UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2016-05-19 15:58

Egyedül a szerek között

Balázs Krisztián egyáltalán nem izgul amiatt, hogy tizennégy évesen élete első ifjúsági Európa-bajnokságán vesz részt. Az FTC tornásza arra törekszik, hogy szépen hajtsa végre a gyakorlatait, és kihozza magából a maximumot.

Pusztai Viola Balázs Krisztián egy éve még gondolni sem mert arra, hogy már elsőéves ifjúságiként részt vehet a korosztályos Európa-bajnokságon. A teljesítménye azonban meggyőzte a szakvezetést, érdemes a tizennégy éves tornászt mélyvízbe dobni. – Felemelő érzés, hogy a csapat tagja lehetek, már nagyon várom az Eb-t – mondja az FTC versenyzője. – Remek formában vagyok, mindegyik szerre egyformán készültem, de miután a korlát a legerősebb szerem, azon többször megcsináltam a gyakorlataimat. A koromhoz képest elég jó a gyakorlatom, de persze a nálam három-négy évvel idősebb, utolsó évesekénél gyengébb. Ezért azzal már elégedett lennék, ha szépen sikerülne a gyakorlatom.
Balázs Krisztián
Balázs Krisztián
Bár nem vár magától finálét, azért annak a lehetősége a fejében motoszkál, hogy ha hibátlanul teljesít, és a nála jobbak rontanak, akkor még akár az is előfordulhat. Utóbbit persze senkinek sem kívánja, inkább arra koncentrál, hogy már az első világversenyén megjegyezzék a nevét a pontozók. – Jó lenne, ha felfigyelnének rám, és azt mondanák: milyen szépen tornázik ez a magyar kissrác. Azt gondolom, amennyiben töretlen lesz a fejlődésem, a következő, két év múlva esedékes Európa-bajnokságon már a legjobbak között lehetek. Egyébként furcsa, de egyáltalán nem izgulok, pedig tudom, hogy egészen mások lesznek az Eb-n a körülmények, mint a hazai versenyeken. Boncsér Krisztián, aki már túl van néhány világversenyen, próbál felkészíteni, hogy semmi se érjen meglepetésként. Aztán lehet, hogy mire Bernbe érünk, elfog az izgalom. Nem ő az egyetlen újonc a magyar ifjúsági csapatban, hiszen Mészáros Krisztofer is az első Eb-jén szerepel. Mindketten sok segítséget kapnak az idősebbektől – Boncsér Krisztián Eb-vel és EYOF-fal, Csorvási Soma és Kiss Balázs utóbbival a háta mögött lép a szerekhez a svájci fővárosban –, de például az olimpiai bajnok Berki Krisztián is biztatta őket az edzéseken, ami motiválóan hatott. A csapat vasárnap reggel indul Bernbe, addig várja néhány edzés. Krisztián az utóbbi egy hónapot már a tornateremben töltötte, a felkészülés miatt iskolába sem járt. Edzőjével, Nagy Zoltánnal január óta intenzíven készül a kontinensviadalra, de az utolsó edzéseken már azt is gyakorolta, hogyan kezelje azt a helyzetet, hogy az edzője csak a lelátóról  figyelheti. – Nem lesz egyszerű, hogy az edzőm nem áll mellettem a szereknél, ezért már az edzéseken igyekszem minél többet kommunikálni azokkal, akik a csapattal lesznek Bernben. Ennek ellenére is a legtöbbet szeretném nyújtani.