UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2016-04-24 12:32

Londonban, sej?

Hiába ér el komoly sikereket évek óta a Chelsea utánpótlása, ha az akadémia játékosai nem tudnak alapemberré válni a felnőttcsapatban. Talán ez az év változást hozhat, köszönhetően annak, hogy a „nagyok” régen kiszálltak a bajnoki címért folyó versenyfutásból. Na, meg annak, hogy a londoni ifik néhány napja megvédték címüket a korosztályos BL-ben.

Nagy-Pál TamásNem volt ellenszer a Chelsea U19-es csapatára az ifjúsági Bajnokok Ligájában. Azok után, hogy a címvédő veretlenül, 15–4-es gólkülönbséggel nyerte meg a csoportját, a kieséses szakaszban a Valencia és az Ajax csapatát is legyőzte (2–1, 1–0), hogy aztán a nyoni elődöntőben az Anderlechtet 3–0-ra mossa le a pályáról. A fináléban a PSG sem tudta megállítani az angolokat, akik 2-1-re múlták felül a párizsiakat.
chelsea2
chelsea2
A Chelsea akadémiája szárnyal. Legalábbis, ha csak az eredményeket nézzük: az U19-es fiatalok egy évvel ezelőtt is megnyerték a BL-t, de például 2010-ben, 2012-ben, 2014-ben, 2015-ben is magasba emelhették az ifjúsági FA-kupa serlegét, s az idén is bejutottak a sorozat döntőjébe. A kép azonban jóval árnyaltabb ennél, ugyanis hiába a rengeteg utánpótlássiker, ha a tény az: John Terry óta egyetlen saját nevelésű labdarúgó sem tudott alapemberré válni a Chelsea-ben. Csakhogy érzékeltessük: Terry még 1998-ban debütált a nagycsapatban. Összehasonlításképpen: az ifjúsági BL első kiírását megnyerő Barcelona gólzsákja, Munir El Haddadi tíz felnőtt bajnoki, illetve három BL-mérkőzésen léphetett pályára a sikert követő idényben, s bár a Suárez, Neymar, Messi támadótrió mellett esélye sem volt megkapaszkodni válni, legalább a lehetőséget megkapta a bizonyításra. Mi történt ehhez képest a tavalyi BL-győztes csapatban tucatnyi gólt szerző Dominic Solankével? Azonnal kölcsönadták a holland Vitesse gárdájának. Ahonnan az eddigi tapasztalatok alapján csak nagyon ritkán van visszaút…. Josh McEachran, Wallace, Patrick van Aanholt, Cristian Cuevas, Lucas Piazon, Christian Atsu, Tomas Kalas, Gael Kakuta, Ulises Davila, Slobodan Rajkovic. Ők mind játszottak kölcsönben a Vitesse-ben – egyiküket sem tartjuk nyilván a Chelsea sztárjai között. És ez itt a bökkenő: hiába lőtt Kasey Palmer győztes gólt a BL-döntőben, Marcus Rashford pedig már a csoportkörben kiesett a Manchester Uniteddel, mégis utóbbinak ismeri a nevét az egész világ. És minden bizonnyal nagyobb karriert is ő fut majd be, hiszen hét gólnál tart a Vörös Ördögök felnőttcsapatában. Ugyanakkor bizakodhatnak is a Chelsea-szurkolók. A fiatalok mellőzése ugyanis nagyrészt annak tudható be, hogy amióta Roman Abramovics a tulajdonos, a bajnoki cím és BL-siker a cél szezonról szezonra, vagyis komoly nyomás alatt van a gárda. Az idén azonban igen hamar kiszálltak a versengésből a „kékek”, így Guus Hiddink tréner bátrabban támaszkodhat a fiatalokra. Már ki is jelentette: ügyes gyerekeket lát az akadémiai csapatokban, s ez biztató az egész angol labdarúgás jövőjére nézve. John Terry meg nemes egyszerűséggel azt mondta a friss BL-győztes Jake Clarke-Salterről, aki az Aston Villa ellen debütált a hónap elején az első csapatban: méltó utóda lehet, a fiatalkori önmagát látja benne. A lehetőséget tehát többen is megkapják a hátralévő néhány mérkőzésen, így a Hiddink helyét az ősszel elfoglaló Antonio Conte már kipróbált fiatalokkal kezdheti meg a következő szezont. Csak rajta áll, hogy lesz-e elég bátorsága bevetni őket akkor is, amikor ismét szállítani kell majd az eredményeket. Vagy ők is mennek a Vitesse(leves)be.