hiszen eddig a viadalig építették fel a versenyszezont. Valószínűsíthető, hogy – Érdi szívfájdalmára – nem indulhat az ifjúsági világversenyeken, de az olimpia azért olimpia. „A riói játékok alapvetően tapasztalatszerzés lesz, de azért ahhoz, hogy elégedett legyek a teljesítményemmel, az első húsz között kell végeznem.” Addig azonban gyorsan letudja az iskola vizsgáit, mert csak a vitorlázásra akar koncentrálni. Kell annál jobb motiváció?